Τοπία μνήμης: έκθεση του Στρατή Γαβριήλ στην S. G. art gallery

Η S. G. art gallery εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 την έκθεση του Στρατή Γαβριήλ, με τίτλο Τοπία μνήμης.

Ο Στρατής Γαβριήλ είναι ένας διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός. Γεννημένος το 1960 στον Πολιχνίτο της Λέσβου, ανήκει σε αυτούς που με σκληρή δουλειά κατάφεραν σύντομα να ανελιχθούν επαγγελματικά, εισάγοντας μάλιστα μια σειρά καινοτομιών σε τεχνικές και μεθόδους που αφορούν την ειδικότητά του. Τι οδήγησε όμως έναν

καταξιωμένο γιατρό, που ειδικεύεται στην αισθητική και επανορθωτική χερουργική, να ασχοληθεί με την τέχνη;

Έχοντας καλλιτεχνικές ανησυχίες από μικρός –σχεδίαζε από τα εφηβικά του χρόνια– ο Γαβριήλ ξεκίνησε να φτιάχνει γλυπτικές συνθέσεις γύρω στο 2005, στον ελεύθερό του χρόνο, περισσότερο για να ξεφεύγει από τις πολύωρες και ιδιαίτερα κοπιαστικές χειρουργικές επεμβάσεις. Κάπως έτσι, με αργούς ρυθμούς αλλά μεθοδικά, την τελευταία δεκαετία συγκρότησε ένα σώμα δουλειάς, το οποίο είναι δύσκολο να ταξινομηθεί. Ο πιο κοντινός όρος που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε αυτό που κάνει, θα ήταν ίσως «γλυπτικές κατασκευές».

Τα έργα του Γαβριήλ μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν επιτοίχιες συνθέσεις, πίνακες δηλαδή, κατασκευασμένοι από φύλλα ανοξείδωτου χάλυβα (Inox), τα οποία ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται κυρίως με χαράξεις και τα παντρεύει με στοιχεία από μπρούντζο και χαλκό (ανθρώπινες φιγούρες, κτήρια, βάρκες, ψάρια, πουλιά, χαρταετούς). Στη δεύτερη κατηγορία συναντάμε γλυπτά, τα οποία συνήθως είναι φτιαγμένα με ευρεθέντα υλικά, όπως αγροτικά εργαλεία και αλυσίδες.

Τα έργα του Στρατή Γαβριήλ, που παρουσιάζει στην πρώτη του ατομική έκθεση, μπορούν να χαρακτηριστούν ως «τοπία μνήμης». Σχεδόν όλα εκκινούν από μια διαδικασία ενδοσκόπησης και αναπόλησης, κατά την οποία οι αναμνήσεις ενεργοποιούνται. Όπως έχει αποδείξει με τις επιτυχημένες χειρουργικές του επεμβάσεις, ο Γαβριήλ διαθέτει την απαιτούμενη χειροτεχνική δεξιοτεχνία ώστε να αναδείξει την κρυφή γοητεία των υλών και των υλικών.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος
Φωτογράφιση έργων: Αντώνης Γιαμούρης

Keywords
Τυχαία Θέματα