Ο Μεσαίωνας - Ζακ Λε Γκοφ

Ο Ζακ Λε Γκοφ, γνωστός ιστορικός ειδικευμένος στον Μεσαίωνα, στο βιβλίο του Ο Μεσαίωνας, μια ιστορία για παιδιά αποκαλύπτει και τις ικανότητές του ως παιδαγωγός. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Υπό τύπον απαντήσεων σε ερωτήσεις μαθητών, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει με μεγάλη σαφήνεια, συντομία και λογοτεχνική αφηγηματικότητα τις πολυάριθμες και σύνθετες πλευρές τού Μεσαίωνα, αυτής της μακράς περιόδου που αποτελεί το κοινό ιστορικό παρελθόν της σημερινής Ευρώπης.

Ο Λε Γκοφ περιγράφει τη «σκοτεινή» όψη μιας εποχής που σηματοδοτήθηκε από τη φτώχεια, τους λοιμούς,

τις δεισιδαιμονίες, το κυνήγι των μαγισσών και τον σκοταδισμό, συγχρόνως όμως αναδεικνύει και τη «φωτεινή» όψη της ίδιας αυτής περιόδου κατά την οποία αναπτύχθηκαν οι Τέχνες και τα Γράμματα, εξελίχθηκε η τεχνολογία και σημειώθηκαν οι ιστορικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις που οδήγησαν στην Αναγέννηση και στη σύγχρονη Ευρώπη.

Ο Ζακ Λε Γκοφ ήταν ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς του καιρού μας. Γεννήθηκε στην Τουλόν το 1924 και σπούδασε στο Παρίσι, στην Οξφόρδη και στην Πράγα. Πολλοί υπήρξαν και οι σταθμοί της πανεπιστημιακής του σταδιοδρομίας. Το 1972 διαδέχτηκε τον Φερνάν Μπρωντέλ στη διεύθυνση της École pratique des hautes études, της σχολής που δεξιώθηκε κατά κύριο λόγο την ιστορική αντίληψη του περιοδικού Annales, στο οποίο υπήρξε συνδιευθυντής. Το κύριο πεδίο ερευνών του ήταν ο δυτικός μεσαίωνας. Τα σημαντικότερα έργα του, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και στα ελληνικά, είναι Οι διανοούμενοι στο Μεσαίωνα (1957), Ο πολιτισμός της Μεσαιωνικής Δύσης (1964), Για έναν άλλο Μεσαίωνα (1977), Η γέννεση του Καθαρτηρίου (1981), Το μεσαιωνικό φαντασιακό (1986), Ο Άγιος Λουδοβίκος (1996) κ.ά. Τα ενδιαφέροντα του Λε Γκοφ για τη θεωρία και τη μέθοδο της ιστορίας αποτυπώθηκαν στους τρεις τόμους που επιμελήθηκε με τον Πιερ Νορά, Το έργο της ιστορίας (1974), στο έργο Η νέα ιστορία, που επιμελήθηκε με τους Ροζέ Σαρτιέ και Ζακ Ρεβέλ (1978), στο έργο Ιστορία και μνήμη και σε πολλά άρθρα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Λε Γκοφ στην αλλαγή της σχολικής αντίληψης για τη διδασκαλία της ιστορίας, καθώς και στην εκλαΐκευση της ιστορικής γνώσης μέσα από την τηλεόραση και τον τύπο.

Μετάφραση: Έφη Κορομηλά

Εικονογράφηση: Anne Niederstadt

Keywords
Τυχαία Θέματα