Θέατρο: Τα ραδίκια ανάποδα, σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη (Eliart)
10:25 27/3/2014
- Πηγή: Culture Now
Ήθελα να δω κωμωδία. Μαύρη, άσπρη, κίτρινη, κόκκινη, μπλε, δεν με ενδιέφερε. Κάτι που θα με κάνει να γελάσω χωρίς να σκέφτομαι. Βέβαια και η κωμωδία, όπως χρησιμοποιούμε τη λέξη σήμερα, το χιούμορ, προκαλούν το πνεύμα μας, το νοητικό μας κομμάτι, άρα είναι μάλλον αναπόφευκτο να θέλω να γελάσω χωρίς να συμβάλλει σε αυτό η σκέψη μου. Εξού και η έκφραση «πνευματώδες αστείο». Κατέληξα τελικά σε μια μαύρη κωμωδία: «Τα ραδίκια ανάποδα».
Η παράσταση στεγάζεται φέτος στο θέατρο
Η παράσταση είναι μία αλληλουχία δεκατριών επικηδείων. Κείμενο, σκηνογραφία και ερμηνεία του Γιώργου Γαλίτη, σκηνοθεσία του Βλαδίμηρου Κυριακίδη. Δεκατρείς χαρακτήρες: ποιητής, γιατρός, μάγειρας, παπάς, χήρα, στρατηγός κ.ά. αποχαιρετούν για τελευταία φορά ένα προσφιλές τους πρόσωπο. Η ενδυμασία τους δηλώνει άμεσα το ποιοι είναι, αλλά και ο λόγος τους συμπληρώνει το κοινωνικό τους στάτους, τη σχέση τους με τον αποθανόντα, τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον εκλιπόντα, το θάνατο, αλλά κυρίως τη ζωή.
Κάθε χαρακτήρας ουσιαστικά αποτελεί και μία μικρή σάτιρα για αυτό που εκπροσωπούν, την εξουσία ή τον απλό πολίτη. Μέσα από τις μονάδες, διαμορφώνουμε μία συνολική εικόνα ενός συνόλου πολιτών.
Μετά τον δεύτερο, τρίτο επικήδειο, μπορεί κανείς να καταλάβει την φόρμα και τα επαναλαμβανόμενα στοιχεία στα οποία δομείται ο κάθε χαρακτήρας. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά κλισέ και είναι σχεδόν αναμενόμενο το περιεχόμενο του κάθε παρουσιαζόμενου τύπου. Το στίγμα της παράστασης «Τα ραδίκια ανάποδα» δίνεται αν φανταστούμε έναν ερμηνευτή να έχει αποκοπεί από μια μεγαλύτερη επιθεώρηση, από αυτές που παρουσιάζονται στην Ελλάδα χρόνια τώρα, με τα πολυπληθή μπαλέτα και τα νούμερα των μεγάλων ονομάτων, και να τον τοποθετούμε σε μια μικρή σκηνή, ζητώντας του ν’ αναλάβει το βάρος να διασκεδάσει το κοινό του μέσα από επικηδείους. Δεν παραβλέπω ότι είναι πραγματικά δύσκολο για έναν ηθοποιό να είναι εκατό λεπτά στη σκηνή και μάλιστα με κωμικό ρόλο. Όπως, επίσης, του αποδίδω τα εύσημα για το κέφι και την σπιρτάδα του, αλλά δυστυχώς, δεν μπορώ να παραβλέψω και το ότι δεν γέλασα ουσιαστικά. Υπέκυψα κάποιες στιγμές σε ένα ασθενές γέλιο σε κάποιες έξυπνες ατάκες και ευρήματα, αλλά αυτή την αυθόρμητη έκφραση και απελευθέρωση που προσφέρει το χιούμορ και το γέλιο δεν την ένιωσα.
Αναρωτιέμαι αν είμαι εγώ που γελάω δύσκολα. Η παρέα μου όμως βίωνε το ίδιο ακριβώς μ’ εμένα. Και άλλοι θεατές, όχι όλοι, αλλά υπήρχαν. Αλλά γιατί προβληματίζομαι; Το χιούμορ είναι εντέλει τόσο υποκειμενικό, όσο και κοινωνικό. Θα επιθυμούσα κάτι πιο βαθύ, πιο αιχμηρό. Ενδείκνυται άλλωστε το θέμα. Ο θάνατος φοβίζει και γι’ αυτό εμπνέει, για να τον ξορκίσεις. Όχι να περιοριστείς σε λούπες και στερεότυπα. Και κάπου εκεί θυμήθηκα τον τίτλο του βιβλίου του Λουίτζι Πιραντέλο «Η αισθητική του χιούμορ». Όχι, δεν το έχω διαβάσει (ακόμη), αλλά σίγουρα είναι και θέμα αισθητικής. Και κάποια πράγματα απλά ταιριάζουν στην αισθητική μας και κάποια όχι. Στην δική μου αισθητική δεν ταίριαξε η συγκεκριμένη παράσταση, σε άλλους μπορεί. Ο καθένας με τις επιλογές του.
