Βιβλίο: ’55 - Θωμάς Κοροβίνης
Μια πόλη αφηγείται την Ιστορία της θα μπορούσε να είναι ένας ευρηματικός τίτλος για το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «’55» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα. Κι αυτό επειδή μέσα από την αφήγηση της Μαρίκας, μιας γυναίκας από τα Ταταύλα ο Κοροβίνης στήνει έναν ολόκληρο αφηγηματικό κόσμο, για να διηγηθεί την ζωντανή Ιστορία της Πόλης, περιγράφοντας τον τρόπο ζωής Ελλήνων και Τούρκων του περασμένου αιώνα.
Γειτονιές, ήθη, έθιμα, συνήθειες και εθνικά οράματα, αγάπες και μνήμες όλα ζωντανεύουν μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου, αποτυπώνονται με ιστορική ακρίβεια και
Ο συγγραφέας μοιάζει να πιάνει την αφήγηση για τη ζωή και την ιστορία της Πόλης από εκεί που την άφησε η «Λωξάντρα» της Ιορδανίδου και είναι σημαντική η διακειμενική συνομιλία των δύο βιβλίων προς το τέλος του βιβλίου, που σκοπό έχει να αναψηλαφήσει τον ιστορικό σφυγμό αυτής της Πόλης και να επουλώσει τα τραύματα στο σώμα της ελληνικής μνήμης απέναντι στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα.
Ο Κοροβίνης με σεβασμό στην Ιστορία προβαίνει σε μια σημαντική ιστορική κατάθεση, μέσα από τη μεθοδική έρευνα των γεγονότων της εποχής. Κι αυτό που παρουσιάζει δεν είναι μόνο η ελληνική ομογένεια αλλά κυρίως η σχέση της με το τουρκικό στοιχείο, οι διαπολιτισμικές τους ανταλλαγές, ο τρόπος συμβίωσης και το τέλος όλων αυτών μετά από τον οργανωμένο σχεδιασμό της Άγκυρας, όπως έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του: «με παρότρυνση των Εγγλέζων και τη συγκάλυψη των Αμερικανών. Η εφαρμογή των σχεδίων αυτών ξέφυγε από το αρχικό πλάνο, γιατί το κατευθυνόμενο λεγόμενο ‘παρακράτος’ οδηγήθηκε με συνεπικουρία μέρους του αφιονισμένου λαού σε ανθελληνικά και αντιχριστιανικά έκτροπα πέραν πάσης φαντασίας».
Ανοίγοντας αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης δε θα βρει ένα απλό μυθιστόρημα, τουλάχιστον γραμμένο με τον τρόπο που γνωρίζει ότι είναι γραμμένο ένα μυθιστόρημα. Το βιβλίο αυτό περιέχει μικρά αφηγήματα, τα οποία συνθέτουν ένα αφηγηματικό παζλ που στο σύνολό του δίνει ένα μεστό κείμενο, βιωματικά συναισθηματικό και ταυτόχρονα τελείως αντισυμβατικό, με μια ρέουσα εκφορά προφορικού λόγου που βοηθά τον αναγνώστη να ενταχθεί, κομμάτι κι αυτός αυτού του μυθιστορηματικού παζλ, στο κλίμα της Πόλης και των ανθρώπων που είχαν την τύχη και την ατυχία να ζήσουν εκεί και να βιώσουν τα σπαραχτικά γεγονότα του ’55.
Η Μαρίκα είναι μια γυναίκα μποέμισσα, μια Πολίτισσα κυρά, μια γυναίκα που ζει έντονα κάθε στιγμή και ταυτόχρονα είναι δασκάλα, αγαπάει τους αμανέδες, δε δεσμεύεται, συχνάζει σε θέατρα και νυχτερινά μαγαζιά, ζει ελεύθερη στον παλμό μιας κοσμοπολίτικης Πόλης. Όταν αποφασίζει σε μεγάλη ηλικία να μιλήσει για όλα αυτά το κάνει ενεργοποιώντας το εκρηκτικό της ταπεραμέντο και γνωρίζοντας πια καλά την ιστορική έκβαση των γεγονότων, άλλωστε όπως η ίδια λέει: «ο άνθρωπος στα υστερνά του κλίνει στη περισυλλογή και στην ενδοσκόπηση».
Μικρές ιστορίες από τη ζωή της Μαρίκας, λαογραφικές αναφορές, εμπειρίες και νοοτροπίες όλα μαζί εμπλέκονται για να μας δοθεί το στίγμα τόσο του τόπου όσο και της ανθρωπογεωγραφίας του μέσα σε έναν ιστορικό χωροχρόνο. Με ένα μαγικό τρόπο η Πόλη πρωταγωνιστεί κι ο αναγνώστης γεύεται ήχους, γεύσεις και μυρωδιές από την καθημερινότητα των ανθρώπων. Η ελληνική ομογένεια, η κουζίνα, ο καφές, το χασίσι, η πολίτικη κουζίνα, το τουρκικό στοιχείο. Όλα αυτά εμπλέκονται μοναδικά και ο αναγνώστης βρίσκεται να περπατά στα σοκάκια μιας πολυφυλετικής Πόλης αλλά κυρίως στα σοκάκια της μνήμης.
Τα Σεπτεμβριανά του ’55, τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία αυτού του τόπου όσο κανένα άλλο, γίνονται η αφορμή για το βιβλίο αυτό, καθώς σταδιακά οδήγησαν στον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου και η Μαρίκα συμπάσχοντας μας δίνει συγκλονιστικές μαρτυρίες για την επικρατούσα κατάσταση.
Σε ολόκληρο το κείμενο αναγνώστης νιώθει ότι συνομιλεί με τη Μαρίκα, ότι αφουγκράζεται τις ανησυχίες της, νιώθει τον σπαραγμό της μνήμης της που αφυπνίζεται για να περισώσει όλα όσα πρέπει να διασωθούν από τον αφανισμό. Το ξεχωριστό πολίτικο ιδίωμα που χρησιμοποιεί ο Κοροβίνης κάνει το κείμενο ένα ιδιαίτερο μνημείο αυτής της κελαρυστής γλώσσας και ταυτόχρονα δίνει το ηχόχρωμά της, υποβάλλοντας τον αναγνώστη σε μια γοητευτική αναγνωστική προσέγγιση ενός κειμένου που μπορεί κάλλιστα να σταθεί ως πολιτισμικό αρχείο μιας χαμένης για πάντα εποχής.
Το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη, με τίτλο “’55”, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Φιστίκιος ο Αιγινήτης: Παρουσίαση βιβλίου στο Public
- Μουσική...στροφή για την Άννα Μπουσδούκου
- Έφυγε ο «νονός» των ταινιών kung fu, που επηρέασε τις ταινίες του Ταραντίνο
- Ο Χαβιέ Μπαρδέμ κονκισταδόρ για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ
- Νίκος Καλλίνης και Πέτρος Συνοδινός, live στο Cabaret Voltaire
- Και κάπως έτσι (καταλαβαίνουμε γιατί) πέθανε το ραδιόφωνο
- 5 αθλητικές στιγμές που περιμένουμε μέσα στο 2014 (για να πανηγυρίσουμε)
- Τι μπορούμε να κάνουμε χωρίς πορτοφόλι το Τριήμερο των Φώτων;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Culture Now
![Βιβλίο, ’55 - Θωμάς Κοροβίνης,vivlio, ’55 - thomas korovinis](https://images32.inewsgr.com/1657/16578026/vivlio--55---thomas-korovinis-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Culture Now
- Βιβλίο: ’55 - Θωμάς Κοροβίνης
- Ανθή Ξενάκη: Έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Ηρακλειδών
- Νίκος Καλλίνης και Πέτρος Συνοδινός, live στο Cabaret Voltaire
- Φιστίκιος ο Αιγινήτης: Παρουσίαση βιβλίου στο Public
- SPHERES.MODELS: Ομαδική έκθεση στο Beton7
- Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Η βιογραφία του - Τζέραλντ Μάρτιν
- Βασίλης Αναγνώστου - 21ος αιώνας. Ο Διχασμός των λαών και η σύγχρονη Αναγέννηση!
- Άννα Μενδρινού - Χαράσσοντας πορεία: Έκθεση χαρακτικής στη γκαλερί Αργώ
- Positive Red live στο Faust
- Κι ας χαθώ - Έσθερ Αν Κιμ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Με 68% λιγότερη ενέργεια τα νέα Mac Pro
- Έφυγε ο «νονός» των ταινιών kung fu, που επηρέασε τις ταινίες του Ταραντίνο
- Τι μπορούμε να κάνουμε χωρίς πορτοφόλι το Τριήμερο των Φώτων;
- Μουσική...στροφή για την Άννα Μπουσδούκου
- Και κάπως έτσι (καταλαβαίνουμε γιατί) πέθανε το ραδιόφωνο
- 5 αθλητικές στιγμές που περιμένουμε μέσα στο 2014 (για να πανηγυρίσουμε)
- «House of Cards»: Αλήθειες, ψέματα και μια... υπερεκτιμημένη δημοκρατία!
- Θανάσης Πάτρας:Αφού δεν πέσαμε στα χάπια τότε... (Video)
- Ο Χαβιέ Μπαρδέμ κονκισταδόρ για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