Μια συναυλία για τους πρόσφυγες: Η ΣΟΔΘ συναντά τη Moysa στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ογδόντα Έλληνες μουσικοί, ηλικίας 15 έως 60 ετών, δύο νέοι καλλιτέχνες από το Ιράκ και τη Συρία και ένας διακεκριμένος φωτοδημοσιογράφος της Ευρώπης συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 8 Ιουνίου, για να αναδείξουν με ήχους, λόγια και εικόνες το σύγχρονο δράμα των προσφύγων.

Εντείνοντας την κοινωνική δράση

του, ο ΟΜΜΘ, ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας, διοργανώνει στο κτήριο Μ1, στις 9 μ.μ., εκδήλωση αλληλεγγύης, συνενώνοντας τις δυνάμεις του με άλλους δύο εξέχοντες φορείς, το δήμο Θεσσαλονίκης και τη Διεθνή Έκθεση ΘεσσαλονίκηςHelexpo, σε έναν κοινό, διττό σκοπό: στην οικονομική ανακούφιση των εξοστρακισμένων οικογενειών του πολέμου και στην καλλιέργεια της κοινωνικής ευαισθησίας για τον πόνο των άλλων.

«Μετά την πρώτη οργανωμένη συναυλία σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, η οποία έγινε τον Απρίλιο εντός του Κέντρου Φιλοξενίας Διαβατών, σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα, επισφραγίζοντας τη στενή σχέση συνεργασίας μας με τους δύο φορείς», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Νικήτας Μυλόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ.

Επικαλούμενος στίχους του Άρη Αλεξάνδρου και του Γιώργου Σεφέρη, ο κ. Μυλόπουλος σημείωσε ότι «οι κάτοικοι της χώρας μας, αν και έχουν γονατίσει από τη λιτότητα, προσπαθούν από το υστέρημά τους να συνδράμουν τους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες, παραμένοντας πιστοί στην αρχαία επιταγή της φιλοξενίας και υπερασπιζόμενοι ολομόναχοι το ήθος και την τιμή του κόσμου».

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι «η Ελλάδα, με την ελαφρότητα της ψυχής και τη χάρη του πολιτισμού της, είναι ικανή να ρίξει φως στο σκοτάδι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που τείνει να επικρατήσει στην Ευρώπη».

Εξάλλου, ο Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ, τόνισε ότι η προγραμματιζόμενη συναυλία «αποτελεί ίσως το πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα του ιδεολογικού προσανατολισμού του πολιτιστικού οργανισμού, καθώς συνδυάζει πολλά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον προγραμματισμό του και συμβολίζουν τις αρχές που διέπουν τις προτεραιότητες του».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η συναυλία της 8ης Ιουνίου «έρχεται να συμπληρώσει την προσπάθειά μας να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, συγκεντρώνοντας πλέον χρήματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους».

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, ανέφερε ότι «η μουσική αποτελεί το καλύτερο και σημαντικότερο μέσο, για να καταργηθούν τα σύνορα μεταξύ των κρατών και να αναπτυχθεί η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων».

Η ίδια προανήγγειλε ότι στο πρόγραμμα που καταρτίζει η αντιδημαρχία Πολιτισμού για το 2017, θα συμπεριληφθούν πολλές δράσεις που όχι μόνον θα αναφέρονται στους πρόσφυγες, αλλά θα προϋποθέτουν και την ενεργό συμμετοχή τους.

«Με τη διοργάνωση της συναυλίας θέλουμε να στείλουμε μήνυμα αδελφοσύνης μέσω της μουσικής, αλλά και μήνυμα ειρήνης, το οποίο μέσα από τις νότες εκπέμπεται πιο δυνατά», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘHelexpo, Αναστάσιος Τζήκας. Ο ίδιος παρότρυνε το κοινό «να ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας και να σπεύσει να προμηθευτεί εισιτήρια για τη συναυλία, συμμετέχοντας σ΄ αυτήν την ευγενή πρωτοβουλία».

