Οπισθοχωρούμε στο Καστελόριζο με υπογραφή Παπανδρέου




Τελικά, φαίνεται πως καθόλου τυχαία δεν ήταν ανακοίνωση από το Καστελλόριζο της έλευσης στην Ελλάδα του ΔΝΤ Την υπογραφή του σε μία ακόμη μεγάλη εθνική υποχώρηση, ανάλογη με εκείνη στα Ίμια, ετοιμάζεται να βάλει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, προερχόμενες από διπλωματικές πηγές, έχει συμφωνήσει να μην
αντιδράσει στις σχεδιαζόμενες από την Τουρκία έρευνες εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου. Η απόφασή του αυτή θα ενισχύσει τις επεκτατικές βλέψεις της γείτονος στο Αιγαίο, ενώ είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει την απαρχή δεινών για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Το θέμα συζητείται ως δεδομένο μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες από μία τέτοια εξέλιξη, σε πολιτικό αλλά κυρίως σε εθνικό επίπεδο (αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, δημιουργώντας εύλογες απορίες για το εάν πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα αποπροσανατολισμού από την οικονομία ή εάν οι ίδιοι έχουν απωλέσει πλήρως την εθνική τους συνείδηση και στηρίζουν αντεθνικές και άκρως μειωτικές για την Ελλάδα ενέργειες).

Ορισμένοι, μάλιστα, σημειώνουν ότι στη ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις έρευνες που πρόκειται να κάνει η χώρα μας στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, αλλά απέφυγε επιμελώς να μιλήσει για το Αιγαίο. Μιλούν για λάθος και ότι με τον τρόπο αυτό είναι σαν να ανάβει «πράσινο φως» στην Άγκυρα για το Αιγαίο (έχει ήδη γραφεί πως μία τέτοια τουρκική κίνηση θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τον Παπανδρέου, ο οποίος θα κερδίσει σημαντικό πολιτικό χρόνο μέσα από ένα θερμό επεισόδιο…). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΟΖ του Καστελλόριζου, την οποία οι Τούρκοι την αμφισβητούν ευθέως, εφάπτεται με τις αντίστοιχες της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Διπλωματικοί παράγοντες αποδίδουν την «άτακτη υποχώρηση» του κ. Παπανδρέου στις πιέσεις που δέχεται από το εξωτερικό, αλλά και στην… πάγια αδυναμία του να επιδείξει σκληρή στάση στα εθνικά θέματα (γιατί άραγε;). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέχρι σήμερα απέφυγε να πάρει δημόσια θέση στις πρωτοφανείς προκλήσεις της Άγκυρας, η οποία «απείλησε» μέχρι και με πόλεμο την Κύπρο, αν προχωρούσε στην γεώτρηση. Αντ’ αυτού, ανέλαβε να μιλήσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, στις δηλώσεις του οποίου ελάχιστη σημασία έδωσαν οι γείτονες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν την σημασία των εξελίξεων, υποστήριζαν ότι με το να μην αντιδρά η Ελλάδα στις τουρκικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου δεν σημαίνει ότι θέτει σε αμφισβήτηση την Ελληνικότητα του ακριτικού νησιού (προφανώς ο παραλογισμός έχει εγκαθιδρυθεί στο Μαξίμου και όσοι χρησιμοποιούν αυτές τις αιτιάσεις έχουν απωλέσει πλήρως την επαφή με την λογική…).

Μιλιά από τον πρωθυπουργό

Η προκλητικά, αλλά ταυτόχρονα αποφασιστική πολιτική «κανονιοφόρου» στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο που ακολουθεί η Τουρκία, έχει κυριολεκτικά παγ
Keywords
Τυχαία Θέματα