Μαρτυρίες - Γιάννης Ρίτσος
09:58 15/1/2015
- Πηγή: Culture Now
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου, Μαρτυρίες - Σειρά Πρώτη, Σειρά Δεύτερη, Σειρά Τρίτη.
Οι Μαρτυρίες του Γιάννη Ρίτσου, Σειρά πρώτη και Σειρά δεύτερη, κυκλοφόρησαν από τον Κέδρο σε δύο ανεξάρτητες ποιητικές συλλογές, το 1963 η πρώτη και το 1966 η δεύτερη. Η τρίτη σειρά των Μαρτυριών, δεν εκδόθηκε ποτέ σε χωριστό βιβλίο.
Ο ποιητής περιέλαβε όλες τις Μαρτυρίες στον συγκεντρωτικό τόμο Ποιήματα Θ’, Κέδρος 1989, τον οποίο επέβλεψε προσωπικά. Από αυτόν τον τόμο αναπαράγονται στην παρούσα έκδοση.
Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε το 1909 στη
Μαζί με τη Λούλα ο ποιητής περνά τα γυμνασιακά του χρόνια στο Γύθειο. Το 1925 φτάνουν στην Αθήνα για σπουδές. Γρήγορα όμως ο Ρίτσος θα προσβληθεί κι αυτός από φυματίωση. Ως το 1940 περίπου, η ζωή του θα περνά ανάμεσα σε σανατόρια - Σωτηρία, Kαψαλώνα, Άγιος Iωάννης (Xανιά), Πάρνηθα - και, στα διαλείμματα, στην Αθήνα, όπου είναι υποχρεωμένος να εργάζεται σκληρά και κάποτε με εξευτελιστικούς όρους για να επιζήσει.
Στο πείσμα αυτής της κακιάς μοίρας και του ίδιου του θανάτου που τον απειλεί συνεχώς, ο Ρίτσος, που από τα παιδικά του χρόνια αισθάνεται ποιητής, γράφει ασταμάτητα. Στην ποίηση βρήκε το μοναδικό καταφύγιο. Στην ποίηση και, από το 1929, στο σοσιαλιστικό ιδανικό το οποίο ενστερνίστηκε στο σανατόριο της Σωτηρίας - εκεί νοσηλεύονταν πολλοί αγωνιστές. Η πίστη σ’ αυτό το μελλοντικό όραμα θα εμπνέει και την ποίησή του.
Από το 1930 ως το 1934 γράφει τις συλλογές Τρακτέρ (έκδ. 1934) και Πυραμίδες (έκδ. 1935). Το 1936, με αφορμή την αιματηρή καταστολή της διαδήλωσης των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη, γράφει τον Επιτάφιο. Η δικτατορία του Μεταξά συμπεριλαμβάνει τον Επιτάφιο στα ανατρεπτικά βιβλία που κάηκαν στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
Στο διάστημα αυτό, έως τον πόλεμο, ο Ρίτσος εργάζεται ως ηθοποιός και χορευτής σε διάφορα θέατρα, και αργότερα στο Εθνικό και στη Λυρική. Στην Κατοχή εντάσσεται στον λογοτεχνικό τομέα του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Νέα υποτροπή της φυματίωσης τον καθηλώνει στο κρεβάτι, όπου γράφει ασταμάτητα. (Τα περισσότερα έργα αυτής της περιόδου καταστράφηκαν αμέσως μετά τις συγκρούσεις του Δεκέμβρη 1944). Τον Δεκέμβριο του 1944 ακολουθεί τις αριστερές δυνάμεις που εγκαταλείπουν την Αθήνα. Φθάνει στην Κοζάνη όπου γράφει το θεατρικό Η Αθήνα στ’ άρματα, που παίζεται αμέσως.
Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια εργάζεται ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων στον εκδοτικό οίκο Γκοβόστη και συνεργάζεται με το περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα.
Το 1948 εκτοπίζεται στο Κοντοπούλι της Λήμνου, αργότερα στη Μακρόνησο και στο τέλος στον Αϊ-Στράτη. Απελευθερώνεται τον Αύγουστο του 1952. Την περίοδο αυτή το έργο του είναι απαγορευμένο, ο ίδιος όμως συνεχίζει τη δημιουργική του δραστηριότητα.
Το 1954 παντρεύεται τη γιατρό Γαρυφαλιώ Γεωργιάδου και το 1955 γεννιέται η κόρη του, Έρη. Το 1956 του απονέμεται το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη Σονάτα του σεληνόφωτος.
Αυτά τα χρόνια κι ως την καινούργια δικτατορία είναι τα μόνα ήρεμα. Ο ποιητής αφιερώνεται αποκλειστικά στο έργο του και σε ποιητικές μεταφράσεις χωρίς άλλους επαγγελματικούς περισπασμούς. Ωστόσο σ’ όλη τη ζωή του δε σταμάτησε ούτε μέρα να γράφει και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.
Με την επιβολή της δικτατορίας στις 21 Απριλίου 1967, συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Ιππόδρομο. Στη συνέχεια εξορίζεται στη Γυάρο, ύστερα στο Παρθένι της Λέρου. Από τον Οκτώβριο του 1968 ως το τέλος του 1970 βρίσκεται σε «κατ’ οίκον περιορισμό» στο Καρλόβασι Σάμου. Το έργο του είναι πάλι υπό απαγόρευση.
Το 1971 επιστρέφει ελεύθερος στην Αθήνα. Έχει έρθει η ώρα της αναγνώρισης στην Ελλάδα και διεθνώς. Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1975). Το 1978 γίνεται επίσης διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία, το 1984 του Πανεπιστημίου Καρλ Μαρξ της Λειψίας και το 1987 του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1977 τιμάται με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη.
Ο Γιάννης Ρίτσος μας έχει δώσει ένα ογκωδέστατο έργο. Μετά τον Επιτάφιο (1936), ακολουθούν λυρικές συνθέσεις σε ελεύθερο στίχο όπως Το τραγούδι της αδελφής μου (1937), Εαρινή συμφωνία (1938), Το εμβατήριο του ωκεανού (1940). Μέσα στη Κατοχή γράφει τη Δοκιμασία, ενώ η εποποιία της Αντίστασης θα του εμπνεύσει τη Ρωμιοσύνη και την Κυρά των Αμπελιών (1945-1947). Παράλληλα, η τραγωδία της Κατοχής και του Εμφύλιου καταγράφεται στη συλλογή Αγρύπνια (1944-1953) και στις Γειτονιές του κόσμου (1949-1951).
Στον τόμο Τέταρτη διάσταση (1956-1975) έχουν συγκεντρωθεί ποιητικοί μονόλογοι, όπως H Σονάτα του σεληνόφωτος, ο Ορέστης, ο Φιλοκτήτης, η Χρυσόθεμις, η Ελένη. Μέσα από το μύθο και την ιστορία όσο και από τις σύγχρονες κοινωνικές συγκρούσεις, ο ποιητής αναπτύσσει έναν ποιητικό στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη μοίρα. Η Τέταρτη διάσταση μαζί με τις πολυάριθμες συλλογές μικρών ποιημάτων που γράφονται παράλληλα (Μαρτυρίες, Πέτρες, Επαναλήψεις, Κιγκλίδωμα, Χειρονομίες, και άλλα) είναι το απόσταγμα της ανθρώπινης και ποιητικής εμπειρίας του. Με τις οραματικές, δοξαστικές συνθέσεις που συγκεντρώνονται στους τόμους Γίγνεσθαι και Επινίκια, ο Ρίτσος ολοκληρώνει την ποιητική του κατάθεση.
Ως τώρα έχουν κυκλοφορήσει 100 ποιητικά βιβλία, 4 θεατρικά καθώς και 9 πεζά με το γενικό τίτλο Εικονοστάσιο ανωνύμων αγίων. Έχουν εκδοθεί επίσης 12 βιβλία με μεταφράσεις του και ένα βιβλίο με δοκίμια. Οι ξένες εκδόσεις του έργου του, που έχουν μεταφραστεί σε σαράντα διαφορετικές γλώσσες ανέρχονται σε 320.
Πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 1990.
