Ωδή σε ένα αστέρι - Πάμπλο Νερούδα

Από τον Πάπυρο Εκδοτικό Οργανισμό, Ωδή σε ένα αστέρι του Πάμπλο Νερούδα σε μετάφραση του Παναγιώτη Σουλτάνη και σε εικονογράφηση της Elena Odriozola.

Η "Ωδή σε ένα αστέρι" είναι ένα ποίημα που δημοσίευσε ο μεγάλος Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα στο "Τρίτο βιβλίο των Ωδών" (1957). Μιλάει για την ιστορία ενός ανθρώπου που ανεβαίνει στην ταράτσα ενός ψηλού κτιρίου, κλέβει ένα αστέρι από τον ουρανό της νύχτας και το κρύβει στο σπίτι του

(τι θαυμάσιο να έχεις ένα αστέρι ολόδικό σου!). Αυτό όμως θα τον βάλει σε περιπέτειες. Δεν είναι εύκολο να κρατάς στο σπίτι σου ένα αστέρι... Πώς να αιχμαλωτίσεις το φως;... Ο άνθρωπος αυτός κλέβει το αστέρι σπρωγμένος από την ακατανίκητη αγάπη του γι’ αυτό· στο τέλος όμως θα καταλάβει ότι μερικές φορές, την αγάπη μας σε κάτι λατρευτό, πολύτιμο, τη δείχνουμε όταν του δίνουμε την ελευθερία του...

Η ποίηση του Πάμπλο Νερούδα είναι μαγική: με μετρημένες λέξεις, κατορθώνει να φτιάξει έναν ολόκληρο κόσμο συναισθημάτων και εικόνων. Και αυτή η μαγεία αποτυπώνεται σε τούτο το παιδικό -τυπικά τουλάχιστον- βιβλίο, με τα χρώματα και τα σχέδια της εικονογράφου Elena Odriozola: προσεγγίζει το ποίημα του μεγάλου ποιητή με την ίδια αυτοσυγκράτηση, με απαλά παστέλ χρώματα, με σχέδια λιτά, ενεργοποιώντας τη φαντασία του μικρού αναγνώστη.

Η "Ωδή σε ένα αστέρι" είναι ένα βιβλίο για παιδιά, αλλά και για όσους μπορούν ακόμα να δουν τη μαγική διάσταση του κόσμου. Ένα βιβλίο που εξοικειώνει με τον πιο αβίαστο τρόπο τον μικρό αναγνώστη με τον λόγο ενός μεγάλου ποιητή.

Ο Νεφταλί Ρικάρδο Ρέγιες Μπασσάλτο - όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Νερούντα- γεννήθηκε το 1904 στο Παρράλ της Χιλής. 'Ηταν ένας από τους πιο σημαντικούς και παραγωγικούς ποιητές της Λατινικής Αμερικής, με περισσότερα από 30 βιβλία στο ενεργητικό του. Εντάχθηκε στους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος και αρκετά χρόνια αργότερα εκλέχτηκε γερουσιαστής. Αντιπροσώπευσε τη χώρα του ως διπλωμάτης από το 1926 ως το 1938 σε διάφορα μέρη της Άπω Ανατολής και της Ισπανίας, όπου έζησε από κοντά τον εμφύλιο. Πίστευε ότι ο ποιητής οφείλει να συμμετέχει στα κοινά και δεν διαχώριζε την ποίηση από την πολιτική. Όταν το 1948 το Κομμουνιστικό Κόμμα κηρύχτηκε παράνομο, ο Νερούντα ταξίδεψε αρχικά στην Αργεντινή και αργότερα στη Σοβιετική Ένωση. Επέστρεψε στη Χιλή τέσσερα χρόνια αργότερα και το 1953 του απενεμήθη το Βραβείο Λένιν. Παράλληλα όμως με τα πολιτικοποιημένα ποιήματά του, ο Νερούντα έγραψε και μεγάλο αριθμό προσωπικών και οικείων ποιημάτων. Τα πιο ερωτικά από αυτά περιλαμβάνονται στη συλλογή "Εκατό ερωτικά σονέτα" και απευθύνονται στη Ματίλντε Ουρούτια, με την οποία άρχισε να συζεί το 1955. Η φήμη του Χιλιανού ποιητή είχε απλωθεί σε όλο τον κόσμο και το 1971, περίοδος που ο Νερούντα ήταν πρεσβευτής στη Γαλλία, του απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Άλλα έργα του ποιητή είναι: "Η τρίτη κατοικία", "Κάντο Χενεράλ" (έργο που μελοποιήθηκε στην Ελλάδα από το Μίκη Θεοδωράκη), "Το αλλοπρόσαλλο βιβλίο", "Γήινη κατοικία", κ.ά. Πέθανε το 1973 σε ηλικία 69 ετών και η κηδεία του ήταν το πρώτο ξέσπασμα των Χιλιανών εναντίον της δικτατορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα