Παγώνουν οι κατασκευές νέων πυρηνικών σταθμών



ΔΕΙΤΕ: Ρομπότ εντόπισαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στη ΦουκουσίμαΟ πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να προχωρήσει στο πάγωμα των σχεδίων για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών μετά τη συνεχιζόμενη πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.

«Δε θα προχωρήσουμε με τα σχέδια που έχουν προωθηθεί ως τώρα έως ότου η κυβέρνηση ολοκληρώσει μια πλήρη έρευνα για το ατύχημα και καταστήσει σαφές ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας
σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Η Ιαπωνία έχει θέσει στόχο να κατασκευάσει ως το 2030 τουλάχιστον άλλους 14 πυρηνικούς σταθμούς.

Στο μεταξύ, δύο ρομπότ που χρησιμοποιούνται για να ερευνηθεί ο πυρηνικός σταθμός στη Φουκουσίμα εντόπισαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μέσα στα κτίρια των αντιδραστήρων του, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Τα επίπεδα μέσα στα κτίρια των αντιδραστήρων 1 και 3 κυμαίνονται από χθες, Κυριακή, από 10 ως 57 μιλισίβερτ ανά ώρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τα αμερικανικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ.

Τα επίπεδα αυτά καθιστούν δύσκολο για τους εργάτες να αποκαταστήσουν το σύστημα ψύξης εργαζόμενοι για παρατεταμένες περιόδους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο την κυβερνητική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.
Η υπηρεσία αναζητεί τρόπους για να μετριάσει την έκθεση στη ραδιενέργεια, σύμφωνα με το Kyodo. Το επιτρεπόμενο επίπεδο έκθεσης για τους εργάτες που αντιμετωπίζουν την καταστροφή στη Φουκουσίμα είναι 250 μιλισίβερτ το χρόνο. Σύμφωνα με την Tepco, την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, συνήθως το επίπεδο της ραδιενέργειας μέσα στα κτίρια των αντιδραστήρων είναι 0,01 μιλισίβερτ ανά ώρα.

Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, η Toyota, ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε να μετράει τα επίπεδα της ακτινοβολίας στα οχήματά της που εξάγονται από την Ιαπωνία, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι δεν δημιουργούν κινδύνους για την υγεία.

«Για την ασφάλεια και την ηρεμία των πελατών μας και άλλων ενδιαφερομένων μερών, η Toyota άρχισε να μετράει τα επίπεδα των ακτινοβολιών στα οχήματα που εξάγει καθώς και στα ανταλλακτικά που στέλνονται στο εξωτερικό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αυτοκινητοβιομηχανία.

«Τα επίπεδα που διαπιστώνονται δεν είναι διαφορετικά απ' αυτά του περιβάλλοντος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων», διαβεβαίωσε ο όμιλος.

Η ένωση ιαπώνων κατασκευαστών (Jama) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ακτινοβολίες στην ατμόσφαιρα των τόπων παραγωγής και των λιμένων εξαγωγής των ιαπωνικών ομίλων καθώς και γύρω από τα οχήματα δεν είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.

«Τα επίπεδα είναι πολύ κατώτερα από το μέγιστο εγκεκριμένο όριο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA)», διευκρίνισε η Jama.
Keywords
Τυχαία Θέματα