Η παράσταση Τα ραδίκια ανάποδα παρουσιάζεται στο θέατρο Eliart σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη.
Keywords
θεατρο, σκηνοθεσια, μπλε, νύξη, ελλαδα, Καλή Χρονιά, βγαινουν, το θεμα, εξυπνες ατακες, θανατος, θεμα, αισθητικη, απλα, γελιο, γινει, δευτερο, δυστυχως, δικη, εκφραση, ζωη, ιδιο, υπηρχαν, εικονα, κειμενο, κωμωδια, μπλε, νύξη, ουσιαστικα, ρολο, σατιρα, σιγουρα, στιγμα, φορμα, φορα, χηρα, χιουμορ, κομματι, ποιητης, σκηνη, θελω να
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Aυτό είναι το σύμφωνο συμβίωσης Μενεγάκη – Παντζόπουλου! Διαβάστε τους όρους. Ποιος παίρνει τα λεφτά αν χωρίσουν; Τι γίνεται με την τεράστια περιουσία;
- «Νώε»: πέτυχε το μεγάλο στοίχημα του Ντάρεν Αρονόφσκι;
- 8 λόγοι που τα παιδιά στην Ολλανδία είναι τα πιο ευτυχισμένα του πλανήτη!
- Boy George και Nick Waterhouse στο 2ο En Lefko Festival
- Κούγιας: «Είμαστε… ψώνια»
- ΗΠΑ Vs Ρωσία: Κατασκοπεία, διαρροές και τα μυστικά του Β’ Παγκοσμίου Ψυχρού Πολέμου
- «Κρέμασε» ο Μαλέλης, Λιάγκα & Σκορδά. Τι συνέβη τελικά;
- Watch This: Kraftwerk Live @ RockPalast, 1970
- «I am the dragon's daughter»: Τραγουδήστε με το «Game of Thrones»
- 15o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Πες adieu με ένα βραβείο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Culture Now
- Τελευταία Νέα Culture Now
- Θέατρο: Τα ραδίκια ανάποδα, σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη (Eliart)
- Η τρελή του Σαγιό του Ζαν Ζιρωντού στο Εθνικό Θέατρο
- Πάλκο... στο Σταυρό του Νότου Plus
- Iernis: συναυλία κέλτικης μουσικής στη Διέλευση
- Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα του Τζόζεφ Κέσελρινγκ, στο Θέατρο Παλλάς
- Εντροπία και άρνηση: έκθεση του Παναγιώτη Κεφαλά στη Gallery Genesis
- Ν’ άνοιγε η πόρτα τώρα και να μπαινες: από την Bijoux de Kant στο Ρομάντσο
- Ojos Verdes: Συναυλία με τον Ανδρέα Κατερινόπουλο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
- Πλίνθοι &Λήθη: Χαρογραφώντας την πόλη: έκθεση στον Ιανό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Boy George και Nick Waterhouse στο 2ο En Lefko Festival
- Αναβάλλεται το «Τσαντίρι» λόγω ασθένειας του Λαζόπουλου!
- «I am the dragon's daughter»: Τραγουδήστε με το «Game of Thrones»
- «Νώε»: πέτυχε το μεγάλο στοίχημα του Ντάρεν Αρονόφσκι;
- Σμαράγδα Καρύδη: «Θέλω εγώ να νιώσω καλά και τα νούμερα μακάρι να έρθουν» (Video)
- ΗΠΑ Vs Ρωσία: Κατασκοπεία, διαρροές και τα μυστικά του Β’ Παγκοσμίου Ψυχρού Πολέμου
- Νέο guest στην "Έμμα"!
- 8 λόγοι που τα παιδιά στην Ολλανδία είναι τα πιο ευτυχισμένα του πλανήτη!
- Aυτό είναι το σύμφωνο συμβίωσης Μενεγάκη – Παντζόπουλου! Διαβάστε τους όρους. Ποιος παίρνει τα λεφτά αν χωρίσουν; Τι γίνεται με την τεράστια περιουσία;
- Το τεράστιο hit “Mamacita Buena” του Claydee ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια views στο YouTube!