Προωθείται πάγωμα μισθών για την περιόδο 2013-2014

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, κατά τα πρότυπα του 1985, για πάγωμα μισθών και παραμερισμό των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις βρίσκονται πολύ κοντά στην...
οριστικοποίηση μιας συμφωνίας με την ελπίδα να γίνει δεκτή από την τρόικα και να ανακουφίσει τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και θεωρούν ότι αν
υποχρεωθούν να συμφωνήσουν σε μια Πράξη, θα δώσουν τη χαριστική βολή στις εξαιρετικά διαταραγμένες σχέσεις με τους ψηφοφόρους τους.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν το αργότερο μέχρι την Τρίτη, σε συνάντηση που θα γίνει χωρίς να δημοσιοποιηθεί εκ των προτέρων ο χρόνος και ο χώρος, προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις από το ΠΑΜΕ, το οποίο διέλυσε τη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης.

Τα σημεία «κλειδιά»

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τα εξής σημεία: α) Αποδοχή και από τις τέσσερις οργανώσεις της καθήλωσης μισθών και κατώτατων ημερομισθίων την περίοδο 2013 - 2014, με ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μηδενικές αυξήσεις να αφορούν και στο 2015. β) Διατύπωση κοινού αιτήματος προς την κυβέρνηση για μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές, κρατήσεις υπέρ Εργατικής Κατοικίας και Εστίας) σε ποσοστό άνω του 2,5% τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους. γ) Σιωπηρή ανοχή της ΓΣΕΕ για τη μη καταβολή των αυξήσεων σε ποσοστό 2,6% που προβλέπει η τρέχουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση (2010 - 2012) Εργασίας για τον Ιούλιο.

Αμοιβαία οφέλη

Με αυτή τη συμφωνία οι εργοδότες αποκομίζουν πάγωμα (τριετές έχει ζητήσει η ΕΣΕΕ) των μισθών και των εισφορών και οι εργαζόμενοι ισοσταθμίζουν με το «ισοδύναμο» της μείωσης των εισφορών που καταβάλλουν την απώλεια της μη καταβολής του 2,6% το 2012, καθώς και του παγώματος που θα ακολουθήσει στους μισθούς, με το «ισοδύναμο» της μείωσης των εισφορών που καταβάλλουν.
Με αυτόν τον τρόπο η μεν ΓΣΕΕ διευκολύνει και διευκολύνεται ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα διαλόγου το οποίο μπορεί να κάνει δεκτό η τρόικα, οι δε εργοδότες εξασφαλίζουν όφελος και από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, χωρίς να διακινδυνεύσουν τυπικά την απώλεια της δυνατότητας να υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αλλωστε, ακόμη κι αν η κυβέρνηση προχωρούσε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δύσκολα θα μπορούσε να παρακάμψει την υφιστάμενη ΕΓΣΣΕ όταν ακόμη κι αυτή η Πράξη του 85-87 δεν παρενέβη στα ήδη συμφωνηθέντα, είτε αυτά αφορούσαν την ΕΓΣΣΕ είτε τις κλαδικές ή τις διαιτητικές αποφάσεις.

Η στάση της τρόικας

Το ερώτημα είναι εάν μια ανάλογη συμφωνία θα θεωρηθεί επαρκής από την τρόικα, η οποία έχει καταγράψει τις ενστάσεις της και για τον 13ο και 14ο μισθό και για τις ωριμάνσεις (με αναφορά σε αυξήσεις βάσει αρχαιότητος στη δουλειά και όχι βάσει απόδοσης) και για τα κατώτατα όρια. Μάλιστα, τα θέματα αυτά, συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης για αλλαγή των Κανονισμών στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, φέρεται να έχουν επισημανθεί με
Keywords
Τυχαία Θέματα