Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ, στο Σύγχρονο Θέατρο

Το θεατρικό έργο «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το χειμώνα του 2008 στο Bios, επανέρχεται από την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και για δεκαπέντε μόνο παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο.

Ο «Ορλάντο» θ' αλλάξει κοστούμια, σκηνικά. Θ' αλλάξει εποχές, όπως και τόπους. Θ' αλλάξει φύλλο, ακόμη ένα κοστούμι όπως όλα τ’ άλλα. Όλα είναι πίνακες τόσο με τη θεατρική έννοια όσο και με τη ζωγραφική. Όλα

είναι ένα περιβάλλον που αλλάζει δίχως ν’ αγγίζει το μοναχικό ήρωα.

Η παράσταση...

Ένας άνθρωπος - ούτε άνδρας, ούτε γυναίκα – συναντιέται με τους θεατές της παράστασης και σε μια εξομολογητική διάθεση τους εμπιστεύεται την παράδοξη ιστορία του Ορλάντο μέσα στους αιώνες. Δεν είναι θέατρο, δεν είναι μύθος, ούτε παραβολή ή ένας φτηνός συμβολισμός. Είναι μια ψυχαναλυτική διαδικασία όπου χάνονται τα όρια μεταξύ των συμβαλλόντων.

Ο χώρος. Ένας μακρύς διάδρομος που κινείται ο ήρωας πάνω στα πατίνια του.

Ένα μικρόφωνο, ανάμεσα στους θεατές. Φώτα που υπαινίσσονται, η απόλυτη σιωπή, και όλα σκεπασμένα από μια αιώνια σκόνη που δεν αφήνει τίποτα ευδιάκριτο και όλα τα μπερδεύει σε μια γλυκιά αλληλουχία εντυπώσεων, φαντασμάτων, ρόλων, προσώπων, επιθυμιών και φοβίες, χιλιάδες απροστάτευτες φοβίες.

Ένα ταξίδι ψυχής αναζητώντας την αναψυχή.

Η ηθοποιός...

Η ηθοποιός που παρουσιάζει τον «Ορλάντο» σ’ αυτήν την παραγωγή είναι η Μαριάνθη Σοντάκη. Μια ηθοποιός που μετά από πολλούς ρόλους στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και πολλές διακρίσεις, συναντιέται με την ερμηνευτική της ενηλικίωση. Ένας ρόλος ποταμός, πρόκληση και περιπέτεια.

Η μουσική...

Ένα σολίστας, στο βάθος της αίθουσας, ο συνθέτης και πασίγνωστος κιθαρίστας Αντώνης Μιτζέλος (Τερμίτες)παρεμβαίνει και περιγράφει τα δυο μεγάλα ταξίδια του «Ορλάντο» . Στο τρίτο ταξίδι, αυτό στο θάνατο, διασκευάζουν και τραγουδούν μαζί με τον «Ορλάντο» την κλασσική άρια του PURCELL “REMEMBER”.

Ο σκηνοθέτης...

Ο Σταύρος Τσακίρης το 2003 παρουσίασε στα πλαίσια της πολιτιστικής Ολυμπιάδας και σε παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου την παράσταση «V.S.W-μια βιογραφία» εμπνευσμένη από το σύνολο του έργου της Βιρτζίνια Γούλφ και με πρωταγωνίστρια την Ανίτα Σαντοριναίου.

Συνεχίζοντας την έρευνά του στο μη αναπαραστατικό θέατρο, σ’ αυτήν την παραγωγή, προσπαθεί να συνδυάσει την αφήγηση με την εμπειρία. Ένας συνδυασμός που συναντιέται στο «ντιβάνι» του ψυχαναλυτή, ή στην Ελληνική τραγωδία ή στο ντοκιμαντέρ.



Το κείμενο...

Ο «Ορλάντο» είναι η ίδια η θεατρικότητα. Ο Τίτλος ανακαλεί τον τρυφερό ερωτευμένο της Ροζαλίντ – Γανυμήδη από το «Όπως σας αρέσει» του Σαίξπηρ. Είναι γνωστό ότι ο ανδρογυνισμός, ο τραβεστισμός είναι συστατικά του Ελισαβετιανού θεάτρου.

Η Βιρτζίνια Γούλφ, όταν το 1928 γράφει τον «Ορλάντο» , είναι γοητευμένη από την Βίτα- Σάκβιλ Γουέστ, την οποία γνώρισε το 1922 και συνδέθηκε στενά μαζί της ως το 1925. Η Βίτα είναι μια αριστοκράτισσα. Ενσαρκώνει στα μάτια της Βιρτζίνια όλη την σειρά των προγόνων της. Είναι όμορφη, βέβαιη για τη δύναμή της και σαγηνεύει εξίσου άντρες και γυναίκες. Μια αμαζόνα. Η Βιρτζίνια ανάμεσα σε δύο μυθιστορήματα, παίζοντας σχεδόν, θα ριχτεί σ’ ένα μύθο που θα εξυμνήσει, παίρνοντας κάθε ελευθερία, την ωραία φίλη της και θα την ταξιδέψει από την Ελισαβετιανή Αγγλία στην Αγγλία των χειραφετημένων γυναικών. Η πρώτη έκδοση του Ορλάντο θα εικονογραφηθεί από μια προσωπογραφία της Βίτα-Ορλάντο με διπλή σειρά μαργαριτάρια στο λαιμό, βλέμμα απόμακρο και γυμνό ώμο. Όπως ομολογεί η ίδια η Βιρτζίνια έγραψε τη μαγική φράση «Ορλάντο, μια βιογραφία» και, από κει κι έπειτα, προχώρησε με μια ελαφράδα πνεύματος και μια ξεγνοιασιά σπάνιες για κείνη. Παραδίνεται στην ελευθερία του παιχνιδιού όπως συμβαίνει και στο θέατρο.



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Μετάφραση : Θανάσης Χατζόπουλος

Σκηνοθεσία: Σταύρος Σ. Τσακίρης

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική, ενορχήστρωση & sound design: Αντώνης Μιτζέλος

Κίνηση: Μαρκέλα Μανωλιάδου

Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά

Με τη Μαριάνθη Σοντάκη

Συμμετέχει ο Αντώνης Μιτζέλος



Keywords
Τυχαία Θέματα