Το Ντοκιμαντέρ με Ρόδες πάει στην Άνδρο

Το Exile Room, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, παρουσιάζει μια σειρά προβολών στο πλαίσιο του προγράμματος “Ντοκιμαντέρ με Ρόδες”, που θα αγκαλιάσει ολόκληρο το καλοκαίρι και θα φτάσει μέχρι και τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου. Προβάλλοντας ασυνήθιστες ταινίες σε ασυνήθιστα μέρη – με την αμέριστη πάντα υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα

– εστιάζει στην προστασία του περιβάλλοντος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ξεκινώντας στις 16 Ιουλίου 2015 με το αριστούργημα του Werner Herzog “Συναντήσεις στην Άκρη του Κόσμου”.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Σινέ Αυλή, το θερινό σινεμά της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου, το οποίο άνοιξε το 2010 στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου και λειτουργεί κάθε Πέμπτη. Η Λέσχη, ωστόσο, μετράει ήδη 20 χρόνια λειτουργίας, με έτος ίδρυσης το 1995, και βασίζεται στην εθελοντική ομάδα των μελών της, αλλά και στο μεράκι των ντόπιων που προσέρχονται ανελλιπώς σε κάθε εκδήλωση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συναντήσεις στην Άκρη του Κόσμου (Encounters at the End of the World) του Werner Herzog (2008, 99’)

Πέμπτη 16 Ιουλίου @ 21:00

Τι να περιμένει άραγε τον Werner Herzog στην Ανταρκτική; Στο ταξίδι του στην άλλη άκρη του κόσμου, ο σπουδαίος Γερμανός σκηνοθέτης συναντάει έναν γλωσσολόγο-φιλόσοφο, έναν πρώην τραπεζίτη που έγινε οδηγός λεωφορείου και μια αέναη ταξιδιώτισσα που της αρέσει να διασκεδάζει τα πλήθη αναδιπλώνοντας ολόκληρο το ανάστημά της σε ένα σακβουαγιάζ. Έπειτα από τέτοιες συναντήσεις, που μάτια πλέον για τους πιγκουίνους; Ένα υπαρξιακό ντοκιμαντέρ για τους μελαγχολικούς ταξιδιώτες που έχουν βρει γαλήνη στον πάτο της πλάσης και τις ατελείωτες εκτάσεις εκτυφλωτικού πάγου που τους περιβάλλουν.

Bully του Lee Hirsch (2011, 98’)

Πέμπτη 30 Ιουλίου @ 21:00

Πόσους σχολικούς καβγάδες μπορεί τελικά να συγχωρέσει κανείς ως “παιδικά πειράγματα”; Μονάχα στις ΗΠΑ, 13 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν κάθε χρόνο θύματα παρενόχλησης από συμμαθητές και συνομήλικούς τους, ένα απρόσωπο στατιστικό στοιχείο που γίνεται αναπάντεχα ανθρώπινο χάρη στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου Lee Hirsch. Πέντε παιδιά και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωποι με κάθε είδους βία στα θρανία, αθέλητοι πρωταγωνιστές ενός παγκόσμιου κινήματος αναγνώρισης μιας νέας κοινωνικής μάστιγας.

War Dance των Sean Fine & Andrea Nix (2007, 105’)

Πέμπτη 13 Αυγούστου @ 21:00

Η Nancy, η Rose και ο Dominic ζουν σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο στη βόρεια Ουγκάντα, η οποία τελεί υπό την κατοχή τρομοκρατικής οργάνωσης. Παρά τις δυσκολίες, η ζωή τους είναι γεμάτη μουσική. Η Nancy τραγουδάει, η Rose χορεύει, ο Dominic παίζει ξυλόφωνο, κι όλοι μαζί προετοιμάζονται πυρετωδώς για έναν σχολικό μουσικό διαγωνισμό στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, αφήνοντας τους ήχους της αφρικανικής tribal μουσικής να επουλώσουν ακόμα και τα πιο βαθιά τους τραύματα.

Μαύρο Κήτος (Blackfish) της Gabriela Cowperthwaite (2013, 83’)

Πέμπτη 27 Αυγούστου @ 21:00

Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αιχμαλωτίζουν και εκπαιδεύουν ένα από τα πιο άγρια κι επικίνδυνα θηλαστικά του πλανήτη; Το “Μαύρο Κήτος”, ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ-θρίλερ, ξετυλίγει το χρονικό ενός τρομακτικού ατυχήματος σε ένα από τα πολυάριθμα θαλάσσια πάρκα των ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας ότι αυτό που μετατρέπει τις φάλαινες όρκα σε δολοφόνους είναι τελικά η αλαζονεία του ανθρώπου, που επιμένει να αιχμαλωτίζει θηρία τα οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί, παρά η αιμοβόρα φύση τους.

Valentine Road της Marta Cunningham (2013, 89’)

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου @ 21:00

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Καλιφόρνια, ο 14χρονος Μπράντον πυροβολεί δύο φορές στο κεφάλι τον 15χρονο συμμαθητή του, Λάρι, ένα μικροκαμωμένο αγόρι που του άρεσε να φοράει γυναικεία ρούχα. Το σοκαριστικό αυτό περιστατικό, που εκτυλίχθηκε μέσα σε μία σχολική αίθουσα, έφερε στα όριά της τη μικρή κοινότητα και σε κατάσταση υστερίας τα αμερικανικά ΜΜΕ. Η σκηνοθέτιδα σκιαγραφεί δύο παράλληλες ιστορίες αναζήτησης ταυτότητας και θέτει με ψυχραιμία μια σειρά από ζητήματα, αποκαλύπτοντας ένα πλέγμα ρατσιστικών αντιλήψεων και εγκληματικών προκαταλήψεων.

Πριν από κάθε ταινία, θα προηγηθούν εισηγήσεις από τους: Αλέξανδρο Μαβή (περιβαλλοντολόγος), Μαρία Αλεξάκη (κοινωνική λειτουργός), Αφροδίτη Πριμικύρη (ψυχολόγος) και Ιωάννα Καρυστιάνη (συγγραφέας).

Keywords
Τυχαία Θέματα