H Nέμεσις της κοινωνίας...

Η αντίδραση της κοινωνίας φαίνεται να περιφρονεί εκείνους που την εξαπάτησαν. Οταν ο πολιτικός λόγος εξαπατά, δεν είναι δυνατόν να παραγνωριστεί. Θα έλθει η στιγμή που η κοινωνία θα σε τιμωρήσει. H τέως κυβέρνηση Παπανδρέου κληροδότησε βαθιές ρωγμές στην κοινωνία και την «υποθηκευμένη» οικονομία. Το οικονομικό μέλλον της χώρας έχει διαβρωθεί από το εφιαλτικό χρέος, που έχει επιδεινωθεί από τη συνταγή του Μνημονίου
(ή από τη μη εφαρμογή της).

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Public Issue και του σπουδαίου αναλυτή Γιάννη Μαυρή είναι αρκούντως αποκαλυπτική. Οπως προκύπτει από το βαρόμετρο του ΣΚΑΪ και της Public Issue για τον Φεβρουάριο του 2012: Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό μόλις 8% και πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Ν.Δ. με 31%. Ακολουθούν η Δημοκρατική Αριστερά με 18%, το ΚΚΕ με 12,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, ο ΛΑΟΣ με 5%. Στη Βουλή φαίνεται να μπαίνουν οι Οικολόγοι με 3,5% και η Χρυσή Αυγή με 3%. Η Δημοκρατική Συμμαχία λαμβάνει μόλις 2%. Το ποσοστό αποχής ανέρχεται στο 30%. Το συντριπτικό ποσοστό των ερωτηθέντων (91%) είναι δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης συνεργασίας.

Συγχρόνως, σε «αποδιοπομπαίο τράγο» τείνουν να μεταμορφώσουν τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Πάντως, σε μεγάλο και άδικο θύμα των δεινών εξελίξεων και της αντίδρασης των ερωτηθέντων εξελίσσεται ο κ. Παπαδήμος, καθώς το 71% των ερωτηθέντων δεν τον εμπιστεύεται για τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Σημειώνεται ότι στο βαρόμετρο του Δεκεμβρίου οι θετικές γνώμες για τον κ. Παπαδήμο ήταν 60%.

Αναφορικά με την ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών, το 58% θεωρεί ότι μάλλον χρειάζονται, έναντι του 38% που θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται. Τον Ιανουάριο του 2011, το ποσοστό που ήθελαν εκλογές ήταν 14% και τον περασμένο Ιανουάριο, το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει στο 46%. Το 91% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση και το 79% δηλώνει δυσαρεστημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία. Ικανοποιημένο είναι μόλις το 7%, ενώ για το 13% η δημοκρατία δεν υπάρχει και έχει καταργηθεί. Κατά του Μνημονίου είναι το 79% και υπέρ μόλις το 12%. Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, το 70% θεωρεί ότι τα πράγματα θα είναι μάλλον χειρότερα, αντίθετα με το 15% μάλλον καλύτερα. Τέλος, το 54% έχει αρνητική γνώμη για την Ε.Ε. και το 41 θετική. Ενα μήνα πριν, τα ποσοστά ήταν σχεδόν αντιστρόφως ανάλογα, με το 44% να είχε αρνητική και το 51% θετική γνώμη. Αναφορικά με το ευρώ, το βλέπει θετικά το 61% των ερωτηθέντων και αρνητικά το 35%. Η ελληνική κοινωνία έχει ήδη πικρά αντιληφθεί ότι δεν αρκεί η λογική των θυσιών για την αντιμετώπιση της κρίσης. H δυσαρέσκεια που εκτρέφεται από τη δομική απορρύθμιση της ελληνική οικονομίας, που υπαγορεύει το Μνημόνιο, είναι τεράστια. H εκτίμηση αυτή αποτελεί ένα (χονδροειδές ίσως) παράδειγμα με γνώμονα όχι ακριβώς ιδεολογικό.

H Eλλάς των εκατομμυρίων ανέργων ασφυκτιά. Kαι η κρίση της ανεργίας δεν έχει ούτε ιδεολογική ταυτότητα ούτε σύνορα. Oι οικονομίες,
Keywords
Τυχαία Θέματα