Ο Βασίλης Σκουλάς στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Στην σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου θα βρεθεί ο Βασίλης Σκουλάς την Παρασκευή 18, και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, καθώς και στις 25 και 26 του ίδιου μήνα, (Παρασκευή και Σάββατο), εμφανίσεις που θα έχουν ως πυρήνα το πρόγραμμα των εξαιρετικά επιτυχημένων παραστάσεων του στο Ηρώδειο. Ο εκλεκτός λυράρης και ερμηνευτής, στην κορυφαία στιγμή της πολύχρονης πορείας του, θα παρουσιάσει στο Γυάλινο, τραγούδια από όλο το φάσμα της παραδοσιακής και έντεχνης δισκογραφίας του.

Καλεσμένοι του επί σκηνής

θα είναι ο Παντελής Θαλασσινός και η Γιώτα Νεγκα.

Γεννημένος στα Ανώγεια της Κρήτης, μπολιασμένος από τη δυναμική μιας ιστορικής μουσικής οικογένειας, ο Βασίλης Σκουλάς θα συναντηθεί από νωρίς με το μουσικό και ερμηνευτικό του τάλαντο, γεγονός που θα τον φέρει από τα νεανικά του κιόλας χρόνια, στο προσκήνιο του κρητικού μουσικού κόσμου.

Σε ηλικία 16 ετών ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο, αφετηρία που θα τον οδηγήσει σε δεκάδες δισκογραφικές παρουσίες, με τις περισσότερες από αυτές να κερδίζουν το στοίχημα με το χρόνο και να αποτελούν στις μέρες μας, εμβληματικά έργα του μουσικού μας κόσμου.

Η θητεία του Βασίλη Σκουλά στα ελληνικά μουσικά δρώμενα, δεν θα αργήσει να εμπλουτιστεί με μια ισχυρή παρουσία στο έντεχνο ελληνικό ρεπερτόριο, συνεργαζόμενος με κορυφαίους δημιουργούς, καταθέτοντας ξεχωριστές ερμηνείες.

Η λύρα στα χέρια του Βασίλη Σκουλά, αυτό το θεριό με χορδές, όπως έλεγε ο Καζαντζάκης, γίνεται δρόμος που πάνω του περπάτησαν και περπατούν μελωδίες και ήχοι που θαρρείς πως ξεχύνονται από τις κορυφές των κρητικών βουνών, άνεμοι που κυκλώνουν ψυχές μερακλίδικες, βήματα πάνω σε απάτητο χιόνι.

Η ρίζα της φωνής του ποτισμένη με αρχέγονες πληροφορίες, ξυπνά κοιτάσματα ψυχής, γίνεται ένα με τη πέτρα, με το νερό, με την αύρα του Κρητικού Πελάγους.

Εγγονός του Μιχάλη Σκουλά, σπουδαίου λυράρη της εποχής του και γιός του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Αλκιβιάδη Σκουλά ή Γρυλιού, o Βασίλης Σκουλάς, αρχίζει να μαθαίνει λύρα στα επτά του χρόνια και σε ηλικία μόλις 16 ετών κατορθώνει να καθιερωθεί ως ένας από τους πρώτους λυράρηδες και τραγουδιστές του νησιού, χαράζοντας ήδη μια δική του πορεία στην κρητική μουσική παράδοση.

Στο κατώφλι 50 χρόνων συνεχούς και λαμπρής πορείας στο χώρο, τόσο του παραδοσιακού, όσο και του σύγχρονου κρητικού τραγουδιού, ο Βασίλης Σκουλάς έχει να επιδείξει μια μεγάλη σειρά επιτυχημένων καλλιτεχνικών εμφανίσεων, κοινωνικών και πολιτιστικών, από την Αμερική ως την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Γερμανία, καθώς επίσης και στα στέκια που κατά καιρούς δημιούργησε για τη φιλοξενία της κρητικής μουσικής. Τον πρώτο του δίσκο ηχογράφησε το 1965,ο οποίος περιείχε κοντυλιές με τον Θανάση Σταυρακάκη και τον Νίκο Ξυλούρη, ακολούθησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος 33 στροφών το 1969.

Κατά την διάρκεια της δισκογραφικής του πορείας ο Βασίλης Σκουλάς ηχογραφεί άλμπουμ με τραγούδια που κοσμούν την νεότερη ελληνική μουσική ιστορία, ανάμεσα τους, «Το Σεργιάνισμα στην Κρήτη», την «Κρητική ανθολογία», το «Αναφορά στην Κρήτη», το «Αναστορούμαι», «Ρίζα της φωτιάς» και «Στο ξέσπασμα του φεγγαριού». Στην συνάντηση του ως ερμηνευτής, στην σφαίρα του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, ο Βασίλης Σκουλάς θα συναντηθεί με ξεχωριστούς δημιουργούς του, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Ερρίκος Θαλασσινός, ο Μάριος Τόκας, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Ηλίας Κατσούλης, ο Κώστας Φασουλάς, ο Πάρις Περυσινάκης, ο Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος, ο Γιάννης Νικολάου και ο Μιχάλης Νικολούδης…

Παράλληλα την περίοδο 1981 - 85 πραγματοποίησε μια σειρά εμφανίσεων στο θέατρο «Καφενείον η Ελλάς», ενώ λίγο μετά, με το θίασο του Γιάννη Βόγλη συμπράττει ως ερμηνευτής και λυράρης στο έργο του Ν. Καζαντζάκη "Καπετάν Μιχάλης", σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα