Ο Φώντας, του Μήτσου Ευθυμιάδη στο Θέατρο Βαφείο

Η κωμωδία «Ο Φώντας» του Μήτσου Ευθυμιάδη θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής από τις 12 Νοεμβρίου 2015.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Φώντας είναι ‘σημαντικός’, είναι ‘σπουδαίος’ κι έχει τον τρόπο και τα μέσα να βγάλει απ’ τη φτώχεια την καθαρίστρια Αριστέα και τον σύζυγό της Βούλη.

Ο αιωνίως άνεργος Βούλης -εύστροφος κι ευφάνταστος- κατασκευάζει τον μύθο ενός ανύπαρκτου προσώπου, του Φώντα, κι η Αριστέα πρέπει να τον πιστέψει και να συνεχίσει να «τον ζεί», όσο ο Βούλης υποτίθεται πως ψάχνει τη μεγάλη

ευκαιρία για να βγουν μια και καλή από τη φτώχεια.

Ξέρει ότι η Αριστέα είναι αδύναμη χωρίς αυτόν κι ακόμα πιο αδύναμη να αναζητήσει λύσεις. Διαισθάνεται ότι, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, έτσι κι εκείνη, αναζητά διέξοδο σε πρόσωπα της φαντασίας, πιστεύοντας ότι αυτά θα εξαλείψουν την αδυναμία τους ή θα τη μεταμορφώσουν σε δύναμη...

Εγκλωβισμένος ο ίδιος σε μια ράθυμη και αδιέξοδη ζωή, εγκλωβίζει και την Αριστέα στο μύθο της εξόδου απ’ αυτήν. Έτσι ο Βούλης κυριαρχεί και καταφέρνει να γίνει μια καθωσπρέπει, «οικία» εξουσία.

Και να ζει σε βάρος της. Μέχρι που θα κάνει κάποιο λάθος...

Σημείωμα του σκηνοθέτη για την παράσταση

«Ο Φώντας» είναι ένα λαϊκό έργο, μια λαϊκή παραβολή με ιδιαίτερα κωμικά χαρακτηριστικά και θέμα την εξαπάτηση και την εκμετάλλευση, αλλά και την ανάγκη του ανθρώπου να πιστέψει σε μια εξωγενή δύναμη που θα τον απαλλάξει από τα προβλήματά του.

Όπως όλα τα έργα που μιλούν με αμεσότητα και αλήθεια, το θέμα του «ΦΩΝΤΑ» υπερβαίνει την εποχή του, ενώ τα προφανή πολιτικά και κοινωνικά του μηνύματα το καθιστούν ιδιαίτερα επίκαιρο.

Στον «Φώντα», η εκμετάλλευση του συζύγου προς την σύζυγο, προεκτείνεται γενικότερα στη σχέση ισχυρού-αδύναμου.

Ο Βούλης εξαπατά την Αριστέα τάζοντάς της μια καλύτερη ζωή που θα εξασφαλίσει ο επερχόμενος «σωτήρας», ο Φώντας. Η Αριστέα τον πιστεύει, οι ανεφάρμοστες ιδέες του «αναπτύσσονται» στο έδαφος της αγραμματοσύνης -που έχει πολλές μορφές κατά καιρούς- και της αφέλειάς της.

Η παράσταση δίνει έμφαση στα κωμικά στοιχεία του έργου, ενώ αντιμετωπίζει τα πρόσωπα των δύο ηρώων σαν πρόσωπα σημερινά, ανιχνεύοντας στη σιωπή της Αριστέας την αναμονή μιας σύγχρονης γυναίκας λίγο πριν ξεκινήσει απ’ την αρχή. Να εκφράσει τις δικές της, βαθύτερες, απραγματοποίητες επιθυμίες.

[Χρήστος Γαλάνης]

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Χρήστος Γαλάνης

Μουσική επιμέλεια: Λουκάς Αγγελίνας

Σκηνικά-κοστούμια: Λουίζα Χένρικσεν

Ερμηνεύουν: Καίτη Βαρβαρέσου-Θεολογίτου, Χρήστος Γαλάνης

Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Keywords
Τυχαία Θέματα