Προσωρινή μεταμόσχευση μήτρας από νεκρές δότριες



Εκεί όπου οι ειδικοί στην υποβοηθούμενη γονιμοποίηση σηκώνουν τα... χέρια ψηλά, μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση έρχεται να καταστήσει δυνατή μια… αδύνατη εγκυμοσύνη.

Αμερικανοί επιστήμονες ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τις πρώτες προσωρινές μεταμοσχεύσεις μήτρας από νεκρές δότριες.

«Στρατολογούμε στείρες ασθενείς σε γόνιμη ηλικία» εξήγησε η γυναικολόγος Τζανέτα Στέγκα, που ηγείται της έρευνας στο Downtown Hospital της Νέας Υόρκης. Εχουν βρεθεί ήδη εκατοντάδες υποψήφιες, κοπέλες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή
λόγω καρκίνου ή ενδομητρίωσης, αλλά και γυναίκες που έχουν γεννηθεί χωρίς μήτρα, λόγω του συνδρόμου Rokitansky-Kuster-Hauser.

Η επέμβαση θα είναι αρκετά δύσκολη και ριψοκίνδυνη, αφού πρώτη φορά το μόσχευμα θα προέρχεται από νεκρή δότρια. Η συμβατή λήπτρια θα χρειαστεί να ακολουθήσει επί τρεις μήνες ειδική θεραπεία προκειμένου να μην απορρίψει το όργανο και στη συνέχεια θα της εμφυτευθεί ωάριο γονιμοποιημένο στον σωλήνα.
Αν όλα εξελιχθούν καλά, εννέα μήνες αργότερα θα φέρει στον κόσμο το παιδί της με καισαρική τομή, ενώ στη συνέχεια θα της αφαιρεθεί η μήτρα και θα τερματιστεί η ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Φυσικά στο διάστημα αυτό υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολής, αιμορραγίας και πρόωρου τοκετού. Η μοναδική φορά που είχε πραγματοποιηθεί παρόμοια επέμβαση στο παρελθόν ήταν το 2000 στη Σαουδική Αραβία, όμως δεν είχε αίσιο τέλος, αφού το μόσχευμα είχε απορριφθεί, λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα