Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ συνεχίζεται στο Χυτήριο

«Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο όλων των εποχών μετά τη Βίβλο. Την ίδια σαρωτική επιτυχία έχει και το ομώνυμο θεατρικό έργο όποτε και όπου ανέβει στο θέατρο. Στο παρελθόν η παράσταση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε γνωστή αθηναϊκή σκηνή σε μετάφραση

Βάσιας Παναγοπούλου - Δημήτρη Μοθωναίου και έτσι επιλέχθηκε να παρουσιαστεί εκ νέου στο θέατρο Χυτήριο τη φετινή σεζόν 2014-15 σε νέα σκηνοθετική προσέγγιση και με καινούριο cast.

Βασισμένο στο πασίγνωστο ημερολόγιο της έφηβης Γερμανοεβραίας από τη Φρανκφούρτη, το έργο των Φράνσες Γκούντριχ και Αλμπερτ Χάκετ παραμένει ένα έργο διαχρονικό που συγκινεί το κοινό κάθε ηλικίας. Η πρώτη του έκδοση πραγματοποιήθηκε το 1947 στην Ολλανδία και το 1952 στην Αμερική. Από τότε μεταφράστηκε σε παραπάνω από 67 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 31 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το θεατρικό έργο είναι ένα έργο - ντοκουμέντο, μια καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεη το 1955 και αποτέλεσε κορυφαία στιγμή στην καριέρα των συγγραφέων του που τιμήθηκαν με βραβεία Tony, Pulitzer και το βραβείο της Ενωσης Θεατρικών Κριτικών Νέας Υόρκης.

Οι παραστάσεις του σε όλον τον κόσμο ήταν πάντοτε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός με τεράστια εμπορική επιτυχία. Στην Ελλάδα γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 1955 με τον Κώστα Μουσούρη και τη νεαρή τότε Αντιγόνη Βαλάκου και το 1994 με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Ελένη Κούρκουλα.

Το έργο απευθύνεται και στο μαθητικό – φοιτητικό κοινό, ενώ η διδασκαλία αποσπασμάτων στη λογοτεχνία του Γυμνασίου και η αναφορά στο πρόσωπο της Άννας Φρανκ στους μαθητές Λυκείου, αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς να έχουν ως προτεραιότητά τους την παρακολούθηση της συγκεκριμένης παράστασης. Παράλληλα αποτελεί επιλογή κάθε οικογένειας που θέλει να παρακολουθήσει καλό θέατρο και ταυτόχρονα ένα έργο – σύμβολο. Το έργο είναι αδιαμφισβήτητα επίκαιρο και γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο στις μέρες μας δίνοντας μαθήματα ζωής.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο αθηναϊκό κοινό από τον Οκτωβριο 2014 μέχρι και τον Απρίλιο του 2015 στο θέατρο Χυτήριο (πρωινά για σχολεία και βραδινές παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σαββατοκύριακο).

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοεν
Μετάφραση: Βάσια Παναγοπούλου/ Δημήτρης Μοθωναίος
Σκηνικά/ Κουστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Παραγωγή: Θέατρική Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς- Βάσια Παναγοπούλου

Διανομή:

Oττό Φρανκ: Γιάννης Νταλιάνης
Ήντιθ Φρανκ: Κερασία Σαμαρά
Μάργκο Φρανκ: Μαρία Μοσχούρη
Μιπ Γκις: Μάρλεν Σαϊτη
Πήτερ Βαν Ντάαν: Δημήτρης Μαχαίρας
Πετρονέλα Βαν Ντάαν: Τζούλη Σούμα
Χέρμαν Βαν Ντάαν: Χάρης Σώζος
Κύριος Ντάσσελ: Σαράντος Γεωγλερής
Στο ρόλο της Άννα Φρανκ: η Σταυρούλα Μάκρα

Η Βάσια Παναγοπούλου και ο Αλέξανδρος Κοέν γράφουν για την Άννα Φρανκ

Με το βλέμμα στη νέα γενιά που παλεύει σε δύσκολες συγκυρίες και που η γνώση αποτελεί φωτεινό οδηγό, ανεβαίνει από τον Σεπτέμβριο και για τη χειμερινή θεατρική σεζόν 2014 - 2015 η ιστορία της Άννας Φρανκ στο Θέατρο Χυτήριο. Με νέα προσέγγιση στις σελίδες του ημερολογίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τον θάνατο του Όττο Φράνκ (πατέρα της Άννας). Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, παραμένει το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο μετά τη Βίβλο. Σήμερα που το αυγό του φιδιού έσκασε και δείχνει το αποτρόπαιο πρόσωπό του παντού, δεν αρκεί απλά να αναθεματίζουμε. Οφείλουμε να γνωρίζουμε ιστορία και τα εγκλήματα που διέπραξε ο ναζισμός ώστε η νέα γενιά να μάθει και οι μεγαλύτεροι να θυμηθούν τον αφανισμό όποιου υπήρξε «διαφορετικός». Η ιστορία της Άννας Φρανκ, είναι ένας ύμνος στη ζωή - κόντρα στο μαύρο.

Βάσια Παναγοπούλου

Ένα από τα πιο συγκινητικά ντοκουμέντα των σκοτεινών χρόνων των διωγμών των Ναζί επιστρέφει στη σκηνή για να τοποθετήσει την ιστορία του παρελθόντος στις πραγματικές της διαστάσεις: το ξύπνημα της εφηβείας ενός κοριτσιού και παράλληλα η φρίκη του ναζισμού που βιομηχανοποίησε το θάνατο, επιβεβαιώνουν πως μονάχα οι ανιστόρητοι μπορεί να γοητεύονται από ολοκληρωτικές λογικές. Αυτή θα προσπαθήσει να είναι και η αισθητική κατεύθυνση της παράστασης αποφεύγοντας τον ανώδυνο δρόμο της ηθογραφίας.

Αλέξανδρος Κοέν

Η καλλιτεχνική ομάδα

Την παράσταση σκηνοθετεί ο μεταφραστής, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Δραματικής Σχολής Ίασμος, ο Αλέξανδρος Κοέν, το όνομα του οποίου έχει ταυτιστεί με πολλές αξιόλογες παραστάσεις.

Το έργο έχει μεταφραστεί με φροντίδα από τους ηθοποιούς Βάσια Παναγοπούλου και Δημήτρη Μοθωναίο και έχει ξαναπαρουσιαστεί στην ίδια μετάφραση στο παρελθόν με επιτυχία σε άλλη αθηναϊκή σκηνή.

Τα σκηνικά και τα κουστούμια ανήκουν στο έμπειρο Κωνσταντίνο Ζαμάνη και οι φωτισμοί στην Χριστίνα Θανάσουλα.

Οι έμπειροι ηθοποιοί Γιάννης Νταλιάνης, Κερασία Σαμαρά, Χάρης Σώζος και Τζούλη Σούμα ανεβαίνουν στη σκηνή του Χυτηρίου και μαζί με τους νεότερους Σταυρούλα Μάκρα, Μαρία Μοσχούρη, Δημήτρη Μαχαίρα και Μαρλέν Σαίτη και μαζί σχηματίζουν ένα πολλά υποσχόμενο θίασο

Keywords
Τυχαία Θέματα