Στο ΣτΕ οι υποχρεωτικές συναλλαγές με πιστωτικές

Την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου με το οποίο οι Έλληνες πολίτες υποχρεώνονται να συναλλάσσονται μέσω τραπεζών με πιστωτικές κάρτες ή με επιταγές για αγορές άνω του ποσού των 3.000 ευρώ, ζητούν δυο Έλληνες πολίτες με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Όπως υποστηρίζουν, το μέτρο αυτό του υπουργείου Οικονομικών δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κάποιο δημόσιο σκοπό, αλλά αποβλέπει στη φορολογική παρακολούθηση και τον έλεγχο των συναλλαγών και των χρηματικών ροών των ιδιωτών, γεγονός που περιορίζει
τα ατομικά τους δικαιώματα.

Στην ουσία οι δυο προσφεύγοντες, ο ένας δικηγόρος Αθηνών και η δεύτερη κάτοικος Βρυξελλών, στρέφονται κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της από 9.2.2011 απόφασής του, σύμφωνα με την οποία «φορολογικά στοιχεία, που εκδίδονται από επιτηδευματίες, για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες αυτών αποκλειστικά μέσω Τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών ή λήπτη των υπηρεσιών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές, αποκλειόμενης της εξόφλησης των υπόψη στοιχείων με μετρητά».

Οι δυο προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 3842/2010) είναι αντίθετα στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και το Σύνταγμα.

Σημαντικό επίσης επιχείρημα των δυο προσφευγόντων, είναι ότι η συγκεκριμένη πολιτική του υπουργείου Οικονομικών, υποχρεώνει τους Έλληνες να γίνουν κάτοχοι πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, κάτι που προϋποθέτει την αναγκαστική σύναψη τραπεζικής σύμβασης, παρά τη θέλησή τους.

Επίσης, αναφέρουν ότι το νέο μέτρο είναι αντίθετο στο συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της οικονομικής ζωής (άρθρο 5), καθώς υποχρεώνει τους Έλληνες φορολογούμενους να συνάπτουν παρά τη θέλησή τους συμβάσεις με τραπεζικά ιδρύματα, μόνο και μόνο για να εξοφλούν τις αγορές τους που είναι άνω των 1.500 ευρώ (το όριο αυτό θα ισχύσει από 1.1.2012 και μετά).
Keywords
Τυχαία Θέματα