Το Be There! Corfu Animation Festival στον Ιανό

Καθ’ οδόν για την 4η έκδοσή του το Βe there! υποσχέθηκε στους φίλους του ένα πλούσιο χειμώνα και το τηρεί. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και τιμή ανακοινώνει επίσημα τη συνεργασία του με ένα από τα ιστορικότερα βιβλιοπωλεία/ τόπους τέχνης της Αθήνας, το «Ιανός», όπου θα φιλοξενήσει μια σειρά από συζητήσεις, σεμινάρια, workshops και προβολές με στόχο τη δημιουργία γεφυρών ανάμεσα στο κοινό και τον κόσμο του animation, τις ταινίες, τους δημιουργούς, τους θεατές και

τους προβληματισμούς τους γύρω από αυτά.

Η πρώτη μεγάλη συνάντηση του Be there! με το «Ιανός» έχει οριστεί για το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο εύρος των δράσεων του «Ιανός» για το Νοέμβριο - μήνα κατά της βίας.

Η κεντρική ιδέα της συνάντησης αφορά στον τρόπο με τον οποίο άνθρωποι εκπορευόμενοι από διαφορετικά πεδία αναγνωρίζουν, αντιλαμβάνονται, ερμηνεύουν και τοποθετούν τη βία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου και περιλαμβάνει την προβολή ενός 67’ medley ενηλίκων ξενόγλωσσων ταινιών animation μικρού μήκους και στη συνέχεια με έναυσμα αυτό μια ομιλία διάρκειας μίας ώρας στην οποία θα φιλοξενηθούν 4 προσωπικότητες από την Πολιτική, τον Τύπο, την Τέχνη και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, που θα ανταλλάξουν απόψεις σε μη πολιτικό κλίμα περί της βίας και θα προσφέρουν τις πολύτιμες εμπειρίες τους στο κοινό προς πνευματική και διαλεκτική επεξεργασία. Μεταξύ αυτών ο κ. Δημήτρης Κ. Ψυχογιός, Πρ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Συγγραφέας και Δημοσιογράφος και ο κ. Δημήτρης Γκινοσάτης, εντεταλμένος καθηγητής Φιλοσοφίας & Αισθητικής των Μέσων (ΑΣΚΤ), μεταφραστής και αρθρογράφος.

Η θεματολογία των προβολών

Η τέχνη του animation είναι συνδυασμένη με την επιθετικότητα ακόμη και στην κωμική της μορφή, με τις κλασικές ταινίες της Warner Bros και του Tex Avery.

Ωστόσο, οι ταινίες του αφιερώματος του Be there! Corfu Animation Festival, σύντομες η καθεμία σε διάρκεια αλλά δυνατές στο μήνυμά τους, κάνουν κάτι περισσότερο. Επικεντρώνουν στην πολιτική βία, καταγράφουν θύτες και θύματα, αναζητούν λόγους και κάποτε συμβολίζουν ηχηρά μια κατάσταση κάθε άλλο παρά φυσιολογική. Με φόντο την ιστορία του 20ού αιώνα, η ναζιστική βία του Ολοκαυτώματος (Νιόσα, Liran Kapel & Yael Dekel, Ισραήλ 2011), το αυτοβιογραφικό χρονικό της πτώσης του υπαρκτού σοσιαλισμού (Το χρονικό του Όλντριτς Σ., Τσεχία, 2011), και η στρατιωτική δικτατορία της Αργεντινής του 1976 (Η δικτατορία των ζόμπι, Ariel Lopez & Nano Benayon, 2011) αποτυπώνουν την συλλογική μνήμη των αντίστοιχων γεγονότων είτε με προφίλ ταινίας ντοκυμαντέρ είτε αλληγορικά, και προσκαλούν ερωτήματα.

Το σύγχρονο μεταναστευτικό πρόβλημα (Αλλοδαπάνθρωποι, Rory Waudby-Tolley, Ην. Βασίλειο, 2012), μια αδιέξοδα κωμική αντίσταση στον νεοφιλελευθερισμό (Η Εύα κάνει αντίσταση, Cléo Biasini, Γαλλία, 2012) αλλά και το παράλογο της κινηματογραφημένης πολεμικής βίας (Τέχνη Εκπεσούσα, Tomek Baginski, Πολωνία, 2006) δίνουν παραλλαγές και όψεις μια πραγματικότητας αρκετά κοντινής μας. Συνολικά, οι ταινίες animation του αφιερώματος του Be there! Corfu Animation Festival παρέχουν μια εικονοποιία, που τροφοδοτεί με άμεσο και επίμονο τρόπο την σκέψη για την βία και τα αποτελέσματά της.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη και για τα δύο μέρη της εκδήλωσης.

Διοργάνωση: Great Events Παραγωγή: ANIMATE CORFU

Keywords
Τυχαία Θέματα