Προβολές του Video Art Festival Μηδέν στο TWIXTlab

Το Video Art Festival Μηδέν της Καλαμάτας ταξιδεύει το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στο TWIXTlab, στην Αθήνα, παρουσιάζοντας δύο αναδρομικές ενότητες με έργα βίντεο από το αρχείο του φεστιβάλ, σε επιμέλεια Γιούλας Παπαδοπούλου και Μαργαρίτας Σταυράκη. Οι ενότητες, με τίτλο "Sense of..." και "Sense off", πρωτοπαρουσιάστηκαν στην διεθνή εικαστική έκθεση "Re- culture III: Διακινδύνευση"

στην Πάτρα.

H πρώτη ενότητα ("Sense of...", σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη) σκιαγραφεί την ποιητική διάσταση της βίντεο τέχνης. Θέμα της γίνεται η ανίχνευση των ορίων των αισθήσεων, οι αισθητικές τους ποιότητες και τα νοήματα που αναδύονται όταν αυτές παραθέτονται σε συγκεκριμένα πλαίσια. Εστιάζει σε πειραματισμούς με βάση την εικόνα και την ακοή, με βάση τον ήχο και την αφή, με βάση την αφή και την κίνηση.

Σε αντίθεση -αλλά και συμπληρωματικά- με την ενότητα “Sense of…” η ενότητα “Sense off” (σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου) παίζει εννοιολογικά με τα ίδια περίπου στοιχεία (και ειδικά με την εξεταστική και επίμονη όραση), εστιάζοντας όμως στην ένταση των εννοιών που προκύπτουν από την σχολαστική παρατήρηση αργών διαδικασιών που σχεδόν εκτοπίζουν τις αισθήσεις ή τις τοποθετούν σε δεύτερη μοίρα. Έργα όπου η παρουσία γίνεται απουσία και όπου, πίσω από μια αργή δράση και μια ελάχιστη κίνηση, παραμονεύει μονίμως κάτι ανησυχαστικό, κάτι που παραπέμπει στην καταστροφή, την ανυπαρξία, την υπαρξιακή ή κοινωνική ασφυξία, στη φθορά και στο θάνατο.

Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Feargal Cunningham, Renata Ferraz, Mark Nieuwenhuis & Hugo Meijer, Paul Taylor, Miloushka Bokma, Christina Gangos, Samantha Dillehay, Greta Alfaro, Jan Brand, Boris Eldagsen, Chi-Yu Liao, Muhammad Taymour & Nouran Sherif, Adam Forrester, Miguel Andrés, Μαρία Κοσμαδάκη

Συνολική διάρκεια προβολών: 77 λεπτά

Video Art Festival Miden::

Το Festival Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 στην Καλαμάτα από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο επιτυχημένα και ενδιαφέροντα φεστιβάλ βιντεοτέχνης διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοτέχνη. Δημιούργησε ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

TWIXTlab: art, anthropology & the everyday

* twixt: παλαιός σύντομος τύπος της λέξης betwixt που σημαίνει μεταξύ, ενδιάμεσα, ούτε το ένα ούτε το άλλο. O κοινωνικός ανθρωπολόγος Victor Turner χρησιμοποίησε την έκφραση betwixt and between για να χαρακτηρίσει την ενδιάμεση από τις τρεις φάσεις των διαβατηρίων τελετών ως κατεξοχήν μεταβατική, ανατρεπτική και δημιουργική στιγμή της ζωής των κοινωνιών.

ΤWIXTlab: καλλιτεχνικό εγχείρημα με ερευνητικό, εκπαιδευτικό και δημιουργικό χαρακτήρα μεταξύ -ή αλλιώς twixt – τέχνης, ανθρωπολογίας και κοινωνικής πραγματικότητας. Το project υιοθετεί τη μορφή εργαστηρίου και στοχεύει να διαμορφώσει ή να στηρίξει παρεμβάσεις στην καθημερινή ζωή με τη χρήση εργαλείων της σύγχρονης τέχνης. Οι δραστηριότητες του TWIXTlab χαρακτηρίζονται από την αναφορά στον κριτικό λόγο των ανθρωπιστικών επιστημών και τη συστηματική διασύνδεση καλλιτεχνικής και επιστημονικής έρευνας.

Το project ξεκίνησε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2014.

Η οργανωτική ομάδα του TWIXTlab αποτελείται από τις: Ελπίδα Ρίκου (κοινωνική ανθρωπολογία, εικαστικές τέχνες), Ηώ Χαβιαρά (εικαστικές τέχνες), Σοφία Γρηγοριάδου (εικαστικές τέχνες)

Keywords
Τυχαία Θέματα