Παρουσίαση νομισμάτων του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας στην Κύπρο

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015 και ώρα 19.00 στον πολιτιστικό χώρο του ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση νομισμάτων του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας.

Η παρουσίαση θα γίνει απο τον Δρ. Γεώργιο Σκούρα ο οποίος τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να τεκμηριώσει τους λόγους της μείωσης της εντροπίας στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Θουρίας

στο πλαίσιο της κοινωνιολογίας της Αρχαιότητας και την ιατρό Θεοδώρα Σκούρα, λάτρη της ελληνικής αρχαίας ιστορίας και του πολιτισμού.

Οι εισηγητές θα παρουσιασουν τα νομισματα του Νομισματοκοπιου της αρχιαας Θουριας και θα συνδεσουν αυτα στο πλαισιο της αρχαιοκοινωνιολογιας με την υπαρξη του μοναδικου και μεγαλοπρεπη Ναου της Συριας Θεας,την ανθιση του εμποριου στην περιοχη της Ανατολικης Μεσογειου και την καθοριστικη σχεση της Κυπρου με τα παραπανω και με τους κατοικους της Αρχαίας Θουρίας.

Η περιοχή της Αρχαίας Θουρίας περιλαμβάνει τις περιοχές που σήμερα βρίσκονται τα χωριά: Άγιος Φλώρος, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγριλος, Αιθαία, Αλώνια, Αμμος, Άμφεια, Ανεμόμυλος, Άνθεια, Αντικάλαμος, Αιπεια, Αριοχώρι, Άρις, Αρφαρά, Ασπροπουλιά, Βελανιδιά, Βρμόβρυση, Θουρία, Καλάμι, Μικρομανι, Πήδημα, Πλατύ, Πολιανή, Σπερχογεία, Σταματινό. Η ιδιαίτερα εύφορη περιοχή της Αρχαίας Θουρίας είχε ενώσει περιοδικά την τύχη της με την Σπάρτη και την Μεσσηνία.

Και στις δύο περιπτώσεις οι κάτοικοί της ήταν «πολύρρηνες και πολυβούται» γι αυτό το Νομισματοκοπείο Θουρίας μπόρεσε να «κόψει» 40 σειρές διαφορετικών νομισμάτων από τον 2ο ΠΧ αιώνα μέχρι τον 3ο ΜΧ. Την ίδια περίοδο της ευρείας κυκλοφορίας των νομισμάτων στην περιοχή υπήρχε ο ναός της Συρίας Θεάς, ο περίβολος του οποίου αποτελούσε χώρο συνάθροισης των κατοίκων (εμπόριο, συνελεύσεις) και χώρο ανάρτησης των ανακοινώσεων της εξουσίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγαλοπρεπής ναός της Συρίας Θεάς στην Αρχαία Θουρία ήταν ο μοναδικός στην νότια και κεντρική Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα