Ποιός ανακάλυψε την Αμερική: ακόμη δύο παραστάσεις στο Θέατρο Vault

Η παράσταση του έργου της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιός ανακάλυψε την Αμερική» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου παρατείνεται για δεύτερη φορά και προσθέτει δύο επιπλέον παραστάσεις στις 4 και 5 Ιουνίου!

Η Λίζα κι η Καίτη επιστρέφουν στη σκηνή του Vault και σας καλούν να ανακαλύψετε ξανά μαζί τους την Αμερική των ονείρων, την Αμερική των διαψεύσεων, την Αμερική των προσδοκιών και των επιθυμιών, την Αμερική δύο κοριτσιών που δεν έμοιαζαν καθόλου, αλλά ερωτεύτηκαν τη ζωή με τον ίδιο παθιασμένο τρόπο, που απογοητεύτηκαν,

πρόδωσαν και προδόθηκαν, εξαπάτησαν κι εξαπατήθηκαν αλλά δεν τα κατάφεραν ποτέ να χωριστούν, που βάδισαν στο μονοπάτι της φιλίας μαζί ως το τέλος γιατί στην πραγματικότητα… πολύ αγαπήθηκαν.

Λίγα λόγια για το έργο

Μια φορά ήταν η Αμερική… Ήταν πόθοι, έρωτες, επιθυμίες, επιτυχίες, προσδοκίες, συγκινήσεις, επιβεβαιώσεις. Ήταν όμως και λάθη, αποτυχίες, απογοητεύσεις ματαιώσεις, διαψεύσεις. Ήταν ναυάγια αλλά και διασώσεις. Ήταν δηλαδή η ζωή εκεί έξω και η ζωή εδώ, μέσα μας. Και ήταν μια φορά, δύο κοριτσάκια η Λίζα κι η Καίτη που γνωρίστηκαν στα οκτώ τους χρόνια και που εμείς θα ταξιδέψουμε μαζί τους ως τα 88 τους, αφού τίποτα δεν μπορούσε να τις χωρίσει. Ένα θεατρικό έργο-ορόσημο, μια πορεία σαν ταξίδι μακρινό, ένας κόσμος σαν την ίδια μας τη ζωή με το γέλιο της και με το δάκρυ της.

Το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» είναι από τα πλέον γνωστά και αγαπημένα έργα του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου! Μας ξεναγεί σε μια προσωπική, εσωτερική ήπειρο, σχεδόν άγνωστη, γεμάτη απρόοπτα, με όχημα μια γυναικεία φιλία και με προορισμό την ίδια μας την ικανότητα να ονειρευόμαστε ακόμα κι όταν όλα γκρεμίζονται, ακόμα κι όταν ο κόσμος μέσα μας και γύρω μας είναι τόσο επικίνδυνος, απειλητικός κι αστείος, όσο και το είδωλό μας στον καθρέφτη της καθημερινότητας, εκεί που γινόμαστε αδύναμοι, ευάλωτοι, τρυφεροί κι ανελέητοι, εκεί που μπορούμε να αρθρώσουμε ακόμα και το πιο παράλογο παράπονο με μοναδικό μας ακροατή τον καλύτερο φίλο μας.

Με άμεσο λόγο και κινηματογραφικούς ρυθμούς, το ταξίδι που μάγεψε πλήθη θεατών, μας καλεί να ξαναζήσουμε τη μοναδική εμπειρία, να ονειρευτούμε τη δική μας Αμερική και να σαλπάρουμε για το ανύπαρκτο ίσως αλλά μαγικό λιμάνι της…

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες και έχει παιχτεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, και εργάστηκε για χρόνια σαν ηθοποιός. Το 1997 παίχτηκε το πρώτο της θεατρικό έργο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» (Θέατρο Αμόρε) που στη συνέχεια ανέβηκε σε πολλές διαφορετικές παραγωγές έχοντας παιχτεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης στην Κύπρο, την Κροατία, (εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου) και τη Ν. Υόρκη. Έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες. (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Πολωνικά, Πορτογαλικά, Κροατικά). Έχει εκδοθεί στα Πολωνικά στην ανθολογία ελληνικών κειμένων Ζ Parnasu i Olimpu. Άλλα έργα της που έχουν ανέβει σε θεατρικές σκηνές είναι «Σκοτσέζικο Ντους», «Αγκά-σφί και φί», «Με διαφορά στήθους», «Φωτιά και Νερό»( παρουσιάστηκε επίσης στο Tristan Bates theatre στο Λονδίνο), «Ποιος κοιμάται απόψε;». Έχει εκδοθεί η συλλογή διηγημάτων της: «Χαμένο δίκιο».

Η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και της Δραματικής Σχολής Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη. Ως ηθοποιός και σκηνοθέτης συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει παίξει στο πλαίσιο «Πάτρα 2006» - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και έχει σκηνοθετήσει στο Φεστιβάλ Αθηνών 2009 το έργο του Σάκη Σερέφα «Σεμινάριο Βλακείας». Διδάσκει στο εργαστήρι Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού του Λάκη Κουρετζή. Δίδαξε στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Ήταν αρχισυντάκτρια του περιοδικού για το θέατρο Φουαγιέ και συνεργάτης της εκπομπής «Το θέατρο στο μικρόφωνο». Από το 2007 μέχρι το 2011 ήταν Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας.

Συγγραφέας: Χρύσα Σπηλιώτη
Σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Εικαστική επιμέλεια - φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Παντελιάς
Σχεδιασμός ήχου: Σταύρος Τσουμάνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Παϊτάρης

Παίζουν: Ευγενία Αποστόλου, Βίβιαν Κοντομάρη

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Keywords
Τυχαία Θέματα