ΑΡΤΕΛΑΡΗΣ | Το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 με ερασιτεχνική νοοτροπία!!!

Ο ΚΑΟΔ διαμαρτύρεται, φωνάζει για το καλάθι με το οποίο κέρδισε η Νέα Κηφισιά. Α, όλα κι όλα, ορθότατα φωνάζει. Και για να εκδικηθεί τους διαιτητές του αγώνα τους έστειλε πετσέτες λερωμένες, άπλυτες και παραπεταμένες. Και λίγα τους έκαναν… Αν ήμασταν παράγοντες δεν θα τους παρείχαμε ζεστό νερό, θα τους κλείναμε τα φώτα, άσε που δεν θα τους πληρώναμε. Κοτζάμ, νίκη τους έκλεψαν…

Όταν μιλάμε για την Α1 κατηγορία αναφερόμαστε σ’ ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Παίκτες και προπονητές, δηλαδή, ζουν αποκλειστικά και μόνο από την ενασχόλησή τους στο μπάσκετ. Δεν εργάζονται το πρωί, διότι συμμετέχουν στις προπονήσεις, ασχολούνται συνεχώς και αδιαλείπτως με το μπάσκετ. Και αυτή είναι η οδοποιός διαφορά μεταξύ του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού μπάσκετ. Το ζητούμενο είναι αν οι επαγγελματίες παράγοντες, παίκτες και προπονητές διαθέτουν την επαγγελματική συνείδηση, το πνεύμα και τη νοοτροπία.

Όταν μιλάμε για τον ΕΣΑΚΕ αναφερόμαστε στους ιδιοκτήτες της Α1. Αυτοί κυβερνούν τον ΕΣΑΚΕ, αυτοί λαμβάνουν τις αποφάσεις και ορίζουν τους κανόνες και τις αρχές του πρωταθλήματος. Οι κυβερνώντες τον ΕΣΑΚΕ χαράσσουν την πολιτική και οριοθετούν τους στόχους. Η διοίκηση της ΕΟΚ παρεμβαίνει διακριτικά και μόνο σε θέματα που άπτονται των κανονισμών ως ανώτατη αρχή, σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, προκειμένου να υπάρχει μια ενιαία γραμμή στο μπάσκετ.

Το περασμένο Σάββατο διεξήχθη ο αγώνας πρωταθλήματος μεταξύ του ΚΑΟΔ και της Νέας Κηφισιάς, η οποία εξασφάλισε την εκτός έδρας νίκη μ’ ένα καλάθι που αμφισβητείται εντόνως από την Κυριακή το μεσημέρι. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε στις 6μ.μ. του Σαββάτου, εν τούτοις, οι ιθύνοντες τον δραμινό σύλλογο αντέδρασαν με ανακοίνωση μια μέρα αργότερα, ένα 24ωρο μετά. Η απάντηση είναι απλή και δεν χωράει αμφισβήτηση. Κάθισαν αναπαυτικά την Κυριακή το μεσημέρι στο καναπέ τους και απόλαυσαν τις ομορφότερες στιγμές του ντέρμπι από το συνδρομητικό σταθμό NOVA. Και διαπίστωσαν με έκπληξη ότι κακώς έδωσαν συγχαρητήρια στους διαιτητές Γκόντα, Παναγιώτου, Δεσλή για τη διαιτησία τους στο ματς με τη Νέα Κηφισιά. Διαπίστωσαν με τρόμο στα μάτια ότι λανθασμένα παραδέχθηκαν, 20 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του ματς και εφόσον είχε κλείσει το φύλλο αγώνα, στους «γκρι» ότι ορθά κατακύρωσαν το τελευταίο καλάθι παρατηρώντας το μέσα από την οθόνη ενός laptop. Το καλάθι του Τσαλδάρη δεν μετρούσε και φανταζόμαστε ότι θα χρησιμοποίησαν και τη στερεότυπη φράση: «Το είπε και η τηλεόραση…» Τεχνικοί και έμπειροι δημοσιογράφοι του συνδρομητικού σταθμού, πραγματικά, αφού ανέλυσαν καρέ – καρέ την τελευταία φάση, κατέχοντας υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα, διαπίστωσαν ότι το καλάθι δεν μετρούσε. Ορθότατα έπραξαν για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Το μέγα θέμα, τώρα, που δημιουργείται ποιο είναι; Ότι το καλάθι της Νέας Κηφισιάς δεν μετράει και κατόπιν τούτου, η νίκη πρέπει να δοθεί στη Δράμα; Ότι οι διαιτητές πρέπει να τιμωρηθούν, διότι δεν αποφάσισαν ορθά; Ή ότι ο ΕΣΑΚΕ δεν δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες σε μια αναμέτρηση, προκειμένου ν’ αποδοθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Έστω, λοιπόν, ότι η Δράμα κερδίζει στα χαρτιά και οι διαιτητές τιμωρούνται με δέκα αγωνιστικές αποκλεισμό, επειδή δεν διαθέτουν …μαντικές ικανότητες. Λύσαμε τα προβλήματα της Α1;

Ώρες - ώρες σκεφτόμαστε το πρωτάθλημα της Α1 να προβάρει … ένα καλοραμμένο jazz κοστούμι μπροστά από έναν ολόσωμο swing καθρέφτη και να δένει επιδέξια την πολύχρωμη γραβάτα. Μόνο που ο …ράφτης, εν προκειμένω η διοίκηση τον ΕΣΑΚΕ, το έραψε δύο – τρία νούμερα μικρότερο και δεν μπορεί να του χωρέσει. Και τα μπατζάκια φθάνουν στο γόνατο και τα μανίκια στον αγκώνα… Υπέροχο θέαμα…

Και επανερχόμαστε, λοιπόν, στο επίμαχο θέμα: Θα ικανοποιηθούμε αν διαχειριστούμε μια κρίση με τιμωρία διαιτητών και αλλαγή του τελικού αποτελέσματος ή αν επιλύσουμε πλήρως το διαχρονικό ζήτημα; Αν ρωτάτε εμάς, ασυζητητί, θα σας πούμε το δεύτερο, αλλά αν το ερώτημα απευθύνεται στη διοίκηση τον ΕΣΑΚΕ, τότε θα προτιμηθεί η πρώτη απάντηση. Θα προτιμούσε με …τσιρότα να κλείσουν οι πληγές της Α1 και όχι, με κατεπείγουσα εγχείρηση ώστε να μην χαθεί ο ασθενής.

