Ο Πέτρος και ο Λύκος στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή

Ο μικρός και γενναίος Πέτρος, ο μεγάλος, πεινασμένος, γκρίζος λύκος, το πανέξυπνο πουλάκι, η αγαθή πάπια, ο αυστηρός παππούς κι όλοι οι υπόλοιποι ήρωες του, διαχρονικά γοητευτικού, μουσικού παραμυθιού του Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953) «Ο Πέτρος και ο Λύκος», επισκέπτονται την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή.

Την επισκέπτονται δια του… αντιπροσώπου τους, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών δηλαδή, η οποία σε συνεργασία με την

Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, θα δώσει στην Εράσμειο μια διπλή συναυλία, παρουσιάζοντας, υπό την μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα, με αφηγητή τον Γεράσιμο Γεννατά, το αριστούργημα του Προκόφιεφ λίγες ημέρες μετά την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο μεγάλος Ρώσος συνθέτης του 20ού αιώνα Σεργκέι Προκόφιεφ έγραψε τη μουσική και το κείμενο για τον «Πέτρο και τον Λύκο» το 1936, την χρονιά που επέστρεψε στην Σοβιετική Ένωση έπειτα από δεκαοκτώ περίπου χρόνια απουσίας στην Δύση. Αφορμή για να εμπνευστεί το ευρηματικό μουσικό του παραμύθι, του έδωσε η πρόταση που του είχε κάνει η Νατάλια Σατς, δασκάλα μουσικής και διευθύντρια του Παιδικού Μουσικού Θεάτρου της Μόσχας, να γράψει ένα συμφωνικό έργο που να μαθαίνει στα παιδιά τα όργανα της ορχήστρας. Ενθουσιασμένος ο Προκόφιεφ ολοκλήρωσε το έργο μέσα σε λίγες μόλις μέρες, γράφοντας και το κείμενο της αφήγησης με βάση τα δικά του παιδικά βιώματα στην ύπαιθρο της Ουκρανίας.

Η πρεμιέρα του «Πέτρου και του Λύκου» δόθηκε στις 2 Μαΐου του 1936 και έκτοτε παραμένει σταθερά ένα από τα πιο επιτυχημένα συμφωνικά έργα για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Απόδειξη της διαχρονικής δημοφιλίας του είναι ότι κατά καιρούς έχει παρουσιαστεί και ηχογραφηθεί από τις σπουδαιότερες ορχήστρες ανά τον κόσμο, με διάσημους καλλιτέχνες στον ρόλο του αφηγητή, όπως οι Ζακ Μπρελ, Πήτερ Ουστίνοφ, Ζεράρ Φιλίπ, Μπόρις Καρλόφ, σερ Τζον Γκίλγουντ, σερ Άλεκ Γκίνες, Κρίστοφερ Λη, Ντέιβιντ Μπάουι, Στινγκ, Μία Φάροου, Σάρον Στόουν κ.ά Στην Ελλάδα έγινε καταρχάς γνωστό με αφηγητές σπουδαίους ηθοποιούς, όπως ο Θάνος Κωτσόπουλος και ο Δημήτρης Χορν.

Η ιστορία: ο μικρός Πέτρος ζει με τον παππού του, σε ένα αγροτόσπιτο, στο λιβάδι στην άκρη του δάσους. Μια μέρα, βγαίνοντας από το σπίτι, αφήνει την πόρτα του κήπου ανοιχτή, η πάπια το σκάει για την κοντινή λίμνη, ο παππούς θυμώνει με την απερισκεψία του Πέτρου, του λέει ότι θα μπορούσε να έχει εμφανιστεί ο λύκος, ο Πέτρος δεν τρομάζει και όταν ο λύκος εμφανίζεται, τον παγιδεύει με σύμμαχο το πουλάκι και όλοι μαζί με τους κυνηγούς κάνουν μια χαρούμενη παρέλαση για να τον μεταφέρουν στον ζωολογικό κήπο.

Έργο κλασικό πια, με ψυχαγωγικό, παιδαγωγικό και διδακτικό χαρακτήρα «Ο Πέτρος και ο Λύκος» έχει γραφτεί με στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν και να εξοικειωθούν με τα βασικά ηχοχρώματα κάποιων οργάνων της συμφωνικής ορχήστρας με τρόπο απλό, φυσικό, χαρούμενα μελωδικό και συχνά χιουμοριστικό. Κάθε μουσικό όργανο αντιπροσωπεύει έναν δικό του χαρακτήρα και τις περισσότερες φορές ο ρόλος του ταυτίζεται με κάποιον από τους ήρωες. Πιο αναλυτικά: το φλάουτο αντιπροσωπεύει το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο την γάτα, το φαγκότο τον αυστηρό παππού, τα τρία κόρνα τον γκρίζο λύκο, όλα τα έγχορδα αντιπροσωπεύουν τον Πέτρο, τα ξύλινα πνευστά τους κυνηγούς, οι θριαμβευτικοί ήχοι των τύμπανων τους κυνηγούς επίσης και τέλος η γκραν κάσα τις τουφεκιές των κυνηγών. Η αφήγηση άλλοτε παρεμβάλλεται και άλλοτε εξελίσσεται ταυτόχρονα με την μουσική.

Keywords
Τυχαία Θέματα