Στη συναυλία της 8ης Ιουνίου θα συμπράξουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου Έλληνα μαέστρου Μίλτου Λογιάδη. To ρόλο της σολίστ αναλαμβάνει στο βιολί η Αναστασία Βαϊνά, 19χρονη μουσικός από τη Θεσσαλονίκη και μέλος της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Νέων (EUYO). Οι δύο ορχήστρες, οι οποίες συνεργάζονται για δεύτερη φορά, στο πλαίσιο ανταλλαγής γόνιμων εμπειριών, θα παρουσιάσουν έργα των Μάλερ, Σωσόν και Μότσαρτ.

Εικονογραφώντας τον Γκούσταβ Μάλερ

Κατά το πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστούν μελωδίες του Αυστριακού συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ από το περίφημο «Αντατζιέτο» (Adagietto) της 5ης συμφωνίας, οι οποίες θα εικονογραφηθούν με τις μετακινούμενες μάζες και τα πληγωμένα πρόσωπα προσφύγων και μεταναστών, όπως αυτά αποτυπώνονται στο φωτογραφικό φακό του Νίκου Πηλού. Οι εικόνες του βραβευμένου φωτοδημοσιογράφου θα προβληθούν στην οθόνη της κεντρικής σκηνής του Μεγάρου Μουσικής, συγχρονιζόμενες με την εκτέλεση της θλιμμένης και γαλήνιας μουσικής του Αυστριακού συνθέτη από τα δύο ορχηστρικά σύνολα.

Οι προβαλλόμενες φωτογραφίες προέρχονται από το τελευταίο έργο του Νίκου Πηλού με τίτλο «Τα Σύνορα Σκοτώνουν» (Borders Kill), το οποίο έχει παραχθεί με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας. Θα προβληθούν δε, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση της Ολλανδίας Paradox, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η συμμετοχή των προσφύγων

Εξάλλου, δύο πρόσφυγες καλλιτέχνες, ο Ντιγιάρ Ουρέν (Diyar Üren), κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, και η Χέβεν Κέλο (Heven Kello), επίσης κουρδικής καταγωγής από τη Συρία, θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια από την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο πρώτος παίζει σάζι (χορδόφωνο όργανο που μοιάζει με μικρό μπουζούκι) και τραγουδάει, η δε δεύτερη τον συνοδεύει στο τραγούδι, ενώ στους μουσικούς τους δρόμους τούς ακολουθεί με την κιθάρα του ο Έλληνας μουσικός Θεόφιλος Ματθαίου.

Οι δύο πρόσφυγες καλλιτέχνες έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία στα τέλη Φεβρουαρίου και μέχρι πρόσφατα διέμεναν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Εκεί τους εντόπισαν στις αρχές Απριλίου οι εκπρόσωποι του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και τους πρότειναν να συνεργαστούν.

Η γνωριμία με τους Ντιγιάρ Ουρέν και Χέβεν Κέλο κατέστη δυνατή χάρη στην πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης να διοργανώσει πριν από δύο μήνες, δηλαδή στις αρχές Απριλίου, συναυλία εντός του χώρου προσφύγων.
Πού θα διατεθούν οι εισπράξεις

Η επικείμενη εκδήλωση αλληλεγγύης, που θα διεξαχθεί στις 8 Ιουνίου, αποτελεί συνέχεια της συναυλίας του Απριλίου. Οι εισπράξεις από την πώληση των εισιτηρίων θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την ενίσχυση των συνθηκών διαβίωσης στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις εκπροσώπων της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τα έσοδα μπορούν να διατεθούν για την αποκατάσταση, τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό ισόγειου χώρου σε διώροφο κτίσμα του Στρατού, ώστε αυτός να μετατραπεί σε εντευκτήριο για τους πρόσφυγες. Παράλληλα, θα αγοραστούν διάφορα μουσικά όργανα, κυρίως κρουστά, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς λόγους από παιδιά και ενήλικες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ορχηστικά σύνολα: Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ (MOYSA)

Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Σολίστ: Αναστασία Βαϊνά (βιολί)
Φωτογραφίες: Νίκος Πηλός
Επιμέλεια προβολής: Paradox

Keywords
Τυχαία Θέματα