"Το 3%", στο Θέατρο Ειλισσός

Το Θέατρο Ειλισσός, που από σπίτι έγινε θέατρο πριν από 15 χρόνια, φέτος από θέατρο θα γίνει σπίτι. Ένα σπίτι στο κέντρο της πόλης το έτος 2040, σπίτι και φυλακή της «ανελεύθερης» Ξένιας, που παρακολουθείται από κάμερες.

Μια site specific παράσταση, όπου η δράση θα εκτυλίσσεται σε όλους τους χώρους του

σπιτιού / θεάτρου.

Στο έργο, η Ξένια συνδέεται μέσω skype με τη μετανάστρια Μελίνα. Κάθε Κυριακή «το 3%» θα είναι σε σύνδεση με την Αγγλία και κάθε Δευτέρα με την Γαλλία. Επίσης, ακόμα ένας ηθοποιός που ζει στην Ελβετία.

Για πρώτη φορά στα ελληνικά θεατρικά δρώμενα, συγκεκριμένος ρόλος ενός έργου βρίσκεται σε άλλη χώρα, εκεί που βρίσκεται και ο ηθοποιός που τον υποδύεται και ο οποίος συνδέεται απ’ ευθείας με την ελληνική Σκηνή.

Για το έργο

Πώς να’ ναι μια ζωή που κυλάει ήσυχα-ήσυχα, αφού όλοι οι κακοί είναι στη φυλακή; Σ’ έναν τόπο όπου οι Φυλακές έχουν γεμίσει κι oι «ανελεύθεροι» εκτίουν την ποινή τους μόνοι στο σπίτι;

Που οι ξένοι Φύλακες λέγονται Φίλοι και διδάσκουν χορογραφίες; Που οι «ελεύθεροι» ζουν σε κοντέινερς και οι ευφυείς δεκάχρονοι μεταφέρονται στα ξένα για σπουδές; Που οι κατηχητές συνδέονται με τα σπίτια, ενώ το copyright της ιστορίας μιας χώρας έχει κλαπεί;

Την πόλη από τη θάλασσα χωρίζει ένα Τείχος, οι Φίλοι κρατάνε την πόλη καθαρή και ο σκουπιδοφάγος καθαρίζει άστεγους, οι εκλογές κάθε χρόνο είναι ένα πάρτυ που δεν τελειώνει και η Ιστορία ένα μαύρο σύννεφο με λίγες φωτεινές στιγμές… Στο Βορρά οι χαφιέδες παθαίνουν κρίσεις πανικού και ψυχοθεραπεύονται κρυφά στο skype, ενώ γκουγκλάροντας χτίζονται νέες εταιρείες ακόμα και Φιλικές προς τον Άνθρωπο.

Μεγάλη Γερουνία - Νew Ellana – Γαλάτια – Αγγλετέρια - Γηραιά Νευρώπα, έτος 2040 μ.Χ.

Φυλακισμένοι, Φύλακες, Χαφιέδες και Κατηχητές μπλέκονται ο ένας στη ζωή του άλλου. Η Ξένια, η Ίνγκριντ, η Μελίνα και ο Άρης, βρίσκονται στο ίδιο γαϊτανάκι του 3%. Οι τέσσερις βαδίζουν μαζί σ’ ένα δρόμο που οδηγεί ή στο θάνατο ή στους λεγόμενους «ανθρώπους των σπηλαίων». Υπάρχει κάποια προοπτική για τη φυλακισμένη ανθρωπότητα; Οι «άνθρωποι των σπηλαίων» ίσως έχουν τις απαντήσεις…

Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Bίλη Σωτηροπούλου

Σκηνοθετική ομάδα: Ροζαμάλια Κυρίου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Βίλη Σωτηροπούλου

Ηθοποιοί: Αθηνά Αξιώτου (Παρίσι), Μίνα Λαμπροπούλου, Πασχάλης Μερμιγκάκης, Βίλη Σωτηροπούλου (Ελλάδα), Στέλλα Τροκάνα (Αγγλία), Γιώργος Νάσιος (Ελβετία)

Σκηνογραφία : Ανδρομάχη Μοντζολή

Μουσική επιμέλεια : Δημήτρης Λαλούμης

Φωτισμοί: Άννα Σωτρίνη

Φωτογραφίες: Μιχάλης Τζωρτζάτος

Βοηθός σκηνοθέτη, οργάνωση παραγωγής: Aγγελική Ελευθεράκη

Keywords
Τυχαία Θέματα