Νέα Θέα: Έκθεση Τεκτονικής Κατασκευής στην ταράτσα του Ρομάντσο

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Topotheque σε συνεργασία με την ομάδα Ο-203, νικητές του πρώτου γύρου του διαγωνισμού υποτροφιών νέων δημιουργών CU RestartUp @ Ρομάντσο, θα κατασκευάσουν και συναρμολογήσουν στο δώμα του Ρομάντσο, μέσα στο πλαίσιο της έκθεσης “ΝΕΑ ΘΕΑ”, μια πειραματική, αυτοφερόμενη, τεκτονική κατασκευή σε κλίμακα 1:1, από επεξεργασμένες ξύλινες επιφάνειες.

Την Πέμπτη 12 Ιουνίου, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, στις 21.00, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη αρχιτεκτονικής από

το τεχνικό γραφείο Topotheque με θέμα “Η συνέργεια αλγοριθμικών διαδικασιών μορφογένεσης με παραδοσιακές κατασκευαστικές τεχνικές και ιδιότητες φυσικών και σύνθετων υλικών στον αρχιτεκτονικό και βιομηχανικό σχεδιασμό”.

Αλλάζοντας Εποχή

Η εξάπλωση των υπολογιστικών διαδικασιών στον τομέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με τη χρήση ελεγχόμενων, αριθμητικά, μονάδων κατασκευής (CNC machines) έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στον τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης της σχεδιαστικής διαδικασίας.

Η συνέργεια μορφογενετικών αλγοριθμικών διαδικασιών, νέων μεθόδων παραγωγής και επεξεργασίας υλικών εισάγει καινοτόμες αισθητικές και σχεδιαστικές αξίες, καθώς η αντιμετώπιση ορισμένων, μέχρι πρότινος απαγορευτικά, πολύπλοκων υπολογιστικών διαδικασιών επιτρέπει την εμφάνιση ενός εναλλακτικού μοντέλου εργασίας, περισσότερο προγραμματιστικού παρά σχεδιαστικού.

Αυτό το νέο μοντέλο εργασίας προτάσσει τη δημιουργία πολυδιάστατων ψηφιακών μοντέλων, που περιλαμβάνουν, πέραν των γεωμετρικών πληροφοριών, παραμέτρους, που σχετίζονται με τις κατασκευαστικές μεθόδους, τις ιδιότητες του υλικού, αλλά και τον τρόπο μεταφοράς και συναρμολόγησης του.

Η πρόκληση πλέον είναι η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η μετάβαση αυτή διαμορφώνει την αρχιτεκτονική πραγματικότητα και πως παρόμοια παγκόσμια φαινόμενα, όπως η αλλαγή του προτύπου βιομηχανικής παραγωγής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής στο κτισμένο περιβάλλον, επιδρούν τοπικά στις εκάστοτε κοινωνικές και οικονομικές δομές.

Η μελέτη θα εξερευνήσει συγκεκριμένα την αρχιτεκτονική μεταφορά υπολογιστικών μοντέλων, που συνδυάζουν διαφορετικού τύπου ιεραρχίες (top-down & bottom up) για τη λήψη σχεδιαστικών και κατασκευαστικών αποφάσεων στα πρώτα στάδια του σχεδιασμού.

Τopotheque

Το δημιουργικό γραφείο Topotheque ιδρύθηκε στην Νέα Υόρκη το 2006 από τους Ιάσωνα Πανταζή και Ευάγγελο Πανταζή και ασχολείται μ' ένα σύνολο δραστηριοτήτων με κύριο άξονα το design, σε ποικίλες του εκφάνσεις, από την αρχιτεκτονική και το βιομηχανικό σχεδιασμό, έως τη γραφιστική και τις εικαστικές τέχνες.

Βασικό αντικείμενο έρευνας αποτελεί η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών στην αρχιτεκτονική πρακτική με σκοπό τον περαιτέρω πειραματισμό πάνω στη σχέση των άυλων παραμέτρων του σχεδιασμού και της απτής οντότητας του τελικού αντικειμένου, είτε πρόκειται για ένα κτίριο, ένα αντικείμενο, ή μία εικαστική εγκατάσταση ή παρέμβαση.

Ο – 203

Ο Νικόλας, ο Βίκτωρας και ο Βαγγέλης είναι φίλοι χρόνια και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό CU RestartUp @ Ρομάντσο με το “Another Photo Opportunity”, ένα φωτογραφικό λεύκωμα με εμπειρίες των τελευταίων πέντε χρόνων, αποτυπωμένες στο φακό.

Ο Βαγγέλης Πανταζής, 28 ετών, είναι γεννημένος στα Γιάννενα. Έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο πολυτεχνείο του ΕΤΗ στη Ζυρίχη, καθώς επίσης και αργυροχρυσοχοία στο Ι.Ι.Ε.Κ ΜΟKUME. Έχει εργαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως αρχιτέκτονας και είναι ιδρυτικό μέλος του σχεδιαστικού γραφείου Topotheue και της πλατφόρμας Vagio.

Ο Νικόλας Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε Δασολογία στο ΑΠΘ, και Περιβαλλοντική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Lund. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, στον τομέα της εστίασης.

Ο Bίκτωρας Γκόγκας επίσης γεννημένος το 1985, έχει σπουδάσει Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως γραφίστας.

Ο Βαγγέλης, έμαθε για το διαγωνισμό και παρότρυνε τους φίλους να συμμετάσχουν. Μετά τη νίκη τους, αγκάλιασαν και τον έτερο νικητή του διαγωνισμού Δημοσθένη Μπάρμπα, με τον οποίο θα συστεγαστούν στο ίδιο γραφείο με την επωνυμία Ο – 203, που προέκυψε από τον αριθμό του γραφείου που τους παραχωρήθηκε.

Κατά την οκτάμηνη παραμονή τους στη θερμοκοιτίδα του Ρομάντσο, φιλοδοξούν να εκμεταλλευτούν πλήρως την ευκαιρία που τους δίνεται με πολλές δραστηριότητες που θα περιλαμβάνουν μορφές τέχνης όπως η μεταξοτυπία, η τυπογραφία, η μουσική, η φωτογραφία και το design.

Keywords
Τυχαία Θέματα