Είμαστε υπό Γερμανική κατοχή. Ας το παραδεχτούμε...

Σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους φέρεται να επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times. Το Βερολίνο θεωρεί πως θα αποφευχθούν δυσάρεστες παρενέργειες αν πεισθεί η Αθήνα να προσφέρει στους κατόχους ελληνικών ομολόγων «εθελούσια» αναδιάρθρωση
με...
χρηματοπιστωτικά εργαλεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα. Ένα σενάριο είναι η ανταλλαγή ελληνικά ομολόγων, στις τρέχουσες τιμές της αγοράς, με ασφαλή χρηματοπιστωτικά προϊόντα που θα εγγυηθεί η Ευρωζώνη, κάτι αντίστοιχο με τα «Ομόλογα Μπρέιντι» που είχαν κυκλοφορήσει σε μια παρόμοια ανταλλαγή στη δεκαετία του 1980 στις υπερχρεωμένες χώρες της λατινικής Αμερικής. Μία άλλη εναλλακτική πρόταση που φέρεται να επεξεργάζεται το Βερολίνο είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από ένα ευρωπαϊκό ταμείο, πιθανώς τον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF), με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής, ενδεχομένως ακόμα και διαγραφή μέρους του χρέους.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε από το ΔΝΤ με το ειδικό πρόγραμμα (HICP) για να στηριχθούν φτωχές και υπερχρεωμένες χώρες. «Η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι εδώ και καιρό προετοιμασμένη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δεν έχει όμως καμία πρόθεση να πιέσει την Ελλάδα, επειδή γνωρίζουμε καλά πως σχέδια αναδιάρθρωσης προχωρούν μόνο με την συμφωνία του ενδιαφερόμενου», φέρεται να δήλωσε στους Financial Times υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση των Αθηνών, με σκεπτικό ανάλογο της ΕΚΤ, ανησυχεί για τη ζημιά που επιφυλάσσει ένας τέτοιος διακανονισμός στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν μέρος των ελληνικών ομολόγων καθώς και στη μελλοντική αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η γερμανική κυβέρνηση, αν και δημοσίως ακολουθεί διαφορετική στάση, ουσιαστικά φαίνεται να πιέζει την Αθήνα να προχωρήσει ίσως και εντός του 2011 σε αναδιάρθρωση, καθώς έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόσθετης οικονομικής βοήθειας πέραν των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ του Μνημονίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα