Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί (ΙV) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει την επόμενη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με τίτλο Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί (ΙV), την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014.

Tο νέο έργο «Verbum IV (The Mechanical Orchestra)» του, γεννημένου το 1977, συνθέτη Σάββα Τσιλιγκιρίδη. Το εκρηκτικό Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του Φραντς Λιστ με την σύμπραξη της νέας σολίστ Στέλλας Κούκου. Και, ερμηνευμένα για πρώτη φορά από

την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην ιστορία της, δύο μνημειώδη έργα έντονου «εθνικού χρώματος» του Ούγγρου συνθέτη, εθνομουσικολόγου και παιδαγωγού Ζόλταν Κόνταϋ, δηλαδή οι Παραλλαγές πάνω σε ένα ουγγρικό δημοτικό τραγούδι «Το Παγώνι» καθώς και ο Ουγγρικός Ψαλμός με σολίστ τον τενόρο Τίμπορ Σάππανος και την συμμετοχή τεσσάρων χορωδιών.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων και των καλλιτεχνών καθιστά ιδιαιτέρως ελκυστικό το πρόγραμμα της συναυλίας που υπό την μουσική διεύθυνση του Βύρωνος Φιδετζή θα κλείσει εορταστικά, την Παρασκευή 28 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον φετινό θεματικό κύκλο «Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί».

Η συναυλία θα ξεκινήσει με το, γραμμένο κατά παραγγελία της Κ.Ο.Α. έργο του, πρώην μαθητή του Θεόδωρου Αντωνίου και συνθέτη με σημαντικές συνεργασίες εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων, Σάββα Τσιλιγκιρίδη. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι το «Verbum IV (The Mechanical Orchestra)» είναι «γραμμένο σε ελεύθερη φόρμα» και χαρακτηρίζεται «από την οικονομία του υλικού και τη διαρκή κίνηση μιας μουσικής ιδέας, που μεταλλάσσεται δημιουργώντας διαφορετικές καταστάσεις».

Διαρκείς θεματικές μεταμορφώσεις των ίδιων θεμάτων, διάλογοι του πιάνου με τα πνευστά ή το βιολοντσέλο και κορύφωση μ΄ένα εκρηκτικό εμβατήριο, χαρακτηρίζουν το Δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο του Φραντς Λιστ. Η πρεμιέρα του δόθηκε το 1857 στη Βαϊμάρη, ο Λιστ όμως συνέχισε να το επεξεργάζεται μέχρι και το 1861.

Ο Ούγγρος συνθέτης, μουσικοπαιδαγωγός κι εθνομουσικολόγος Ζόλταν Κόνταϋ, από τις κορυφαίες μορφές της Ουγγρικής εθνικής σχολής, έγραψε το Ουγγρικό δημοτικό τραγούδι (ή «Παραλλαγές του Παγωνιού», όπως συνήθως αποκαλείται) το 1939, κατά παραγγελία της Ορχήστρας Κοντσέρτγκεμπαου του Άμστερνταμ για την 50η επέτειο από την ίδρυσή της. Ο Κόνταϋ συνέθεσε ό,τι έμελε να αποδειχτεί ένα από τα δημοφιλέστερα και περισσότερο ηχογραφημένα έργα του, χρησιμοποιώντας αυτούσιο το ουγγρικό δημοτικό τραγούδι «Leszállot a páva» («Πέταξε το παγώνι») και παραθέτοντας μετά δεκαέξι παραλλαγές, διαφορετικού χαρακτήρα και έναν επίλογο.

Νωρίτερα το 1923 είχε γραφτεί ο «Ουγγρικός Ψαλμός» που θεωρείται από τα εμβληματικά ορατοριακά έργα του 20ου αιώνα. Το κείμενο είναι μια έμμετρη απόδοση στα Ουγγρικά του 55ου Ψαλμού από τον Ούγγρο προτεστάντη ιερέα και ποιητή του 16ου αιώνα Μίχαϋ Βεγκ. Η μελωδία φέρει τα αναγνωρίσιμα στοιχεία της γραφής του Κόνταϋ. Είναι π.χ. χαρακτηριστικό ότι η χορωδία ξεκινά με ένα θέμα το οποίο συνδυάζει ουγγρικά στοιχεία τόσο από την παραδοσιακή μουσική όσο και από τη λόγια μουσική του 16ου αι. Για την ερμηνεία του ορατορίου πρώτη φορά από ελληνική ορχήστρα και χορωδιακό σύνολο, συμμετέχουν τιμητικά η Παιδική αλλά και η Μικτή Χορωδία του Ωδείου Kodály γιορτάζοντας έτσι τα 25 χρόνια από την ίδρυσή τους, καθώς και το Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο και η Χορωδία Στέγης Ελληνικών Χορωδιών με μέλη από τις νεανικές χορωδίες των δημοτικών ωδείων Γλυφάδας και Πετρούπολης. Την συναυλία, η οποία είναι υπό την αιγίδα της «Στέγης Ελληνικών Χορωδιών» και της «Ελληνικής Εταιρείας Kodály», θα τιμήσει με την παρουσία της η χήρα του Ζόλταν Κόνταϋ, Σαρόλτα Κόνταϋ.

Το πρόγραμμα της βραδιάς

ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΙΔΗΣ (γεν. 1977)
Verbum IV [The Mechanical Orchestra] (παραγγελία της Κ.Ο.Α.)

ΦΡΑΝΤΣ ΛΙΣΤ (1811 – 1886)
Κοντσέρτο για πιάνο αρ.2 σε λα μείζονα

Διάλειμμα

ΖΟΛΤΑΝ ΚΟΝΤΑΫ (1882 – 1967)
• Παραλλαγές πάνω σε ένα ουγγρικό δημοτικό τραγούδι «Το Παγώνι»
• Ουγγρικός Ψαλμός, για τενόρο, χορωδία και ορχήστρα, έργο 13

Σολίστ: Στέλλα Κούκου, πιάνο, Tibor Szappanos, τενόρος

Συμμετέχουν: Παιδική Χορωδία Ωδείου Kodály [Διδασκαλία: Μιχάλης Πατσέας]
Μικτή Χορωδία Ωδείου Kodály [Διδασκαλία: Ειρήνη Πατσέα]
Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο [Διδασκαλία: Δημήτρης Καραβέλης]
Χορωδία Στέγης Ελληνικών Χορωδιών
* Μέλη της Νεανικής Χορωδίας Δημοτικού Ωδείου Γλυφάδας [Μαέστρος: Μαρία Μπιλικά]
* Μέλη της Χορωδίας Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης [Μαέστρος: Ροδούλα Χαρδαλή]

Συντονισμός Χορωδιών: Ειρήνη και Μιχάλης Πατσέας

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα