Συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ

Το Megaron Plus εγκαινιάζει τον νέο Κύκλο «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου, υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ και βουλευτή Α΄ Πειραιά. Ο Κύκλος θα συνεχιστεί και την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο, 2016-2017.

Η νέα

σειρά διαλέξεων βασίζεται στο αξίωμα ότι «το να συζητάμε και να μιλάμε είναι μια βαθιά πολιτική πράξη»: η επανενεργοποίηση του δημοσίου διαλόγου, η ανταλλαγή ιδεών, ο κριτικός τους έλεγχος και, μέσω αυτού, η ανακαίνιση των ιδεολογιών αποτελούν τους σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας τόσο του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ όσο και του Μegaron Plus.

Στόχος των διαλέξεων είναι να φέρουν διανοούμενους και πολίτες σε διάλογο για τα μεγάλα δημόσια θέματα από τη σκοπιά των «επιστημών των Γραμμάτων». Η ανάγκη αυτή είναι μεγαλύτερη από ποτέ σήμερα, που οι ανθρωπιστικές σπουδές βάλλονται από την αντίληψη ότι η γνώση είναι μια τεχνοκρατική εξειδίκευση με μόνο στόχο το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει παράλληλα η εντύπωση ότι, στις κρίσιμες εποχές που ζούμε, οι διανοούμενοι απουσιάζουν. Ο Κύκλος στέκεται απέναντι και στις δύο αυτές απόψεις.

Η νέα σειρά διαλέξεων του Megaron Plus φέρνει μερικούς από τους πιο γνωστούς διανοητές της εποχής μας, που στάθηκαν πολιτικά παρόντες στις κρίσιμες στιγμές, να συζητήσουν με το ελληνικό κοινό για τη φιλοσοφία, την ιστορία, την τέχνη και την κριτική θεωρία του 21ου αιώνα. Η αρχή θα γίνει με τους πολιτικούς φιλοσόφους Ετιέν Μπαλιμπάρ (6/5/2016, «Η ιδέα της επανάστασης χτες, σήμερα και αύριο»), Τζούντιθ Μπάτλερ (11/5/2016, «Σώματα που έχουν ακόμη σημασία») και Κώστα Δουζίνα (13/6/2016, «Τα παράδοξα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: φιλοσοφία, πολιτική και ψυχανάλυση»). Ο Κύκλος θα συνεχιστεί τη νέα περίοδο με τον Σλαβόι Ζίζεκ, ιστορικούς όπως η Τζοάνα Μπερκ και ο Ρίτσαρντ Έβανς καθώς και με τις Τζάκλιν Ρόουζ και Μαρίνα Γουόρνερ από το πεδίο των πολιτισμικών σπουδών.

Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities)

Από τη ίδρυσή του το 2004, το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου εισέβαλε δυναμικά στην πανεπιστημιακή ζωή και τα πολιτισμικά δρώμενα της Μεγάλης Βρετανίας. Από τότε μέχρι σήμερα, ο δυναμισμός αυτός ξεπέρασε τον πανεπιστημιακό χώρο και τα όρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπό τη διεύθυνση των Κώστα Δουζίνα (Director) και Σλαβόι Ζίζεκ (International Director), το Ινστιτούτο διαδραμάτισε και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανταλλαγή ιδεών, στον κριτικό έλεγχο αλλά και στην ανακαίνιση των ιδεολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και στην επανενεργοποίηση του δημόσιου διαλόγου και του ρόλου των διανοουμένων. Με τη θέση του στο κεντρικό Λονδίνο δίπλα στο Βρετανικό Μουσείο, το Ινστιτούτο καλεί διανοούμενους και πολίτες να συζητήσουν μαζί τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας από τη σκοπιά των «επιστημών των Γραμμάτων». Με αυτόν τον τρόπο, σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές σπουδές υφίστανται τεράστια επίθεση, η φιλοσοφία, η ιστορία, η τέχνη και η κριτική μπαίνουν και πάλι στην καρδιά του δημόσιου διάλογου.

Το Ινστιτούτο παρέχει υποτροφίες σε αναγνωρισμένους και νέους επιστήμονες, συγγραφείς, λογοτέχνες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, γεγονός που τους επιτρέπει να περάσουν ένα χρονικό διάστημα στο Λονδίνο εξερευνώντας ιδέες, βιβλία και αρχεία. Μέσω της διοργάνωσης δημόσιων συζητήσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων και συνεδρίων, στόχος του Ινστιτούτου είναι να προαγάγει την ενασχόληση με δημόσια θέματα της εποχής μας, τη διεπιστημονική έρευνα, την παραγωγή νέων ιδεών στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τη διάδοσή τους στη δημόσια σφαίρα και τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνεργασία, Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών, Κολεγίου Μπέρκμπεκ,synergasia, megarou mousikis athinon, institouto anthropistikon epistimon, kolegiou berkbek