Η “χρυσή τομή” μεταξύ επιτυχίας και social media

11:41 5/2/2020 - Πηγή: Tennis24
Αρθρογραφεί ο αναγνώστης του Tennis24, Αλέξανδρος Δημητριάδης στη στήλη “Η άποψή μου”

Για 4η φορά στα τελευταία 8 majors (από το Roland Garros του 2018 μέχρι το ΑΟ του 2020) ένας εκπρόσωπος της «νέας γενιάς» βρέθηκε πολύ κοντά στο να κατακτήσει έναν grand slam τίτλο. Από αυτές τις 4 φορές ο Ντόμινικ Τιμ ήταν φιναλίστ σε τρεις περιπτώσεις. Ο Αυστριακός αρχίζει να ξεχωρίζει μέσα από την next gen

όχι μόνο από την ηλικία του αλλά και από τις παραστάσεις του στα majors. Αυτό δικαιολογείται λόγω της εξέλιξης του -παικτικά- αλλά και πνευματικά. Αυτομάτως το να είσαι 26 ετών (συγκριτικά με τους υπόλοιπους που κυμαίνονται μεταξύ 19-23) σε κάνει πιο έμπειρο και ικανό να διαχειριστείς καταστάσεις. Πέρα από αυτό -δικαίως- διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις το φετινό RG, όπου έχει φτάσει ως τον τελικό τις τελευταίες 2 φορές χάνοντας και τις 2 από τον Ράφα Ναδάλ.

Το αξιοσημείωτο για τον Τιμ είναι πως θεωρείται clay-court specialist αλλά δείχνει τους τελευταίους 12 μήνες να παίζει άνετα και στη σκληρή επιφάνεια, κάτι που αποτελεί δείγμα της εξέλιξης του. Η κατάκτηση του περσινού Indian Wells (ο μοναδικός masters τίτλος του Τιμ) αλλά και η πορεία του στο πρόσφατο Australian Open είναι μία απόδειξη αυτού. Αυτή την στιγμή ο Τιμ βρίσκεται μόλις 85 βαθμούς πίσω από τον 3ο της παγκόσμιας κατάταξης Ρότζερ Φέντερερ και μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να τον προσπεράσει.

Ο άλλος τενίστας της next gen που έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση ενός grand slam είναι ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ στο περσινό US Open. Ο Ρώσος έκανε μια εντυπωσιακή χρονιά το 2019 και ειδικότερα στην hard-court σεζόν του καλοκαιριού όπου πέρα του χαμένου τελικού στην Νέα Υόρκη, κατέκτησε 2 masters (Cincinatti και Shanghai). Ο Μεντβέντεφ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νούμερο 5, βρέθηκε για ένα διάστημα και στο νούμερο 4 κάτι που αποδίδεται στην απίστευτη φόρμα του το καλοκαίρι του 2019. Ήταν τόσο κυρίαρχος τότε που στα 6 τουρνουά που αγωνίστηκε, έφτασε σε ισάριθμους τελικούς, κέρδισε τους 3 και μάζεψε 4.350 βαθμούς! Σε 24 τουρνουά που συμμετείχε πέρσι μάζεψε συνολικά 5.705 βαθμούς. Στα υπόλοιπα 18 τουρνουά που έπαιξε μέσα στο 2019 μάζεψε 1.355 βαθμούς.

Φέτος, όπως και στο κλείσιμο της σεζόν ο Μέντβεντεφ δεν είχε την καλύτερη δυνατή επίδοση, καθώς αποχαιρέτησε πρόωρα τα ATP Finals και δεν κατάφερε να φτάσει ψηλά στο Australian Open (ηττήθηκε στα 5 σετ από τον Σταν Βαβρίνκα στον 4ο γύρο). Ο 24χρονος τενίστας (και 2ος μεγαλύτερος ηλικιακά της νέας γενιάς) έκανε το μεγάλο ξεπέταγμα πέρσι και μένει να φανεί αν θα μπορέσει να διαχειριστεί (σε διάρκεια) την πίεση που ασκείται σε ένα grand slam. Εξάλλου το έχει αποδείξει πως μπορεί να γίνει απειλητικός για όλους.

Κατά την διάρκεια του πρόσφατου Αυστραλιανού Όπεν ο Σάσα Ζβέρεφ δήλωσε πως η νέα γενιά δέχεται πίεση από τα social media κάτι που προφανώς δυσκολεύει τους νέους στη διαχείριση ενός grand slam. Ο Γερμανός τον τελευταίο χρόνο βλέπει τον εαυτό του να μένει στάσιμο αγωνιστικά. Φωτεινή εξαίρεση ήταν η φετινή του πορεία στο ΑΟ. Αν κρίνουμε από την απόδοση του το τελευταίο χρόνο -δεδομένου την breakthrough χρονιά του το 2017 όπου σε ηλικία 20 ετών έφτασε στο νούμερο 3- ο Ζβέρεφ με αυτή του την δήλωση έμμεσα παραδέχτηκε πως και ο ίδιος επηρεάστηκε από αυτά. Στεκούμενος στη δήλωση του Ζβέρεφ για τα social media, η νέα γενιά (βάση των αποτελεσμάτων) δείχνει να δίνει περισσότερη σημασία στα social media από ότι οι υπόλοιποι και κυρίως οι big 3.

Αυτοί που ξεχωρίζουν -λίγο ή πολύ- από τους υπόλοιπους της next gen είναι οι Τιμ και Μεντβέντεφ, οι οποίοι όντας και λίγο μεγαλύτεροι ηλικιακά δείχνουν να μην επηρεάζονται σε τέτοιο βαθμό όσο οι μικρότεροι, για αυτό και έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να σταθούν ανταγωνιστικοί στην διεκδίκηση ενός slam.

