Ανασκόπηση 2022: Το έπος του Ναδάλ στη Μελβούρνη (vids)

Ιανουάριος 2022. Όλος ο τενιστικός κόσμος έχει στραφεί στην υπόθεση Νόβακ Τζόκοβιτς και την περιπέτεια με τη βίζα, την απέλαση, τα δύο δικαστήρια και γενικά τον όλο χαμό που γίνεται στη Μελβούρνη

Οι περισσότεροι μάλιστα έχουν ξεκινήσει τις…προφητείες για το επόμενο μεγάλο φαβορί καθώς βλέπουν ότι ο Σέρβος ολοένα και απομακρύνεται από τη Μελβούρνη. Μεντβέντεφ, Ζβέρεφ, Τσιτσιπάς, Αλκαράθ αρχίζουν να ακούγονται ως τα φαβορί για τον τίτλο. 

Εκτός από έναν. Τον Ράφα Ναδάλ. Ο 36χρονος Ισπανός έχει πάει στη Μελβούρνη

προερχόμενος από τραυματισμό. Σχεδόν κανείς δεν τον υπολογίζει. Ο ίδιος με δηλώσεις του προτιμάει να μείνει ταπεινός ήρεμος προσπαθώντας να κρατήσει τη συγκέντρωση του. 

Από τα πρώτα δύο παιχνίδια ο Ναδάλ δείχνει αρχικά ότι είναι υγιής. Εύκολη νίκη στα τρία sets κόντρα στον Αμερικανό Μάρκος Γκιρόν. 

Από εκεί και πέρα σειρά είχε ο προερχόμενος από τα προκριματικά Γερμανός Γιάνικ Χάνφμαν, τον οποίον θα κερδίσει χωρίς να χάσει και πάλι set

Αυτό έγινε στον 3ο γύρο, κόντρα στον Ρώσο Κάρεν Χατσάνοφ, ο οποίος “πλήγωσε” για πρώτη φορά στο τουρνουά τον Ισπανό μειώνοντας σε 2-1 για να ηττηθεί τελικά με 3-1. 

Θα ακολουθήσει στους “16” το παιχνίδι κόντρα στον Γάλλο Αντριάν Μαναρινό με το αδιανόητο 1ο set στο οποίο ο Ναδάλ χρειάστηκε να σβήσει 4 set-points για να φτάσει στο απίστευτο 16-14 κάνοντας το 1-0. Από εκεί και πέρα το 6-2, 6-2 που ακολούθησε επιβεβαιώνει ότι ο Ναδάλ γίνεται αρκετά επικίνδυνος. 

Από τον παράδεισο στην κόλαση και αντίστροφα…

Προημιτελικά και Ντένις Σαποβάλοφ. Μια αναμέτρηση που ο Ναδάλ μέσα στα πρώτα 99 λεπτά είχε πάρει προβάδισμα με 2-0 set, αλλά τελικά χρειάστηκε συνολικά 4 ώρες για να ξεπεράσει το εμπόδιο του Καναδού ο οποίος ισοφάρισε σε 2-2 για να λυγίσει στο 5ο set με 6-3.

Είναι το σημείο όπου ο Ναδάλ έχει πάρει αυτοπεποίθηση και το μόνο που τον απασχολεί είναι το σύνηθες πρόβλημα ότι δηλαδή παίζει βραδινές ώρες με μεγάλη υγρασία, κάτι το οποίο τον ταλαιπωρεί σωματικά. 

Στα ημιτελικά μάλιστα θα παίξει κόντρα στον Ματέο Μπερετίνι με κλειστή οροφή όμως αυτό δεν θα τον επηρεάσει. Θα χάσει μεν ένα set (2-1), αλλά στο τέλος θα επικρατήσει με 3-1 παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό. 

Ο επικός τελικός των 5,5 ωρών και το 21ο! 

Στον τελικό του Australian Open θα αντιμετωπίσει τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε γράψει ιστορία τον Σεπτέμβριο του 2021 κατακτώντας τον τίτλο στη Νέα Υόρκη, το πρώτο Grand Slam στην καριέρα του, σταματώντας τον Τζόκοβιτς από το να κάνει το Calendar Slam και να φτάσει στην κατάκτηση του 21ου Major

Ο Ρώσος για περίπου δύο ώρες ταλαιπωρεί τον Ναδάλ. Μάλιστα θα κατακτήσει τα δύο πρώτα set (2-0) και όλοι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα 3-0 του Ρώσου απέναντι σε Big-3 παίκτη σε τελικό Grand Slam

Το 0/40 και το τριπλό break-point του Ρώσου στο service του Ναδάλ τείνει να δώσει τη χαριστική βολή στον Ισπανό, ο οποίος όμως με έξι σερί πόντους θα σώσει την κατάσταση και θα ισοφαρίσει σε 3-3. 

Σαν να μην έφτανε αυτό για τον Μεντβέντεφ, που “αυτοκτόνησε”, ο Ισπανός θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία του στο 9ο game και θα φτάσει σε break και στο 5-4, για να κλείσει το set με 6-4 μειώνοντας σε 2-1. 

Χαμός και στο 4ο game με τον Ναδάλ να ισοφαρίζει σε 2-2, με “κλειδί” όχι τα δύο break αλλά το τεράστιο hold στο 8ο game όπου επέστρεψε από το 15/40 και το διπλό break-point του Ρώσου. 

Ο επίλογος του θριάμβου ολοκληρώνεται στο 5ο set με τον Ναδάλ να φτάνει σε κρίσιμο break στο 11ο game μέσα σε αποθέωση (6-5) για να κλείσει λίγο αργότερα στο δικό του service. 

Ένα τουρνουά στο οποίο δεν είχε το ρόλο του φαβορί, αλλά παιχνίδι με παιχνίδι, set με set το έχτισε. Δεν λύγισε ούτε στην πίεση του Σαποβάλοφ στα προημιτελικά, ούτε από το 0-2 του Μεντβέντεφ στον τελικό. 

Έγραψε ιστορία κατακτώντας τον 21ο Major τίτλο στην καριέρα του αφήνοντας πίσω τους μεγάλους αντίπαλους του Τζόκοβιτς και Φέντερερ με 20.

Το μόνο που ζήτησε ήταν μια καρέκλα για να καθίσει κατά τη διάρκεια της απονομής βγάζοντας όλη την κούραση τόσο την αγωνιστική, όσο και την πνευματική. 

The post Ανασκόπηση 2022: Το έπος του Ναδάλ στη Μελβούρνη (vids) appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα