Ο "Οθέλλος" του Σαίξπηρ ανεβαίνει στην σκηνή του Vault

Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει την παράσταση των MANETUWAK, ΟΘΕΛΛΟΣ: Ο ΜΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ, την γνωστή τραγωδία του William Shakespeare σε μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, από το Σάββατο 28 Ιανουαρίου έως την Κυριακή 9 Απριλίου 2017.

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως η ανθρωπότητα είναι ένα πλήθος από πιόνια έτοιμα να κινηθούν στα χέρια σου; Ο Ιάγος το σκέφτεται συνέχεια. Πόσο ψύχραιμα θα αντιδρούσες αν ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής σου σε

απατούσε με τον καλύτερό σου φίλο; Ο Οθέλλος δολοφόνησε τη Δυσδαιμόνα. Έχεις μεθύσει δημόσια κατά τη διάρκεια της εργασίας σου; Ο Κάσσιος μέθυσε τη βραδιά που ήταν επικεφαλής της φρουράς. Ποια είναι η πιο ακραία πράξη που έχεις κάνει για χάρη του έρωτα; Ο Ροδερίγος πούλησε όλη του την περιουσία. Μέχρι που θα έφτανες για να σώσεις τον γάμο σου; Η Αιμιλία πρόδωσε την καλύτερή της φίλη.

Έξι νέοι ηθοποιοί (Κατερίνα Αθανασιάδη, Αλέξανδρος Αχτάρ, Νίκος Γκέλια, Βασιλική Δρακοπούλου, Παναγιώτης Μπρατάκος, Άννα Χαραλάμπους) αναλαμβάνουν να λύσουν τον γρίφο της περίφημης τραγωδίας του πάθους και της ζήλιας, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα της νεοσύστατης θεατρικής τους ομάδας. Με οπλοστάσιο την μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, τη σκηνική αθωότητα και τη σωματική τους ενέργεια προσεγγίζουν από την αρχή την υπόθεση της δολοφονίας της Δυσδαιμόνας από τον σύζυγό της Οθέλλο και αναζητούν την αλήθεια πίσω από τα γεγονότα Πόσο απλή τελικά μπορεί να είναι η υπόθεση ενός εγκλήματος πάθους και τι κρύβεται στη σκοτεινή πλευρά του έρωτα;

Η υπόθεση

Ο μαύρος. Ο αλλόθρησκος. Ο ξένος. Αυτές είναι οι ταμπέλες που ο Οθέλλος αντιμετωπίζει, καθώς ανεβαίνει τα στρατιωτικά κλιμάκια. Νικηφόρος μισθοφόρος του βενετικού στρατού, αφού επέζησε από τη μία μάχη μετά την άλλη σε άγριες χώρες, η μεγαλύτερη τραγωδία της ζωής του τον περιμένει ανάμεσα στους τοίχους της οικίας του και στους αγαπημένους του ανθρώπους: τον έμπιστο φίλο του, την αγαπημένη του γυναίκα και τον συμπολεμιστή σημαιοφόρο του.

Η υπόθεση του έργου είναι γνωστή: Ο Οθέλλος, υψηλόβαθμος μισθοφόρος του βενετικού στρατού, έχει αδυναμία στη γυναίκα του Δυσδαιμόνα, στην οποία εναποθέτει την ύψιστη ιδέα του για τον άνθρωπο και την εμπιστοσύνη του για τη ζωή. Αυτήν την αδυναμία του εκμεταλλεύεται ο αξιωματικός του Ιάγος και οργισμένος από το γεγονός πως ο Οθέλλος επέλεξε για υπασπιστή του όχι αυτόν, αλλά τον Μιχαήλ Κάσσιο, αποφασίζει να τον καταστρέψει, διαβάλλοντας τη Δυσδαιμόνα και συκοφαντώντας την πως δεν του είναι πιστή. Τότε για τον Οθέλλο αρχίζει το μαρτύριο της ζήλειας (η διάσημη σαιξπηρική τραγωδία είναι γνωστή ως η «τραγωδία της ζήλιας»). Οι βασανιστικές υποψίες του Οθέλλου αυξάνουν το ερωτικό του πάθος, η λογική υποχωρεί μπροστά στην οργή και η αθώα κοπέλα δολοφονείται από τα χέρια του. Όταν η απάτη του Ιάγου αποκαλύπτεται, ο Οθέλλος, τσακισμένος από τον πόνο και τις τύψεις, αυτοκτονεί.

Η ομάδα MANETUWAK

Οι MANETUWAK δημιουργήθηκαν από τον Αλέξανδρο Αχτάρ και τον Παναγιώτη Μπρατάκο το καλοκαίρι του 2016. Το ινδιάνικο όνομα της ομάδας πρεσβεύει την αντίληψη πως «δεν υπάρχει τίποτα γύρω μας χωρίς τη δική του ψυχή, ακόμα και όσα μάθαμε να θεωρούμε άψυχα» και φωτογραφίζει την αντίληψη και την ηθική της ομάδας απέναντι στη θεατρική πράξη. Πρόθεση της ομάδας είναι να υπηρετήσει ένα θέατρο κοινωνικό και πολιτικό με έμφαση στην αλήθεια, τη σκηνική απλότητα και αμεσότητα, ένα «αθώο θέατρο» που συνδυάζει στην πράξη και άλλες παραστατικές τέχνες, όπως ο κινηματογράφος, για να ευαισθητοποιήσει, να ψυχαγωγήσει και να προβληματίσει τον θεατή.

Συγγραφέας: William Shakespeare

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αχτάρ, Παναγιώτης Μπρατάκος

Σκηνοθεσία κινηματογραφημένων προβολών/Φωτογραφίες: Γιώργος Βασσάλος

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Άρτεμις Μπρατάκου, Παντελής Πολίτης

Σκηνογραφία, ενδυματολογία: Ιωάννα Καραγιώργου

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Make up artist: Γιάννα Μαρματάκη

Sound Design: Γιάννης Γιαννακόπουλος

Κάμερα: Λουδοβίκος Βάγγερ, Τάκης Μπάμπαρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Καρνάβα

Παίζουν: Κατερίνα Αθανασιάδη, Αλέξανδρος Αχτάρ, Νίκος Γκέλια, Βασιλική Δρακοπούλου, Παναγιώτης Μπρατάκος, Άννα Χαραλάμπους

Keywords
Τυχαία Θέματα