Τα χίλια φθινόπωρα του Γιάκομπ ντε Ζουτ - Ντέιβιντ Μίτσελ

Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί το βιβλίο Τα χίλια φθινόπωρα του Γιάκομπ ντε Ζουτ του Ντέιβιντ Μίτσελ σε μετάφραση της Μαρίας Ξυλούρη.

Φανταστείτε μια αυτοκρατορία που επί ενάμιση αιώνα έχει κρατήσει τον κόσμο μακριά της. Απαγορεύεται η έξοδος σε όλους, οι ξένοι αποκλείονται, οι θρησκείες τους απαγορεύονται και οι ιδέες τους αντιμετωπίζονται με βαθιά καχυποψία.

Ωστόσο, υπάρχει μια αλλόκοτη ρωγμή σ’ αυτό το κράτος-φρούριο: ένα τεχνητό περιτειχισμένο νησί συνδεδεμένο

με ένα λιμάνι της χώρας, και επανδρωμένο από μια χούφτα Ευρωπαίους εμπόρους. Και, παρότι η πύλη προς τη στεριά είναι κλειδωμένη, δεν μπορεί να εμποδίσει τα μυαλά –ή τις καρδιές– να σμίξουν.

Το έθνος είναι η Ιαπωνία στη συμβολή δύο αιώνων (18ος-19ος), το λιμάνι το Ναγκασάκι, και το νησί η Ντετζίμα. Εδώ αναπτύσσεται αυτό το πανοραμικό, πυκνό μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Μίτσελ. Κι εδώ, ένας νεόφερτος Ολλανδός υπάλληλος, ο Γιάκομπ ντε Ζουτ, εμπλέκεται σε μια σκοτεινή περιπέτεια διπροσωπίας, αγάπης, ενοχής, πίστης και φόνου… Αλλά την ίδια ώρα, δίχως ο ίδιος ή οι συμπατριώτες του να το γνωρίζουν, ο άξονας της παγκόσμιας ισχύος γυρίζει…

Σ’ αυτή την ιστορία ακεραιότητας και διαφθοράς, πάθους και εξουσίας, το κλειδί είναι ο έλεγχος: του πλούτου, της σκέψης, ακόμα και του θανάτου.

«Ένα μυθιστόρημα για τις ιδέες, για τον πόθο, για το καλό και το κακό και όλα τα ενδιάμεσα που επιβεβαιώνει ότι ο Μίτσελ είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς και ατρόμητους εν ζωή συγγραφείς».

Dave Eggers, The New York Times Book Review

«Ένας ιδιοφυής αφηγητής… μπορεί να αποδειχθεί ο σπουδαιότερος Βρετανός συγγραφέας της γενιάς του».

Mail on Sunday

Ο Ντέιβιντ Μίτσελ γεννήθηκε το 1969 στο Southport του Worcestershire, στην Αγγλία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ αγγλική και αμερικανική λογοτεχνία και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στη συγκριτική λογοτεχνία. Πέρασε ένα χρόνο στη Σικελία, πριν ταξιδέψει στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στη Χιροσίμα, όπου έζησε οκτώ χρόνια διδάσκοντας Αγγλικά. Σήμερα ζει στο Κορκ της Ιρλανδίας, με την Ιαπωνίδα σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά.

Εκτός από τα Χίλια φθινόπωρα του Γιάκομπ ντε Ζουτ, ο Μίτσελ έχει γράψει τα: Ghostwritten, 1999, Number9dream, 2001, Cloud Atlas, 2004, Black Swan Green, 2006, Τhe Bone Clocks, 2014. Tα Number9dream και Cloud Atlas περιλήφθηκαν στον βραχύ κατάλογο υποψηφιοτήτων του Βραβείου Μπούκερ. Οι κριτικοί επαίνεσαν τη γραφή του, από το πρώτο του κιόλας βιβλίο, για την «εκθαμβωτική εκδοχή μιας μη γραμμικής, μεταφυσικής πρόζας», με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των «περισσότερο υποσχόμενων νέων Βρετανών μυθιστοριογράφων» του περιοδικού Granta, το 2003.

Keywords
Τυχαία Θέματα