Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση συμμετείχε με επιτυχία στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας

Στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας συμμετείχε το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει μερικές από τις κυριότερες δράσεις του, αλλά και να οργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις με θέμα τόσο τον ελληνικό πολιτισμό, όσο και τον μεγάλο Έλληνα ποιητή.

Στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 -και καθώς η φετινή Έκθεση τιμούσε τον ελληνικό πολιτισμό-, το Αρχείο Καβάφη άνοιξε έναν εκτενή διάλογο για τον σημερινό «οδικό χάρτη»

του ελληνικού πολιτισμού μέσα από τέσσερις γόνιμες συζητήσεις. Οι πολύ επιτυχημένες αυτές διαλέξεις έτυχαν μεγάλης απήχησης τόσο από το ρωσικό όσο και από το διεθνές κοινό, το οποίο συμμετείχε στο διάλογο που αναπτύχθηκε με πλήθος ερωτήσεων. Η διάδραση μάλιστα με το ρωσικό κοινό παρουσίασε έντονο ενδιαφέρον, και σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η ολοκληρωμένη έκδοση του μεταφρασμένου στα ρωσικά συνόλου του έργου του Κ.Π. Καβάφη. Η παρουσία του Αρχείου Καβάφη στην 29η ΔΕΒ Μόσχας επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι ο Καβάφης είναι ένας ποιητής που ξεπερνάει τα γεωγραφικά και γλωσσικά σύνορα.

Όσον αφορά τις επιμέρους εκδηλώσεις, στην εναρκτήρια συζήτηση «Γιατί η Ελλάδα Ι: Πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις», η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ.Αριστείδης Μπαλτάς και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού κ.Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, το βάρος δόθηκε στη θεσμική διαχείριση του πολιτισμού, στην ταύτιση της Ελλάδας με την κρίση, αλλά και στις δυνατότητες εξόδου από αυτήν με όχημα και αφετηρία τον πολιτισμό.

Στη δεύτερη συζήτηση «Γιατί η Ελλάδα ΙΙ: Το βάρος του παρελθόντος, το αρχείο του παρόντος και οι τακτικές του μέλλοντος», στην οποία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή φοιτητών νεοελληνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Λεμονοσόφ, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε σε πρακτικές και προτάσεις που αφορούν στο ελληνικό παράδειγμα και μπορούν να ενισχύσουν ή και να διασώσουν τους ελληνικούς πολιτιστικούς οργανισμούς και την εκδοτική παραγωγή.

Στην τρίτη συζήτηση με τίτλο «Ελληνική λογοτεχνία σήμερα: οι φωνές στο παρόν» το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη σημασία της νεοελληνικής παραγωγής πέρα από το βάρος της αρχαιοελληνικής γραμματείας, στην προσβασιμότητά της στον αναγνώστη, αλλά και στις προοπτικές απεύθυνσης σε ένα διεθνές κοινό.

Τέλος, το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, έχοντας ως θεσμική αποστολή τη μεγαλύτερη δυνατή διάδοση του καβαφικού έργου, καθώς και του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Καβάφη, διοργάνωσε μία τέταρτη συζήτηση με τίτλο «Καβάφης, ένας ποιητής του κόσμου». Στη συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκαν εκτενείς και ενδιαφέρουσες αναφορές στο ιστορικό των μεταφράσεων του Καβάφη στα ρωσικά, από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης έως τις μέρες μας, ενώ επιπρόσθετα ο Θοδωρής Χιώτης και ο Δημήτρης Παπανικολάου παρουσίασαν τη μέχρι τώρα δράση του Αρχείου.

Η 29η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Μόσχας πραγματοποιήθηκε στο VDNH, το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, το οποίο αποτέλεσε έναν χώρο ιδιαίτερο και ξεχωριστό για το Αρχείο Καβάφη. Εκεί είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ένα ετερογενές και πολυπληθές κοινό, το οποίο διατηρεί έντονο το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Την ευθύνη της διοργάνωσης της ελληνικής συμμετοχής είχε αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αρχείου Καβάφη αναλυτικά:

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου (14.00-15.00)
1. «Γιατί η Ελλάδα Ι: Πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις»

Συμμετείχαν οι: Αριστείδης Μπαλτάς -Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς -Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κώστας Γαβρόγλου -Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Συντονιστής: Δημήτρης Παπανικολάου -Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Οξφόρδης / Επιστημονικός Σύμβουλος Αρχείου Καβάφη Ιδρύματος Ωνάση.
Οργάνωση εκδήλωσης: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου (18.30-20.00)
2. «Γιατί η Ελλάδα ΙΙ: Το βάρος του παρελθόντος, το αρχείο του παρόντος και οι τακτικές του μέλλοντος»

Συμμετείχαν οι: Έλενα Πατάκη -Εκδότρια Εκδόσεις Πατάκη, Μικέλα Χαρτουλάρη/ Κριτικός λογοτεχνίας, Μαρία Τσαντσάνογλου -Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Χρήστος Χρυσόπουλος –Συγγραφέας.
Συντονιστής: Δημήτρης Παπανικολάου -Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Οξφόρδης / Επιστημονικός Σύμβουλος Αρχείου Καβάφη Ιδρύματος Ωνάση

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου (14.00-15.00)
3. «Ελληνική λογοτεχνία σήμερα: οι φωνές στο παρόν»

Συμμετείχαν οι: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη -Ποιήτρια, Θοδωρής Χιώτης -Ποιητής / Project Manager Αρχείου Καβάφη Ιδρύματος Ωνάση, Γιάννης Παλαβός -Συγγραφέας

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου (12.30-14.00)
4. «Καβάφης, ένας ποιητής του κόσμου»

Συμμετείχαν οι: Δημήτρης Γιαλαμάς, Μορφωτικός Συμβούλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Ευγένια Σμάγκινα, μεταφράστρια του Καβάφη στα ρωσικά, Διονύσίος Μαρούλης, υποψήφιος διδάκτορας και διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, Θοδωρής Χιώτης, Project Manager στο Αρχείο Καβάφη, Δημήτρης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Οξφόρδης / Επιστημονικού Συμβούλος Αρχείου Καβάφη Ιδρύματος Ωνάση.

Οργάνωση εκδηλώσεων 2, 3 και 4: ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Λίγα λόγια για το Αρχείο Καβάφη

Το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το Αρχείο Καβάφη το 2012 με στόχο να προστατεύσει τα 4.000 χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα που το αποτελούν, να το κάνει προσβάσιμο σε μελετητές και κοινό και να διαδώσει το καβαφικό έργο και το διεθνή χαρακτήρα της ποίησης του Κ.Π. Καβάφη. Παράλληλα με τις δράσεις του, το Αρχείο Καβάφη οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά κι εφήβους χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τη γλώσσα των πλέον «απρόβλεπτων» τεχνών.

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Ωνάση

Tο Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975, ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, για να συνδράμει την ελληνική κοινωνία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν - και παραμένει - η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας στα κρίσιμα, για την κοινωνική ευημερία και συνοχή, αυτά αγαθά. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Αρχείο Καβάφη Ιδρύματος Ωνάση
Σχεδιασμός Δράσεων Αρχείου: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Επιστημονικός σύμβουλος: Δημήτρης Παπανικολάου
Project Manager: Θοδωρής Χιώτης
Assistant Project Manager: Μαριάννα Χριστοφή

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις του Αρχείου Καβάφη μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση www.onassis.org ή να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά στο Kavafis@sgt.gr και τηλεφωνικά στο 213 0178058.

Φωτ.: Επισκέπτες όλων των ηλικιών και από όλο τον κόσμο επισκέφτηκαν τον ειδικό χώρο του Αρχείου Καβάφη για να μάθουν περισσότερα για τις δράσεις του Αρχείου.
Φωτογραφίες: Stavros Petropoulos

Keywords
Τυχαία Θέματα