Παρουσίαση του Βιβλίου «’Εξω από το Σώμα» της Αλεξάνδρας Μπελεγράτη

Ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπογονιμότητας. Και προχωρά στη λύση της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης. Για μερικούς ανθρώπους το να αποκτήσουν ένα παιδί, είναι το ποιο εύκολο, αλλά για άλλους, το ποιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Πάντοτε όμως υπάρχει λύση όταν κάποιος νιώθει και θέλει να γίνει γονιός καρδιάς…

Οι εκδόσεις IASON BOOKS παρουσιάζουν το θεατρικό

έργο «Έξω από το σώμα» της Αλεξάνδρας Μπελεγράτη, την Τρίτη 19 Απριλίου στο Πόλις Art Cafe.

Ένα έργο για τα καθημερινά αλλά και μεγάλα προβλήματα ενός ζευγαριού στην προσπάθειά του να αποκτήσει παιδί με τη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ένα έργο ρεαλιστικά σκληρό αλλά και ταυτόχρονα ευαίσθητο που προσπαθεί να σκιαγραφήσει τη ψυχολογία ενός ζευγαριού που έρχεται αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη ίσως πρόκληση. Για λίγο, ακολουθούμε την πορεία ζωής και του αγώνα της Ρίτας και του Μιχάλη να αποκτήσουν ένα παιδί. «Έξω από το δικό τους σώμα», σχεδόν όπως είναι και ο τίτλος του έργου.

Αποσπάσματα από το έργο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί, Λένα Παπαληγούρα και Γιώργος Κοψιδάς.

Για το έργο θα μιλήσουν οι Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου, συγγραφέας και δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, η Διονυσία Σκαμπαρδώνη, θεατρολόγος, και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και η Λυδία Γεωργανά, Coaching & Casting Director.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Για μερικούς ανθρώπους το να αποκτήσουν ένα παιδί, είναι το ποιο εύκολο, αλλά για άλλους, το ποιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Πάντοτε όμως υπάρχει λύση όταν κάποιος νιώθει και θέλει να γίνει γονιός καρδιάς…

Για λίγο, ακολουθούμε την πορεία ζωής και του αγώνα της Ρίτας και του Μιχάλη να αποκτήσουν ένα παιδί. «Έξω από το δικό τους σώμα», σχεδόν όπως είναι και ο τίτλος του έργου. Αλλά το έργο δεν είναι μόνο αυτό. Ρίχνουμε κλεφτές ματιές στις δυσκολίες που έχει επιφέρει η κρίση στη ζωή καθημερινών ανθρώπων. Στις προκαταλήψεις, στον ρατσισμό, στην κάθε είδους εξουσία, στις αντιδράσεις εν γένει των ανθρώπων στο οτιδήποτε διαφορετικό που ξεχωρίζει από το ‘κανονικό’ που θέτει η κοινωνία. Εξετάζεται το τυχαίο και το τυχερό στη ζωή ενός ανθρώπου.

Παρακολουθούμε τις φοβίες, τις συγκρούσεις, τις ανασφάλειες του καθενός στην πορεία: Τη διαφορετική οπτική του άνδρα και της γυναίκας. Την πίστη τους. Τα θέλω του άνδρα και της γυναίκας, τον πόνο και την επιθυμία του καθενός και των δυο μαζί.Είναι ένα έργο που μιλάει για το τώρα, με έναν ψυχαναλυτικό, σκληρό και ρεαλιστικό, άλλες φορές εύθραυστα ρομαντικό και μερικές σπάνιες, αλλά απαραίτητες φορές, πικρά αστείο τρόπο, μέσα στην εποχή της κρίσης και των τεράστιων εσωτερικών συγκρούσεων και διαδρομών.

Το έργο αφηγείται τη διαχρονικότητα και το πανανθρώπινο της ρευστότητας των σχέσεων: Τη διάλυση και την ένωση δύο ανθρώπων κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αλλά έχει και στοιχεία παραμυθίας… Κάπως δίνεται λύση, ελπίδα. Πίστη στον άνθρωπο και στη δύναμή του να αντέχει και να δημιουργεί καλό από το νεκρό και το διαλυμένο.Μέσα στον πόνο και την αγωνία τους βλέπουμε και τον αγώνα τους να συνεχίσουν να είναι μαζί. Γιατί ακόμα νιώθουν ο ένας για τον άλλο. Με κάθε τρόπο.

Θα αντέξουν άραγε;

H Αλεξάνδρα Μπελεγράτη είναι συγγραφέας, σεναριογράφος και θεατρική συγγραφέας. Είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Έχουν εκδοθεί δύο μυθιστορήματα της το «Έτσι έπρεπε να γίνει» από τις εκδόσεις Iason Books (www.iasonbooks.com.gr) το 2011 και το “Κουτί με τα ανθισμένα κοσμήματα” από τις εκδόσεις Πηγή (www.pigi.gr), το 2013. Έχει γράψει τα θεατρικά έργα: «Κλωστή», «Έξω από το σώμα», «Ballroom dance» και «Λέξεις ανάμεσα μας».

Το σενάριό της στα αγγλικά “You are My Only Sunshine” διακρίθηκε ανάμεσα στα πέντε καλύτερα του London Greek Film Festival 2010. Το Δεκέμβρη του 2012 στα Angel Film Awards – Monte Carlo/Monaco, πήρε τα βραβεία: “Best Special Mention Screenplay” & “Best Family Drama Screenplay”. Αυτή την περίοδο δύο σενάρια της το ένα στα αγγλικά και το άλλο στα ελληνικά βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής.

Έχει γράψει και σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ “Bones to the Sea” που είναι αφιερωμένο στη ζωή του φιλέλληνα Prof. Andrew Horton. Επίσης, έχει γράψει το σενάριο και έχει κάνει την οργάνωση παραγωγής του ντοκιμαντέρ «Μια μέρα στο Βρυσάκι» που παρουσιάστηκε στο Athens Fringe Festival 2013.

Το 2012, και μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα παρουσίασε δημιουργική της δουλειά και δούλεψε με τις τάξεις του Σεναρίου εκεί ως Visiting Lecturer. Το 2014-2015 συνεργάστηκε με τον πολυχώρο Dasein Lab όπου παρουσίασε Workshop Σεναρίου.


Keywords
Τυχαία Θέματα