Το piano στα forte του: συναυλία με τον Χαράλαμπο Αγγελόπουλο

«Το piano στα forte του» έχει την τιμή να παρουσιάσει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπο Αγγελόπουλο σε ρεσιτάλ πιάνου στο Θέατρο Pierce του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, στις 8:30μμ.

Ο θεσσαλονικιός πιανίστας έχει εμφανιστεί

με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την Ιαπωνία, τόσο σε ρεσιτάλ όσο και σε συναυλίες Lied και μουσικής δωματίου. Διαθέτει ένα ευρύ ρεπερτόριο, με ιδιαίτερη κλίση στην κλασική και ρομαντική περίοδο, καθώς και στους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες.

Στις 25 Φεβρουαρίου ο Αγγελόπουλος θα παρουσιάσει τρεις σονάτες του Beethoven: σε λα μείζονα, op. 2 αρ. 2, σε ντο μείζονα, op. 53 (Waldstein), και σε ντο ελάσσονα, op. 111.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Σονάτα σε λα μείζονα, αρ. 2, op. 2 αρ. 2
Σονάτα σε ντο μείζονα, αρ. 21, op. 53 (Waldstein)
Σονάτα σε ντο ελάσσονα, αρ. 32, op. 111

Βιογραφικό

Ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και μελέτησε με τις Ιωάννα Σημηριώτη (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, δίπλωμα πιάνου με άριστα παμψηφεί) και Δόμνα Ευνουχίδου. Με υποτροφία του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη» σπούδασε στην Κολωνία (Hochschule fur Musik Köln), απ' όπου έλαβε δίπλωμα σολίστ με άριστα (τάξεις Αloys Kontarsky, Arbo Valdma), ενώ παράλληλα παρακολούθησε τα μαθήματα του παιδαγωγικού τμήματος. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Royal Scottish Academy of Music and Drama, που οδήγησαν στον τίτλο Master in Performance (τάξη του καθηγητή Victor Sangiorgio).

Εκπροσώπησε επανειλημμένα την Ελλάδα σε διεθνείς συναντήσεις (Αλγέρι, Νιόρ, Βερολίνο, Λουξεμβούργο, Νόβισαντ κ.ά). Μελέτησε με διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Ντμίτρι Μπασκίροφ, Ρούντολφ Κέρερ, Μαρτίνος Τιρίμος, Ντμίτρι Αλεξέγεφ, Cristina Ortiz κ.ά. Το 1992 παίρνει το βραβείο «Φ. Νάκα», ενώ το 1993 καταλαμβάνει τη θέση του αναπληρωματικού πιανίστα της ορχήστρας νέων της ΕΟΚ. Το 1995 βραβεύεται με το 1ο βραβείο στον 5ο διεθνή διαγωνισμό μουσικής δωματίου της Helexpo με τον ομποΐστα Δημήτρη Βάμβα. Το 1998 αποσπά το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης, ενώ το 1999 διακρίνεται στο Governor's Recital Prize Competition στη Γλασκώβη. Την ίδια χρονιά βραβεύεται στον διεθνή διαγωνισμό Grand Konzerteum '99. Το 2002 βραβεύεται με το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου «Γ. Θυμής».

Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει 25 κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, πλήθος έργων για σόλο πιάνο, έργα μουσικής δωματίου και εκτείνεται χρονικά από τον Bach μέχρι τους σύγχρονους μας συνθέτες του 21ου αιώνα. Οι εμφανίσεις του σε αίθουσες όπως τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Centre Cultural Portugal Paris, το Κendal Town Hall, το Wells Concert Hall, το Musashino Center Tokyo, καθώς και η συμμετοχή του σε διεθνή φεστιβάλ απέσπασαν θερμές κριτικές.

Σαν σολίστ συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Apollon Orchestra Berlin, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα Πατρών, την Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα RSAMD, την Ορχήστρα εγχόρδων της ΕΛΣ, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Έχει τακτική συνεργασία με την σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Piandaemonium (6 πιάνα, 12 πιανίστες). Δισκογραφικά κυκλοφόρησε τα έργα του Ντίνου Κωνσταντινίδη για σαξόφωνο και πιάνο με τον σαξοφωνίστα Θεόφιλο Σωτηριάδη, ενώ ηχογραφήθηκαν πρόσφατα ζωντανή συναυλία του Piandaemonium και κύκλος τραγουδιών του Αιμίλιου Ριάδη. Από το 2012 είναι υπεύθυνος της οργάνωσης και της παραγωγής του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης (www.thessalonikipianofestival.gr).

Keywords
Τυχαία Θέματα