Και εισερχόμαστε στα ουσιώδη θέματα που ανέδειξε το νικητήριο καλάθι της Νέας Κηφισιάς που είναι δύο: Η παντελής απουσία του instant replay και η «κινεζοποίηση» των ηλεκτρονικών πινάκων στα κλειστά γυμναστήρια. Εκεί ακριβώς, είναι η ρίζα του κακού και των προβλημάτων που προκύπτουν στο μπάσκετ. Χθες Κυριακή προσπαθούσαμε να ενημερωθούμε για τους ακριβείς κανονισμούς που εφαρμόζονται στην Α1, στην Ευρωλίγκα και την ΦΙΜΠΑ για το πότε λήγει ένας αγώνας. Όταν ακουστεί, δηλαδή, η κόρνα ή όταν ανάψει το κόκκινο λαμπάκι στον ηλεκτρονικό πίνακα; Αλλά και σε ποιες περιπτώσεις προβλέπεται η χρησιμοποίηση του instant replay; Μιλήσαμε λοιπόν, με διαιτητές, κριτές, παράγοντες με γνώση και εμπειρία και τους θέσαμε το εξής απλοϊκό ερώτημα: «Ξέρετε καλά τους κανονισμούς;» Νιώσαμε πραγματικά σαν τον πελάτη που μπαίνει σ’ ένα ζαχαροπλαστείο και ρωτάει τον υπάλληλο: «Είναι φρέσκα τα γλυκά;» Ε, τι περιμένατε δηλαδή, να μας πουν;

Ας ξεκινήσουμε από το instant replay, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ευρωλίγκα από κορυφαίους διαιτητές. Ο ΕΣΑΚΕ επιτρέπει τη χρησιμοποίησή του μόνο στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος!!! Αδιάφορο είναι στους ιθύνοντες οι άλλες θέσεις της βαθμολογίας. Αν, ας πούμε, μια ομάδα υποβιβάστηκε με λάθος σφύριγμα ή κάποια άλλη πλασαρίστηκε στους τελικούς. Ουδόλως ενδιαφέρει κανέναν τι είχε προηγηθεί. Παράλληλα, η ΦΙΜΠΑ ξεκαθαρίζει ότι για να παρακολουθήσουν στο μόνιτορ οι διαιτητές μια αμφισβητούμενη φάση χρειάζεται να κατέχουν το επίσημο υλικό και να υπάρχουν, τουλάχιστον, δύο βιντεοκάμερες, μια πλαϊνή και μια κεντρική. Σε κάθε αγώνα της Ευρωλίγκα, επί παραδείγματι, υπάρχουν τέσσερις. Το ματς του ΚΑΟΔ διέθετε μια κάμερα και ανεπίσημο υλικό, άρα τζίφος… Και αναρωτιόμαστε εμείς: Όταν οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι διαιτητές συμβουλεύονται συνεχώς το instant replay και μάλιστα παραμένουν προσκολλημένοι στο μόνιτορ πέντε – έξι λεπτά όπως συνέβη στο Παρτιζάν - Μπαρτσελόνα ώστε ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη, τι μπορούμε να περιμένουμε εμείς από μικρότερου βεληνεκούς διαιτητές που σφυρίζουν στην Α1. Είναι σαν να πηγαίνουν ξυπόλητοι στα αγκάθια… Αφενός δεν τους παρέχει ο ΕΣΑΚΕ καμία διευκόλυνση και αφετέρου, τους τιμωρεί η ΚΕΔ διότι δεν διέθεταν …βιονικά αυτιά και μάτια. Και εν κατακλείδι, πόσο μπορεί να είναι το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης σε κάθε αγώνα; Σαφώς ελάχιστα, συγκριτικά με τα χρήματα που δίδει η διοίκηση του ΕΣΑΚΕ για την πληρωμή παραγόντων των συλλόγων και λειτουργικών εξόδων των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, επειδή ο Χρήστος Χριστοδούλου διαθέτει ευρωπαϊκή διαιτητική κουλτούρα, γνώση και εμπειρία ανέτρεξε πριν κάμποσα χρόνια στο μόνιτορ και χρησιμοποίησε το βίντεο ώστε να διαπιστώσει αν η τάπα του Κάιλ Χάινς στον Ντομινικ Τζέιμς ήταν αντικανονική ή όχι στο ματς ΆρηςΟλυμπιακός. Και παρ’ ότι «σταυρώθηκε» από την ΚΕΔ, τον οποίο τιμώρησε με δύο αγωνιστικές αποκλεισμό από τα παιχνίδια, εν τούτοις, είχε τη συνείδησή του ήσυχη ότι έλαβε τη σωστή απόφαση…

ΥΓ. Αύριο θα σας καταγράψουμε λεπτομερώς το δεύτερο στοιχείο που δείχνει τον άκρατο ερασιτεχνισμό των παραγόντων, που διαχειρίζονται το πρωτάθλημα της Α1. Την «κινεζοποίηση» του πρωταθλήματος μέσω των ηλεκτρονικών πινάκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα