Στο Δρόμο, του Βάλτερ Σάλες

Η Rosebud και η Odeonπαρουσιάζουν την ταινία του Βάλτερ Σάλες (Ημερολόγια Μοτοσικλέτας) με τίτλο “Στο Δρόμο”, η οποία συμμετείχε στο 56ο Φεστιβάλ Καννών και θα προβάλλεται στην Ελλάδα από την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013.

Λίγο μετά τη προβολή της ταινίας στις Κάννες και στις γαλλικές αίθουσες, ο Βάλτερ Σάλες προχώρησε σε νέο μοντάζ. Η καινούρια εκδοχή που είναι συντομότερη κατά 13’ προβλήθηκε στην Αμερική και σε πολλές χώρες του κόσμου. Στη χώρα μας θα προβληθεί με αυτή τη

συντομευμένη κόπια των 124’.

Ο πολυβραβευμένος βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες (“Ημερολόγια Μοτοσικλέτας”) δημιουργεί το απόλυτο road movie, μεταφέροντας στον κινηματογράφο το κλασικό μυθιστόρημα “On The Road” του Τζακ Κέρουακ – το οποίο έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα από το 1957. Πρωταγωνιστούν οι Σαμ Ράιλι (“Control”), Κρίστεν Στιούαρτ (“Το Λυκόφως”), Γκάρετ Χέντλαντ (“Tron Legacy”), Κίρστεν Ντανστ (“Μοιραία Σχέση”), Βίγκο Μόρτενσεν (“Επικίνδυνες Υποσχέσεις”) και Έιμι Άνταμς (“The Fighter”).

Μια γενιά που τόλμησε να δοκιμάσει τα πάντα.

Η ταινία διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 40’ στην Αμερική, όπου ο Σαλ Πάρανταϊς, ένας 24χρονος συγγραφέας, γνωρίζει τον Νταν Μοριάρτι, έναν 20χρονο πρώην φυλακισμένο με ευέλικτη ηθική, και την όμορφη σύζυγό του, Μέριλου. Οι τρεις τους αδιαφορούν για τα στερεότυπα και τα ταμπού της εποχής, περνώντας τις νύχτες τους γεμάτες αλκοόλ και κάνοντας όνειρα για έναν άλλο κόσμο, ενώ μπροστά τους ανοίγεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στους ατέλειωτους αυτοκινητόδρομους των ΗΠΑ. Ένα νοσταλγικό ταξίδι, στην εποχή της αθωότητας και των ιδανικών ξεκινάει. Το μυθιστόρημα του Τζακ Κέρουακ μπορεί να χαρακτηριστεί ως σταθμός της λεγόμενης Beat Generation που άφησε εποχή τόσο για το περιεχόμενο όσο και το στιλ γραφής, και επηρέασε βαθιά καλλιτέχνες όπως τους Μπομπ Ντίλαν, Τομ Γουέιτς, Ρόμπερτ Φρανκ και Χάντερ Σ. Τόμπσον. Ο Κέρουακ ολοκλήρωσε το έργο σε τρεις μόλις εβδομάδες, γράφοντας ακατάπαυστα όχι σε φύλλα αλλά σε ένα και μοναδικό ρολό χαρτιού μήκους 37 σχεδόν μέτρων, σαν να έγραφε γράμμα σ’ ένα φίλο και με ένα ύφος που αντικατοπτρίζει το ρευστό αυτοσχεδιασμό της τζαζ.

To βιβλίο γίνεται ταινία: Η ιστορία μιας βασανιστικής προσαρμογής

Ο Πορτορικανός Χοσέ Ριβέρα, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Σάλες και στην ταινία «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας», ανέλαβε να διασκευάσει το βιβλίο του Τζακ Κέρουακ για τον κινηματογράφο. Το “On the road” ήταν το δεύτερο μυθιστόρημα του Τζακ Κέρουακ, το οποίο εκδόθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1957. Ο Βάλτερ Σάλες προσπαθούσε πέντε χρόνια να αποφασίσει εάν θα μεταφέρει το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη. Ήθελε να καταλάβει ακριβώς τη σημασία αυτού του ταξιδιού. Γι’ αυτό έκανε εκτενή έρευνα πριν ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδρομή που είχαν κάνει οι Τζακ Κέρουακ και Νιλ Κάσιντι στους δρόμους της Αμερικής.

«Ο Κέρουακ γράφει με ένα λυρικό και πλούσιο στιλ, το οποίο προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε και στην ταινία. Πιστεύω ότι η αυθεντικότητα του βιβλίου βρίσκεται ανάμεσα στις πραγματικές εμπειρίες και στη φαντασία.», λέει ο σκηνοθέτης. Στην ουσία είναι μια αυτοβιογραφική ιστορία, με δόσεις αρκετής τρέλας, μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή Σαλ Πάρανταϊς, το alter ego του Κέρουακ. Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Σαλ γνωρίζει τον Ντιν και τη γυναίκα του, τη Μέριλου, και ξεκινούν ένα οδοιπορικό στην Αμερική, το οποίο θα κρατήσει τρία χρόνια και θα φτάσουν μέχρι το Μεξικό.

«Διάβασα το βιβλίο σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τη Βραζιλία, την περίοδο που επικρατούσε στρατιωτικό καθεστώς στη χώρα. Η λογοκρισία επηρέαζε πολύ τον τύπο, τους εκδοτικούς οίκους, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Το “On the road” δεν εκδόθηκε εκείνη την εποχή στη Βραζιλία, οπότε έπρεπε να το διαβάσω στα αγγλικά. Αμέσως, με συνεπήραν οι χαρακτήρες αλλά και το γεγονός ότι το σεξ και τα ναρκωτικά μπορούσαν να θεωρηθούν ως μέσα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον κόσμο. Ήταν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ζούσαμε εκείνη την εποχή. Κατά συνέπεια, η οπτική του Κέρουακ δεν εντυπωσίασε μόνο εμένα αλλά και πολλούς άλλους της γενιάς μου. Συμπτωματικά, το μυθιστόρημα εκδόθηκε στη Βραζιλία το 1984, τότε που η χώρα είχε πάρει το δρόμο προς τη δημοκρατία. Το βιβλίο ήταν τόσο εμβληματικό για μένα, που η ιδέα της κινηματογραφικής προσαρμογής δεν μου ήρθε με την πρώτη.», δηλώνει ο Βάλτερς Σάλες σε μια συνέντευξή του στον Αουρελιάνο Τονέ.

Beat it.

Η γενιά “beat” αναφέρεται στο λογοτεχνικό κίνημα της δεκαετίας του ’50 στην Αμερική. Παρόλο που τα μέλη αυτού του κινήματος δεν ήταν πολλά, η beat generation επηρέασε σημαντικά την κοινωνία. Τα κεντρικά πρόσωπα των λεγόμενων beatniks εκτός από τον συγγραφέα Τζακ Κέρουακ ήταν ο ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ και ο Γουίλιαμ Μπάροουζ, οι οποίοι γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο Columbia, τη δεκαετία του ’40. Η κυριολεκτική σημασία της λέξης “beat” σημαίνει ρυθμός, παρόλο αυτά ο Τζακ Κέρουακ χρησιμοποίησε τη λέξη για να περιγράψει μια καλλιτεχνική ομάδα – στην οποία ήταν και ο ίδιος μέλος - και με την οποία προσπάθησε να πάει κόντρα στο κατεστημένο και στα συντηρητικά κοινωνικά στερεότυπα.

Ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές

Ο Βάλτερ Σάλες γεννήθηκε στη Βραζιλία το 1956 και σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Νότια Καλιφόρνια. Έζησε στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη πριν εγκατασταθεί και πάλι στη γενέτειρα του. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει ταινίες όπως: “Central Station”, “Midnight”, “Behind the Sun”, “Paris je t’aime” και πολλές άλλες. Η μεγαλύτερή του όμως επιτυχία ήρθε το 2004 με την ταινία “Ημερολόγια Μοτοσικλέτας”, η οποία βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού. Mια ταινία βασισμένη στο βιβλίο που είχε γράψει ο Ερνέστο Γκεβάρα. Δεν ήταν απλά το ταξιδιωτικό ημερολόγιο ενός άνδρα που θα γινόταν αργότερα ένα από τα σύμβολα του αιώνα σύμφωνα με το περιοδικό Time. Συγγράφηκε για δεύτερη φορά από τον Γκεβάρα λίγα χρόνια μετά το ταξίδι και αποτελεί, ουσιαστικά, τα απομνημονεύματά του.

Έχει κερδίσει με το σπαθί του μια θέση ανάμεσα στους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Ο λόγος για τον Γκάρετ Χέντλαντ, ο οποίος γεννήθηκε το 1984 στη Μινεσότα. Ο πρώτος του ρόλος ήταν ως Πάτροκλος στην “Τροία” ενώ όταν διάβασε για πρώτη φορά το μυθιστόρημα του Τζακ Κέρουακ ήταν μόλις 17 χρονών. Άλλες ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει είναι: “Tron Legacy”, “Four Brothers”και “Death Sentence”.

Η 23χρονη Κρίστεν Στιούαρτ, η οποία έγινε γνωστή από το ρόλο της ως Μπέλα, στη σειρά ταινιών “Το Λυκόφως”, γεννήθηκε το 1990 στο Λος Άντζελες. Η Στιούαρτ υποδύεται στην ταινία την κοπέλα που εξερεύνησε μαζί με τον Κέρουακ και τον Κάσιντι τα κρυφά μέρη της Αμερικής. Άλλες ταινίες στις οποίες έχει συμμετάσχει είναι: “Snow White and the Huntsman”, “Panic Room” και “Into the Wild”.

Ο Σαμ Ράιλι υποδύεται στην ταινία το νεαρό Σάλ Πάρανταϊς. Γεννημένος το 1980 στη Γιορκσάιρ της Αγγλίας, η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του ήταν το 2007, όταν υποδύθηκε τον Ίαν Κέρτις – φρόντμαν του ροκ συγκροτήματος Joy Division - στην ταινία “Control”. Άλλες ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει είναι οι“13” και “Brighton Rock”καθώς επίσης και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές όπως “Law and Order”.

To βιβλίο «Στο Δρόμο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλέθρον


Σκηνοθεσία: Βάλτερ Σάλες

Σενάριο (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Τζακ Κέρουακ): Χοσέ Ριβέρα

Παραγωγή: Τσάρλς Ζιλιμπέρ, Ναθαναίλ Κάρμιτζ, Ρεμπέκα Γιέλνταμ

Ηθοποιοί

Σαμ Ράιλι

Γκάρετ Χέντλαντ

Κρίστεν Στιούαρτ

Κίρστεν Ντανστ

Βίγκο Μόρτενσεν

Έιμι Άνταμς

Μοντάζ: Φρανσουά Ζετιζιέ

Φωτογραφία: Έρικ Γκοτιέ

Σκηνικά: Κάρλος Κόντι

Κουστούμια: Ντάνι Γκλίκερ

Διάρκεια: 124’

Διανομή: Odeon


Keywords
Τυχαία Θέματα