Σκοτεινός Τόπος, με τη Σαρλίζ Θερόν

Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015 την ταινία «Σκοτεινός Τόπος» (Dark Places) σε σκηνοθεσία του Ζιλ Πακέ-Μπρενέ με τη Σαρλίζ Θερόν.

Από τη συγγραφέα του διάσημου best seller «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε», Τζίλιαν Φλιν, έρχεται ένα συγκλονιστικό θρίλερ μυστηρίου, με πρωταγωνίστρια την βραβευμένη με Όσκαρ Σαρλίζ Θερόν.

Η Λίμπι ήταν οκτώ ετών όταν η μητέρα και οι αδελφές της δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους. Την ώρα του μακελειού, η Λίμπι απέδρασε από το σπίτι και επιβίωσε μέσα στην παγωμένη νύχτα. Αργότερα, κατέθεσε ότι ο δολοφόνος ήταν ο 15χρονος αδελφός της, Μπεν, ο οποίος, σύμφωνα με την κατάθεσή της, έδρασε υπό τις εντολές μιας σατανιστικής αίρεσης.

Τριάντα χρόνια μετά, ο Μπεν είναι ακόμη στη φυλακή και η Λίμπι ζει στο περιθώριο, βλέποντας τα χρήματα που της εξασφάλισε ένας γενναιόδωρος έρανος μετά τις δολοφονίες, να τελειώνουν.

Μία μακάβρια μυστική λέσχη που ασχολείται με την διαλεύκανση διαβόητων εγκλημάτων εντοπίζει την Λίμπι και της ζητά πληροφορίες που θα πιστοποιήσουν την αθωότητα του Μπεν. Έχοντας ανάγκη την χρηματική αμοιβή που της υπόσχονται, η Λίμπι ξεκινά την έρευνά της για τη μοιραία βραδιά, ξανασυναντώντας τους βασικούς πρωταγωνιστές της και μεταφέροντας στα μέλη της λέσχης τα ευρήματά της.

Σιγά-σιγά αντιλαμβάνεται ότι η κατάθεσή της δεν ήταν τελικά και τόσο αξιόπιστη και φτάνει ολοένα πιο κοντά στην φρικτή αλήθεια, ξεθάβοντας επώδυνες μνήμες και συνειδητοποιώντας ότι το παρελθόν δεν είναι αυτό που φαίνεται. Και ο δολοφόνος είναι ακόμη εκεί έξω…

«Έχω μια κακία μέσα μου, αληθινή σαν όργανο»

Διανύοντας μια ιδιαίτερα επιτυχημένη και δημιουργική χρονιά, η συγγραφέας Τζίλιαν Φλιν μετατράπηκε από μια best-seller συγγραφέα, σε υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και BAFTA σεναριογράφο. Μετά την τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία της ταινίας «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε», η Φλιν ξεκίνησε πια μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, στενή συνεργασία με τον Ντέιβιντ Φίντσερ.

Το σενάριο της τελευταίας ταινίας του Φίντσερ με πρωταγωνιστές τους Μπεν Άφλεκ και Ρόζαμουντ Πάικ, το οποίο υπέγραψε η ίδια η Φλιν, βασίστηκε στο ομώνυμο και πολυσυζητημένο best-seller της. Το «Gone Girl», που βρέθηκε για πολλές εβδομάδες στην σχετική λίστα των New York Times με τα δημοφιλέστερα βιβλία, μας σύστησε έναν από τις πιο αμφιλεγόμενους και τελικά συναρπαστικούς γυναικείους χαρακτήρες της τελευταίας δεκαετίας. Και τελικά, η συνεργασία της Φλιν με τον Φίντσερ ήταν τόσο αρμονική που ο Αμερικανός σκηνοθέτης την επέλεξε ως σεναριογράφο της τηλεοπτικής σειράς «Utopia» που θα γυρίσει για λογαριασμό του HBO.

Είναι η τελευταία εξαιρετική εξέλιξη στην καριέρα μιας γυναίκας που μόλις επτά χρόνια πριν έχανε την μόνιμη δουλειά της στο Entertainment Weekly και βρισκόταν ξαφνικά χωρίς εισόδημα και μέλλον στο χώρο. Αυτή η ανατροπή, όμως, της επέτρεψε να αφοσιωθεί στην συγγραφή βιβλίων και έτσι, τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο της «Sharp Objects» το 2006, ήρθε η δεύτερη δουλειά της με τίτλο «Dark Places» το 2009 (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο).

Όπως και στο διάσημο πια «Κορίτσι», η Φλιν δημιουργεί έναν περίπλοκο, πολυεπίπεδο γυναικείο πρωταγωνιστικό ρόλο: η Λίμπι είναι μια αντι-ηρωίδα που προσπαθεί να πλοηγηθεί στα βαλτώδη νερά των παιδικών της αναμνήσεων, ενώ έχει περάσει όλη της την ενήλικη ζωή θάβοντας μέσα της τα τραύματα από την εποχή εκείνη.

«Μία θεματική που πάντα με ενδιέφερε», εξηγεί η Φλιν, «είναι το πώς εκφράζουν τον θυμό τους οι γυναίκες, πώς εκφράζουν τη βία. Είναι ένα κομμάτι των γυναικών, αλλά κανείς δεν μιλά για αυτό. Η πλειοψηφία της λογοτεχνίας αφορά τους κύκλους βίας που δημιουργούν και διαιωνίζουν οι άνδρες – οι γυναίκες δεν έχουν αυτό το ‘λεξιλόγιο’».

Σαν την διαβόητη Έιμι Νταν του «Κοριτσιού», η Λίμπι δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής με την πρώτη ματιά, ούτε ισορροπημένη ψυχολογικά. Είναι μια γυναίκα που έχει διαβρωθεί από την οργή που νιώθει εδώ και τρεις δεκαετίες, μια γυναίκα σκληρή, απομονωμένη και θυμωμένη με τους πάντες. Τα μίντια την περιγράφουν σαν μια γενναία, εύθραυστη ύπαρξη που επιβίωσε μιας φρικτής νύχτας, αλλά η Λίμπι προκαλεί το στερεότυπο αυτό με την διφορούμενη συμπεριφορά της.

Όσο φυσική κι αν φαίνεται αυτή η στροφή του χαρακτήρα, δεν ήταν εξαρχής έτσι. «Αρχικά έγραψα την Λίμπι πιο ‘φωτεινή’, πιο αισιόδοξη», σχολιάζει η Φλιν. «Μετά, όμως, συνειδητοποίησα ότι ούτε εγώ δεν συμπαθούσα έναν χαρακτήρα που τον είχα δημιουργήσει με την πρόθεση να είναι συμπαθής! Δεν έβγαζε νόημα το να είναι τόσο λειτουργική και φυσιολογική, είχε περάσει κάτι το βαθιά σοκαριστικό – άρα έπρεπε και η ίδια να είναι πιο σκληρή».

«Μεγάλωσα σαν άγριο ζώο, και σε μεγάλο βαθμό έχω παραμείνει έτσι»

Η πολυπλοκότητα της πρωταγωνίστριας ήταν αυτή που προσέλκυσε την Σαρλίζ Θερόν στο πρότζεκτ (ως ηθοποιό αλλά και ως παραγωγό), καθώς και η προσωπική ταύτισή της με την σκοτεινή ιστορία. «Έχω βιώσει και εγώ μια πολύ τραυματική εμπειρία, στην δική μου ζωή», έχει δηλώσει η βραβευμένη με Όσκαρ Νοτιοαφρικανή ηθοποιός, κάνοντας έμμεση –και σπάνια- αναφορά στο περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο του πατέρα της.

Όταν η Θερόν ήταν 15 χρονών, ο πατέρας της, μεθυσμένος και εκτός ελέγχου, απείλησε ότι θα σκότωνε την ίδια και την μητέρα της, κάτι που οδήγησε την μητέρα της Θερόν να τον σκοτώσει για να προστατέψει την κόρη της. «Και αυτό με διαμόρφωσε κατά κάποιο τρόπο. Ο χαρακτήρας μου περνά αυτή την φρίκη όταν είναι επτά χρονών και η ταινία μιλά για το τι μπορεί να κάνει ένα τέτοιο τραύμα σε ένα παιδί, ειδικά όταν πρέπει να μιλήσει για αυτό. Και αυτό επίσης είναι κάτι που αναγνωρίζω, κάτι που έχω ζήσει. Τα γεγονότα μοιάζουν πολύ: υπάρχει ένας φόνος στην ταινία, ενώ στην δική μου περίπτωση συνέβη ένα ατύχημα σε αυτο-άμυνα. Αλλά αυτό που πέρασε η Λίμπι το αναγνωρίζω».

Σκηνοθεσία Ζιλ Πακέ-Μπρενέ

Σενάριο Ζιλ Πακέ-Μπρενέ

Παραγωγή Denver & Delilah

Κάθι Σούλμαν

Ματ Τζάκσον

Ηθοποιοί Σαρλίζ Θερόν

Νίκολας Χουλτ

Κλόε Γκρέις Μορέτς

Κριστίνα Χέντριξ

Κόρεϊ Στολ

Τάι Σέρινταν

Μοντάζ Μπίλι Φοξ

Φωτογραφία Μπάρι Ακρόιντ

Σκηνικά Λόρενς Μπένετ

Διάρκεια 104’

Διανομή Odeon

Keywords
Τυχαία Θέματα