Β' ΕΘΝΙΚΗ | Ο Μουρούτης στο Αν. Πανεπιστήμιο Κατερίνης, συνδιοργανωτής ο Πιερικός

Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης βρέθηκε ο νευροβιοεπιστήμονας Κωνσταντίνος Μουρούτης στο πλαίσιο ομιλιών και αναφέρθηκε κυρίως στο φαινόμενο του άγχους, την ψυχική υγεία και την κρίση στην καθημερινότητα, σε εκδήλωση στην οποία συνδιοργανωτής ήτα ο Πιερικός/Αρχέλαος.

Αναλυτικά:

Στην ομιλία της Δευτέρας 10/12/2012 και στο πλαίσιο των ομιλιών της Σχολής Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, ο δρ. Κωνσταντίνος Μουρούτης, φυσίατρος – νευροβιοεπιστήμων ασχολήθηκε -με το "ζωντανό" του ύφος- με «Το

Άγχος και την κρίση στην καθημερινότητα». Το άγχος, το γνωστό στην αγγλική stress, είναι ο τρόπος που ανταποκρίνεται κανείς σε εσωγενείς και εξωγενείς ψυχοπιεστικούς παράγοντες.

Γι’ αυτό ο οργανισμός οφείλει να βρίσκεται σε ισορροπία «ομοιόσταση» ψυχοσωματική. Εξάλλου είμαστε προικισμένοι και οργανικά με αντίστοιχα όπλα αντιμετώπισης του άγχους, το οποίο προκαλείται είτε από εξωτερικούς παράγοντες είτε από το συγγενικό ή το εργασιακό περιβάλλον. Η κατάσταση του άγχους που παρουσιάζεται και με συγγενικές μορφές της κατάθλιψης ή της μελαγχολίας υπήρξε το αντικείμενο έρευνας για 40 χρόνια (1960-2000) για γιατρούς και επιστήμονες του λεγόμενου ανεπτυγμένου, δυτικού κόσμου και δυστυχώς τραγικά αποτελέσματα.

Διπλασιάστηκαν τα διαζύγια, και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό στα ζευγάρια που συμβιώνουν, τριπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες των νέων και γενικά οι αυτοκτονικές διαθέσεις, τετραπλασιάστηκαν τα βίαια εγκλήματα, επταπλασιάστηκαν οι συμβιώσεις χωρίς γάμο, δεκαπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις κατάθλιψης Τα προβλήματα κι η κρίση η σημερινή οφείλονται σε αιτίες ηθικές, πολιτιστικές, κοινωνιολογικές με «βατήρα» πολιτικό και οικονομικό. Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όμως, διότι κατά τον Νίτσε ό,τι δε μας θανατώνει μας κάνει δυνατούς.

Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τέτοια προβλήματα συμβάλλει η ισορροπία σκέψης και συναισθήματος για την απόκτηση πνευματικής, νοητικής, συναισθηματικής και κοινωνικής υγείας. Αποδείχτηκε ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο. Πάσχουν σε μικρότερο ποσοστό από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο- τις μάστιγες της εποχής μας. Έχουν ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα και επομένως δεν εμφανίζουν συχνά αυτοάνοσα νοσήματα.

Η ευτυχία, η αισιοδοξία, η καλοσύνη δυναμώνουν την ελπίδα που αποτελεί τον αντίποδα του άγχους. Κατά τον Ιρβιγκ Γιάλομ η θετική στάση στη ζωή ενισχύεται με τη θρησκευτική πίστη, την ένταξη σε ομάδες και την αναζήτηση της παιδικής αθωότητας. Η αρνητική πνευματική κατάσταση με την απομόνωση εντείνει το μίσος, το ψέμα, την αλαζονεία ενώ η θετική εμπνέει την αγάπη, την αλήθεια, την πίστη, την ταπεινοφροσύνη, αιώνια διδάγματα και βιώματα του Χριστού.

Keywords
Τυχαία Θέματα