Σχέδια Ήχου: έκθεση του Ζάφου Ξαγοράρη στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει από τις 29 Απριλίου έως τις 24 Μαΐου 2014 την ατομική έκθεση του Ζάφου Ξαγοράρη «Σχέδια Ήχου».

Ο Ζάφος Ξαγοράρης έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια σειρά υπαίθριων ηχητικών εγκαταστάσεων και συμμετοχικών δράσεων σε αστικά περιβάλλοντα μεγάλων πόλεων όπως -μεταξύ άλλων: η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Κωνσταντινούπολη,

το Μόναχο, το Παλέρμο, οι Συρακούσες, το Brooklyn της Νέας Υόρκης, η Ushuaia, το Σάο Πάολο ή ακόμα σε εξωτερικούς χώρους μικρότερων οικιστικών συγκροτημάτων όπως τα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κύπρου Άγιος Σωζόμενος και Πετροφάνι.

Κατά τα εγχειρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν στοιχειώδεις μηχανισμοί, όργανα ή συσκευές όπως: μπαταρίες αυτοκινήτου, μικρόφωνα, ηχεία, καμπάνες, σειρήνες και ενισχυτές, ενώ συνοδεύονταν από σχέδια και έργα δύο διαστάσεων. Στην έκθεση «Σχέδια Ήχου» θα παρουσιαστούν τρεις από αυτές τις εγκαταστάσεις, καθώς και τα ζωγραφικά έργα που τις συνοδεύουν.

Ο Ζάφος Ξαγοράρης (Αθήνα, 1963) σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης. Το θέμα της Διδακτορικής του Διατριβής, η οποία αποκτήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ήταν η κατασκευή των θαυμάτων από τον Ήρωνα τον Αλεξανδρέα. Εκτός από σχέδια δύο διαστάσεων, το καλλιτεχνικό του έργο περιλαμβάνει ηχητικές εγκαταστάσεις και δράσεις στον δημόσιο χώρο. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις όπως: 4η Μπιενάλε της Αθήνας,“Cliché Verre Reloaded”, Spinnerei Archiv Massiv, 2013, “Sotto Quale Cielo”, Μουσείο Riso, Παλέρμο, 2011, Manifesta 7, 2008, Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, Bienal fin del Mundo, 2007, Sao Paulo Bienal, 2006 και άλλες. Υπήρξε ένας από τους επιμελητές του ελληνικού περιπτέρου στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, 2004 και στην 2η Μπιενάλε της Αθήνας, 2009. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ. ενώ έχει υπάρξει προσκεκλημένος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο του Sassari στην Σαρδηνία, ενώ έχει κληθεί να παρουσιάσει την δουλειά του σε Πανεπιστήμια όπως το IUAV της Βενετίας, το School of Visual Arts της Νέας Υόρκης, την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Παλέρμο, το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο και άλλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα