Το κυπαρίσσι του Βυθού, του Νίκου Κορνήλιου στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία «Το κυπαρίσσι του Βυθού» του Νίκου Κορνήλιου θα προβληθεί στο 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στην αίθουσα ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 20:00 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 στις 15:00.

ΣΥΝΟΨΗ

Μπαίνει στη ζωή σου μαθαίνει λεπτομέρειες / από το παρελθόν σου από το σώμα σου / από τις καθημερινές σου συνήθειες / Η ζωή χωρίς αυτήν την ελεητική παρουσία / δεν έχει πια νόημα - και ξαφνικά / φεύγει και η ζωή δεν έχει νόημα... Το πένθος / διαρκεί

έναν καιρό κι αν ζήσεις - που θα ζήσεις/ αρχίζεις ξανά ν' αφηγείσαι τις ίδιες λεπτομέρειες / από το παρελθόν, ν' αφήνεις το σώμα σου / σ' ένα άλλο σώμα, να μοιράζεσαι ξανά την κάθε σου μέρα / Η επανάληψη αυτή σε μαθαίνει. Σε μαθαίνει ν' αγνοείς / τη βεβαιότητα των καταφάσεων. Σε μαθαίνει ν' αγνοείς / την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική μιας ζωής με νόημα.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Αν ποίηση είναι αυτό που απογυμνώνει τις λέξεις και τις ωθεί στα όρια τους, άρα στη σιωπή, τότε ποιητικός κινηματογράφος είναι αυτός που ωθεί τις εικόνες στην παύση τους, στο «σβήσιμό» τους. Που επαναφέρει, δηλαδή, το βλέμμα από την εικόνα στην πραγματικότητα. Αν μπορούμε να βλέπουμε δεν έχουμε ανάγκη τις εικόνες, τον κινηματογράφο. Αν μπορούμε να ζούμε δεν έχουμε ανάγκη την ποίηση.

Παίζουν

Άρτεμις Ιωάννου, Μελίσσα Κωτσάκη, Θοδωρής Ματινόπουλος, Γιώργος Μπακαλός, Δήμητρα Μπάρλα, Δημήτρης Σταματελόπουλος, Σπύρος Τσίκνας, Πηνελόπη Φλουρή

Συντελεστές

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΑ / ΤΙΤΛΟΙ: ΑΛΙΚΗ ΣΟΥΜΑ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΗΧΟΥ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΩΚΟΣ / STUDIO 19

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: CLAUDIO BOLIVAR, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ / STUDIO 19

ΜΟΝΤΑΖ: ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Έτος Παραγωγής: 2015

Διάρκεια: 74 λεπτά

Εικόνα: HD 1080p, 16:9 , έγχρωμο / ασπρόμαυρο

Ήχος: Stereo

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ - ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε ένα μεγάλο διάστημα στο Παρίσι.

Κινηματογράφος

Γύρισε τις ταινίες μεγάλου μήκους:

Ισημερία (1991), συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, τέσσερα βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το Αθώο Σώμα (1997), τρία κρατικά βραβεία, συμμετοχή στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Στρασβούργου και Καλκούτας.

Ο Κόσμος Ξανά (2002), συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, επίσημη συμμετοχή στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Karlovy-Vary, Montpellier και Tiburon-California.

Η Μουσική των Προσώπων (2008), ανεξάρτητη ψηφιακή παραγωγή. Ειδικό βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Τρίτη (2010). Συμμετοχή στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Mar del Plata, Chennai-Madras και στο φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου του Σικάγο.

11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου (2012). Συμμετοχή στα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Sao Paulo, Montpellier, Lecce, Yerevan, στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Αθήνας, στο Φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαρκελώνης-Παρισιού-Νέας Υόρκης και στο Forum Ελληνικού Κινηματογράφου του Μονάχου.

Μητριαρχία (2014). Με τη συμμετοχή 60 γυναικών, ηθοποιών και προσωπικοτήτων. Συμμετοχή στις Νύχτες Πρεμιέρας 2014, στο 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Η ταινία, υπο την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας, με πρώτο σταθμό τη Βαρκελώνη, συνεχίζει τις προβολές της σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, ενώ προβάλλεται επίσης από πολλές κοινωνικές συλλογικότητες και πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα.

Έχει γυρίσει επίσης την πειραματική μουσική ταινία Trois Mouvements (1982) και το ψηφιακό video-dance Το Μάτι του Ζώου (1996).

Θέατρο

Κυριότερες παραστάσεις :

Η Νύχτα των Ικέτιδων, στο Theatre National de Chaillot

Η Έβδομη Πύλη, στο Theatre National de Chaillot

Η Μίμηση της Σιωπής, στο Φεστιβάλ της Avignon

Ψευδώνυμοι, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης του Παρισιού

Hχόπολις, αστικό θέαμα μέσα στην πόλη του Ivry

Όπως Σας Αρέσει, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Οδός Μάμποτ, στο Θέατρο Ροές

Ο Χοντρός και ο Λιγνός πάνε στον Παράδεισο, στο Θέατρο Σφενδόνη

Χαμ και Κλοβ, στο Booze

Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Κάντ, στο θέατρο Χώρα

Τα Μονόπρακτα του Χάρολντ Πίντερ, στο θέατρο Αλκμήνη

Ονειρόδραμα, στο θέατρο Αλκμήνη

Χορός σε Κύκλο, στο Θέατρο Skrow

Δίδαξε υποκριτική στο Θεατρικό Εργαστήρι του Antoine Vitez στο Theatre des Quartiers και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Δίδαξε επίσης υποκριτική και κινηματογράφο στις σχολές Αρχή, Θέατρο των Αλλαγών και Εμπρός.

Μουσική

Έγραψε έργα για μουσικά σύνολα που παίχτηκαν σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Ρώμη, Άμστερνταμ, Στρασβούργο, Ορλεάνη, Λονδίνο, Κάννες…).

Έγραψε επίσης τη μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις και τις ταινίες του.

Keywords
Τυχαία Θέματα