Στην άκρη του γκρεμού - Ραφαέλ Τσίρμπες

Κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Κέδρος, το μυθιστόρημα Στην άκρη του γκρεμού του Ραφαέλ Τσίρμπες, σε μετάφραση Βασιλικής Κνήτου. Το βιβλίο τιμήθηκε με το Εθνικό βραβείο λογοτεχνίας Ισπανίας 2014 και το Βραβείο Κριτικών 2013 (Premio de la Crίtica 2013).

Ο Εστέμπαν αναγκάζεται να κλείσει το ξυλουργείο του στη μικρή ισπανική πόλη Όλμπα, αφήνοντας στο δρόμο τους υπαλλήλους του. Οι τύψεις τον αναγκάζουν να αναζητήσει τα αίτια που τον οδήγησαν σ’ αυτή την επιλογή και να διερευνήσει τον διττό ρόλο του ως θύτη

και θύματος. Κοιτάζοντας το είδωλό του στον καθρέφτη -έναν άνθρωπο χωρίς ιδιαίτερα χαρίσματα-, ανακαλύπτει μια εικόνα φτιαγμένη από γκρεμισμένα όνειρα και χαμένα ιδανικά. Γύρω από τον Εστέμπαν ξεδιπλώνεται ένας θίασος εξιλαστήριων θυμάτων, άπληστων απατεώνων και ανελέητων κυνηγών του εύκολου κέρδους.

Την ίδια ώρα ο Αχμέτ, μετανάστης από το Μαρόκο, ανακαλύπτει δύο πτώματα στις όχθες του βάλτου της Όλμπα. Ίσως στο βάλτο να υπάρχουν περισσότερα πτώματα, αλλά ο Αχμέτ, τρομοκρατημένος στη σκέψη ότι θα μπορούσε να κατηγορηθεί για τους φόνους, το βάζει στα πόδια. Ο βάλτος, που σταδιακά αποκτά αυξανόμενο συμβολικό βάρος, είναι συγχρόνως μια άβυσσος που καταπίνει τις αποδείξεις των εγκλημάτων και ξεπλένει τις διεφθαρμένες συνειδήσεις…

Το βιβλίο του Ραφαέλ Τσίρμπες περιγράφει μια κοινωνία που έχει περιέλθει σε αποσύνθεση, όπως και ολόκληρη η χώρα που βιώνει σκληρή κρίση και έχει καταληφθεί από πανικό.

Το καλύτερο ισπανικό μυθιστόρημα των τελευταίων είκοσι πέντε χρόνων σύμφωνα με σχετική ψηφοφορία της εφημερίδας El Mundo.

Ο Ραφαέλ Τσίρμπες γεννήθηκε το 1949 στην Ταβέρνες δε Βαϊδίγνα της Βαλένθια.

Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία στη Μαδρίτη και εργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας, καθηγητής ισπανικών

και δημοσιογράφος. Πολυβραβευμένος, ο Τσίρμπες θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή Ισπανούς συγγραφείς. Στα βιβλία του ασχολείται κυρίως με τα προβλήματα της ισπανικής μεσαίας τάξης. Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Mimoun, εκδόθηκε το 1988. Το μυθιστόρημά του Crematorio (2007), το οποίο τιμήθηκε, μεταξύ άλλων διακρίσεων, με το Βραβείο Κριτικών Ισπανικής Λογοτεχνίας, θεωρείται «ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της ισπανικής λογοτεχνίας του αιώνα μας μέχρι τώρα» (Άνχελ Μπασάντα, El Mundo).

Keywords
Τυχαία Θέματα