Σωπαίνω και μιλώ: Βιωματικό εργαστήριο στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών

Στα πλαίσια του κύκλου εργαστηρίων 2014-2015, το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών διοργανώνει το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015 το βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Σωπαίνω και μιλώ».

Ξεφυλλίζοντας οικογενειακές, φιλικές, κοινωνικές και άλλες φωτογραφίες θα διερευνήσουμε την θέση μας απέναντι στους άλλους, τον τρόπο που τους απευθυνόμαστε, που τους ακούμε και μας ακούνε και θα σμιλέψουμε το γλυπτό της επικοινωνίας.

Οι συνθήκες της καθημερινής ζωής μας κατακλύζουν με τόσα ερεθίσματα, που καμιά φορά δεν προλαβαίνουμε να τα αφομοιώσουμε,

δεν προλαβαίνουμε να κοιτάξουμε τους ανθρώπους που περνούν από δίπλα μας, τους ανθρώπους που ζουν δίπλα μας. Θεωρούμε αυτονόητο πως οι άλλοι μας καταλαβαίνουν, ξέρουν τι σκεφτόμαστε και τι αισθανόμαστε.

Οι νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατρέψει τις ανθρώπινες σχέσεις σε συντομογραφίες και εικονίδια συναισθημάτων. Μέσα από την ταχύτατη αλλαγή των καθημερινών μας εικόνων, καλούμαστε να επικοινωνήσουμε, έχοντας, όμως, ξεχάσει πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό.

Εξερευνώντας τον αντίκτυπο της κρίσης μέσα μας στον προηγούμενο κύκλο των βιωματικών εργαστηρίων μας (Ιανουάριος – Ιούνιος 2014), «ανακαλύψαμε» ανάμεσα σε άλλα πως η επικοινωνία είναι ο τρόπος για να ξεπεράσουμε εμπόδια, να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας, να δημιουργήσουμε ουσιαστικές σχέσεις.

Η Δραματοθεραπεία ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης (όπως η μουσικοθεραπεία, η χοροθεραπεία και η εικαστική θεραπεία) και μπορεί να λειτουργήσει σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο. Στόχος της Δραματοθεραπείας είναι να αναπτύξει την υγιή πλευρά του ατόμου, να το διδάξει νέους τρόπους διαπραγμάτευσης και αντιμετώπισης των καταστάσεων της ζωής του, επιφέροντας έτσι την ψυχική και συναισθηματική του ισορροπία.

Βοηθά την έκφραση και πέρα από τον λόγο διευρύνει τον επικοινωνιακό ορίζοντα του ατόμου, κινητοποιεί την φαντασία και την χαρά του παιχνιδιού και της δημιουργικότητας.

Μέσα από τις τεχνικές της (role-playing, κίνηση, ζωγραφική, κατασκευή και αφήγηση ιστοριών, μάσκες κτλ.) επιτυγχάνεται η διερεύνηση των εμπειριών του ατόμου και η ανάπτυξη του φάσματος των συναισθηματικών και κοινωνικών ρόλων που διαδραματίζει στη ζωή του, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ο ρόλος του σώματος στη κατεύθυνση της ψυχοσωματικής θεώρησης του ανθρώπου.

Κατά τη διάρκεια εννέα μηνών (Οκτώβριος 2014 – Ιούνιος 2015), με μηνιαίες συναντήσεις διάρκειας τεσσάρων ωρών θα έχουμε την ευκαιρία, πέρα από την μέθοδο της Δραματοθεραπείας, να γνωρίσουμε καλύτερα και ο ένας τον άλλο.

«Bλέπω την επικοινωνία σαν μια τεράστια ομπρέλα που σκεπάζει και επηρεάζει όλα όσα συμβαίνουν ανάμεσα στα ανθρώπινα όντα. Μόλις ένας άνθρωπος φτάσει σ' αυτή τη γη, η επικοινωνία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει τι είδους σχέσεις αυτό το πλάσμα θα δημιουργήσει με τους άλλους και τι θα του συμβεί στη ζωή.»

Virginia Satir, Πλάθοντας Ανθρώπους

Συντονίστριες:

Ειρήνη Καβαλάρη, Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια, μέλος της ΕΔΠΕ

Ανδρονίκη Νικολακάκη, Κοινωνιολόγος – Δραματοθεραπεύτρια

Μαρία Σούμπερτ, Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια, μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΠΕ

Βιογραφικά:

Η Ειρήνη Καβαλάρη είναι Θεατρολόγος- Δραματοθεραπεύτρια. Εργάζεται ως δραματοθεραπεύτρια σε παιδιά στο "Ταξίδι στην Ανάπτυξη" και συντονίζει βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας. Σε επίπεδο πρακτικής έχει συντονίσει ομάδες δραματοθεραπείας σε πληθυσμό με ψύχωση (2011,2012-2013) και με μετανάστες γονείς(2011-2012).

H Ανδρονίκη Νικολακάκη είναι Κοινωνιολόγος και Δραματοθεραπεύτρια με μετεκπαίδευση στην Συμβουλευτική των Εξαρτήσεων. Εργάζεται στην ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Δήμου Καλλιθέας ΘΗΣΕΑΣ και συντονίζει βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας. Στα πλαίσια πρακτικής άσκησης έχει συντονίσει ομάδες δραματοθεραπείας στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βύρωνα, τον ξενώνα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΣEMEΛΗ και τον Σύλλογο Γονέων ΣΑΤ (Σύλλογος αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης).

Η Μαρία Σούμπερτ είναι Θεατρολόγος - Δραματοθεραπεύτρια, με ΜΑ στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία. Εργάζεται στον τομέα της επικοινωνίας πολιτιστικών εκδηλώσεων και ως δραματοθεραπεύτρια στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών και συντονίζει βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας. Σε επίπεδο πρακτικής έχει συντονίσει ομάδες δραματοθεραπείας σε πληθυσμό με άνοια (2011), ψύχωση (2011-2012), καθώς και σε γονείς ατόμων σε απεξάρτηση (Σύλλογος Αντιμετώπισης της Τοξικοεξάρτησης, Πρόγραμμα Απεξάρτησης Δήμου Καλλιθέας 'ΘΗΣΕΑΣ') (2012-2013), όπου συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά.

Η Ειρήνη Καβαλάρη, η Ανδρονίκη Νικολακάκη και η Μαρία Σούμπερτ συντόνισαν την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2014 τον κύκλο βιωματικών εργαστηρίων δραματοθεραπείας ‘Η κρίση μέσα μας’ στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ.

Σημείωση: Τα εργαστήρια είναι βιωματικά.

Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία αλλά για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Keywords
Τυχαία Θέματα