Χρύσα Προκοπάκ
Keywords
γιαννης ριτσος, ριτσος, αθηνα, θεσσαλονικη, εαμ, νέα, κοζανη, θεατρο, ελλαδα, μαρξ, ρωμιοσύνη, γίγνεσθαι, βιβλια, Ημέρα της μητέρας, τελος του κοσμου, η ζωη, ελενη, γυθειο, δαφνι, εαμ, ηθοποιος, θανατος, μονεμβασια, περιοδος, ποιηματα, ρωμιοσύνη, σωτηρια, φυματιωση, ωρα, αρρωστια, αφορμη, βιβλιο, βρισκεται, γινεται, γίγνεσθαι, διαστημα, δωσει, ειρηνη, εκδοσεις κεδρος, εργα, ερη, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ηλικια, θεατρα, ιδρυμα, οικο, ηρεμα, εκδοσεις, κεδρος, κρατικο, λενιν, λυρικη, μαρξ, μηνες, μοιρα, μονα, ποιηση, οικογενεια, οραμα, ορεστης, παιδικα, παιδι, πεθανε, πιστη, πεισμα, πυραμιδες, συνεχεια, συντομα, σειρα, σονατα του σεληνοφωτος, τρακτερ, τριτη, εθνικο, γλωσσες, ιδανικο, κρεβατι, ποιητης, σονατα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Ελένη Μενεγάκη: Πρωινή βόλτα με τις κόρες της, Λάουρα και Βαλέρια, στα μαγαζιά!
- Θεοφανία Παπαθωμά - Γρηγόρης Πετράκος: Βγήκαν από το μαιευτήριο! (Video)
- Νίκη Παλληκαράκη: «Μετά από εγχειρήσεις, εδώ και τρία χρόνια...»
- Euroleague: Στην ΝΕΡΙΤplus - ΝΕΡΙΤHD
- Μαρτυρίες - Γιάννης Ρίτσος
- O Στίβεν Σόντερμπεργκ μοντάρει ξανά το «2001 Η Οδύσσεια του Διαστήματος»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Culture Now
- Τελευταία Νέα Culture Now
- Μαρτυρίες - Γιάννης Ρίτσος
- ΚΘΒΕ: 54 χρόνια προσφοράς στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας
- Misia and her Fados live στο Gazarte
- Θερινό Πανεπιστήμιο Άνδρος 2015
- Ο Μίλτος Πασχαλίδης live στο Factory Of Sound Ioannina
- Παρασκευή στις 3: Συναυλία με το Ωδείο Αργυρουπόλεως στη Μουσική Βιβλιοθήκη
- Οι Dog Beat live στο Faust
- Στέφανος Νάσος - Απόστολος Παληός σε μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
- Alekos Vretos Quartet feat. Leonidas Sarantopoulos live @ Afrikana Jazz Bar
- Πρόταση γάμου του Άντον Τσέχοφ στο Άλικο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Ποια όμορφη παρουσιάστρια έκανε αυτή την total black επιλογή σε έξοδο της;
- Τι νούμερα τηλεθέασης συγκέντρωσαν χθες τα "Καρντάσιανς";
- Δημήτρης Σκαρμούτσος: ΄΄Θεωρώ ότι ο Πετρετζίκης είπε μια βλακεία΄΄
- Θεοφανία Παπαθωμά - Γρηγόρης Πετράκος: Βγήκαν από το μαιευτήριο! (Video)
- «Yearbook»: Δείτε ένα από τα καλύτερα μικρού μήκους του 2014
- Καθοριστικός ο ρόλος του συνεργού του Ξηρού ΄΄Θεοχάρη΄΄
- «7 BAR STORIES» με τον Ιωσήφ Μαρινάκη:7 διαφορετικοί καλεσμένοι και ένας barman-παρουσιαστής
- Αν ο Τζάστιν Μπίμπερ πρωταγωνιστούσε στο «Whiplash»
- Γιάννης Τσιμιτσέλης:΄΄ Η Βάσω είναι και γυναίκα και ερωμένη και νοικοκυρά΄΄
- "Το Πρωινό" VS "Mega με μία": Ποια εκπομπή κέρδισε χθες τη «μάχη» της τηλεθέασης;