Ένας μικρότερος ο οποίος εξαιρείται εν μέρη από αυτό, είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Είναι γνωστό ότι ο Έλληνας τενίστας είναι ενεργός στα social media, έχοντας και vlog στο YouTube. Μετά από τις απογοητευτικές εμφανίσεις το καλοκαίρι το 2019 με αποκλεισμούς από τον 1ο γύρο σε Wimbledon και US Open, ο Τσιτσιπάς αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από τα social media και να αφοσιωθεί περισσότερο στο παιχνίδι του. Αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή του την απόφαση, ο Τσιτσιπάς είπε σε -γενικές γραμμές- ότι είπε και ο Ζβέρεφ πριν δύο βδομάδες στη Μελβούρνη. Πράγματι ο Τσιτσιπάς τότε έκλεισε προσωρινά τους λογαριασμούς του στα social media και μαζί ανέβασε ραγδαία την απόδοση του στην τελική ευθεία της σεζόν, φτάνοντας στον τελικό του China Open, στον ημιτελικό του Shanghai Masters και φυσικά κατέκτησε το ATP Finals.

Τα δύο μεγάλα ταλέντα του Καναδά, Ντένις Σαποβάλοφ και Φέλιξ Οζέρ-Αλιασσίμ δείχνουν μέχρι στιγμής να δυσκολεύονται πιο πολύ από όλους. Δεν είναι σαφής ο λόγος της αστάθειας στο παιχνίδι τους, όμως και οι δύο από την στιγμή που μπήκαν στο προσκήνιο δεν έχουν σταθεροποιήσει την απόδοση τους. Όταν ένα ταλέντο που είναι έτοιμο να ξεδιπλωθεί, αρχίζει να γίνεται δέκτης αναγνώρισης και αποθέωσης, ειδικά μέσω των social media όπου πριν καν φτάσεις στα αποδυτήρια έχουν δημοσιευτεί αμέτρητα σχόλια, ασυνείδητα σταματάει να προσπαθεί περισσότερο γιατί στα μάτια του έχει ήδη πετύχει, τουλάχιστον προσωρινά. Βγάζει μια λογική αλλά ίσως και να μην ισχύει. Το ίδιο ίσχυσε πάνω-κάτω για όλους της νέας γενιάς. Όλοι τους έδειξαν μεγάλα δείγματα γραφής όμως κανείς μέχρι τώρα δεν το έχει μετατρέψει σε ουσία, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ένας major τίτλος.

Η δήλωση του Ζβέρεφ περί social media επαληθεύεται πλήρως αν κρίνουμε την πράξη του Τσιτσιπά να τα κλείσει με σκοπό να αφοσιωθεί σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία. Ωριμότητα, εμπειρία και συναισθηματική ευφυΐα έρχονται συνήθως με την πορεία στην καριέρα και την ζωή.

Αυτό που κάνει τους Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς άκρως επιτυχημένους και κυρίαρχους τα τελευταία 15 χρόνια πέρα από το τεράστιο ταλέντο τους, είναι η μεγάλη πνευματική τους δύναμη. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα αθλητών που διέθεταν απίστευτο ταλέντο όμως δεν μπόρεσαν να καταξιωθούν ή να πλησιάσουν την επιτυχία των big 3, επειδή υστερούσαν στο πνευματικό κομμάτι. Για να μην αδικούμε τους αθλητές της νέας γενιάς, ο βομβαρδισμός των ειδήσεων, των σχολίων και των μηνυμάτων είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους αθλητές τα τελευταία χρόνια, πόσο μάλλον για τους αθλητές που κάνουν τα πρώτα τους μεγάλα βήματα στην εποχή των social media.

Όταν οι big 3 άρχιζαν να πρωταγωνιστούν, τα social media εκείνη την εποχή δεν είχαν ούτε στο απειροελάχιστο την προσβασιμότητα και την ταχύτητα με τα αυτά του σήμερα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη συγκέντρωση στον στόχο, που ήταν οι τίτλοι και η καταξίωση. Η τωρινή next gen στην ουσία, είναι η πρώτη γενιά που θα πρέπει να διαχειριστεί αυτό τον καινούργιο παράγοντα στην επαγγελματική καριέρα.

Δίχως να γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον η next gen είναι αυτή που αν θέλει να πρωταγωνιστήσει σε τέτοιο βαθμό και με τέτοια διάρκεια όσο οι big3 στο άθλημα, θα πρέπει να βρει την «χρυσή τομή» μεταξύ επιτυχίας και social media.

Αλέξανδρος Δημητριάδης – αναγνώστης του Tennis24

“Η άποψή μου” είναι η νέα θεματική στήλη του Tennis24, ικανοποιώντας έτσι την “ανάγκη” των αγνών φιλάθλων να εκφράσουν ελεύθερα την γνώμη τους για οποιοδήποτε θέμα (τενιστικό) τους απασχολεί.

Τα κείμενα τα οποία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο info@tennis24.gr, θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα, με ονοματεπώνυμο, συντακτικά ορθά (τόνους, διαστήματα, παράγραφοι, όχι κεφαλαία) και φυσικά να σέβονται τον αναγνώστη και το ίδιο το άθλημα, σε κόσμιο και τενιστικό πλαίσιο. Aν θέλετε να επισυνάψετε και μια φωτογραφία της αρεσκείας σας, θα πρέπει να έχει διάσταση πάνω από 1000×500 pixels σε jpg μορφή, διαφορετικά θα επιλέξουμε εμείς μια αντιπροσωπευτική για το άρθρο σας.

The post Η “χρυσή τομή” μεταξύ επιτυχίας και social media appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα
“χρυσή ”,“chrysi ”