Οδηγός για αρχάριους: Οι τύποι των επιφανειών στο τένις

Ολοένα και περισσότερος φρέσκος κόσμος μπαίνει στο άθλημα του τένις, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε κάποιες σημαντικές πληροφορίες

Για να παίξεις τένις, χρειάζεσαι καταρχήν ένα γήπεδο. Η επιφάνεια του γηπέδου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και πολλοί τύπου χρησιμοποιούνται, τόσο στα επαγγελματικά tour (ATP/WTA) όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο για τη διασκέδαση των αθλούμενων.

Χώμα, σκληρό, μοκέτα και γρασίδι είναι οι πιο διαδεδομένοι τύποι επιφανειών και το κάθε υλικό έχει διαφορετική συμπεριφορά στο παιχνίδι, προσφέροντας διαφορετικού τύπου διασκέδαση. Κάποιοι παίκτες έχουν

περισσότερη εφαρμογή σε συγκεκριμένες επιφάνειες, ανάλογα με τον τρόπο παιχνιδιού τους.

Χώμα

Τα χωμάτινα γήπεδα είναι πολύ διαδεδομένα σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς είναι από τις πιο φιλικές επιφάνειες για τα πόδια και τα γόνατα ενώ η αργή συμπεριφορά τους, λόγω μεγαλύτερης τριβής μπάλας-επιφάνειας, προσφέρουν περισσότερο χρόνο αντίδρασης, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να γίνεται πιο διασκεδαστικό αλλά και πιο απαιτητικό.

Η αργή συμπεριφορά της μπάλας και η μεγαλύτερη αναπήδηση, ευνοούν τους κλασικούς παίκτες βασικής γραμμής που τους αρέσει να βάζουν σπιν στη μπάλα και να τρέχουν ασταμάτητα στη baseline. Ο πόντος τελειώνει πιο δύσκολα ενώ οι μεγάλοι σέρβερ, χάνουν σημαντική από τη δύναμή τους.

Οι ιδιαιτερότητες στον τρόπο κατασκευής είναι τέτοιες που απαιτούν συγκεκριμένη μεθοδολογία που να εξασφαλίζει την καλή συμπεριφορά και διατήρηση ενός χωμάτινου γηπέδου.

Σκύρα, χαλίκι, ελαφρόπετρα και κεραμιδόχωμα είναι τα βασικά υλικά κατασκευής ενός χωμάτινου γηπέδου.

Το πιο σημαντικό και παράλληλα δύσκολο κομμάτι που ανεβάζει κατά πολύ το κόστος ενός χωμάτινου γηπέδου, είναι η συντήρηση. Το γήπεδο από κεραμιδόχωμα είναι ένας «ζωντανός» οργανισμός. Το χώμα παραμένει σε καλή κατάσταση μόνο όσο συντηρείται σωστά με το απαραίτητο βρέξιμο, το στρώσιμο και τη συμπίεση. Αν αφεθεί χωρίς συντήρηση η επιφάνεια σκληραίνει πολύ, το χώμα χάνεται και αλλάζει εντελώς η συμπεριφορά του και τα οφέλη του. Η συντήρηση γίνεται μετά από κάθε αγώνα ενώ απαιτείται ειδικός εξοπλισμός που ανεβάζει το κόστος.

Τα χωμάτινα courts είναι πολύ διαδεδομένα στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική.

Διαβάστε επίσης: Το άγνωστο CPI που ορίζει την ταχύτητα του court


Γρασίδι

Τα γήπεδα από γρασίδι ήταν πολύ διαδεδομένα κάποτε, ωστόσο στις μέρες μας αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση. Ο λόγος, το τεράστιο κόστος συντήρησής τους. Χρειάζονται συνέχεια πότισμα αλλά και περιποίηση (κούρεμα). Επίσης, επηρεάζονται περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες από ότι το χώμα ή οι σκληρές επιφάνειες καθώς δεν στεγνώνουν τόσο εύκολα και γλιστράνε πολύ.

Το Wimbledon είναι το σπουδαιότερο τουρνουά που διεξάγεται στο γρασίδι. Παλιότερα, όλα τα Grand Slam παιζόντουσαν στο γρασίδι.

Στο γρασίδι, επιβιώνουν οι δυνατοί σέρβερ κι αυτοί που διαθέτουν εξαιρετικό footwork και καλύτερη ισορροπία στο court.


Συνθετικό γρασίδι

Είναι ότι πιο κοντινό στο φυσικό και φτιάχνεται από τεχνητό γρασίδι, εμπλουτισμένο με χαλαζιακή άμμο. Ο συνθετικός χλοοτάπητας δημιουργήθηκε από την ανάγκη να μειωθεί το κόστος συντήρησης των χωμάτινων γηπέδων. Έχει λιγότερα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης από το χώμα. Τοποθετείται εύκολα και γρήγορα σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια και αυτό το έχει μετατρέψει σε μια πολύ διαδεδομένη λύση.

Θεωρείται γρήγορη επιφάνεια με χαρακτηριστικό της το slide των παικτών, επιτρέποντας το εύκολο γλίστρημα πάνω στη χαλαζιακή άμμο. Λόγω της ειδικής άμμου με την οποία γεμίζεται ο συνθετικός χλοοτάπητας το γήπεδο δεν λασπώνει μετά την βροχή. Οι μεταβολές της θερμοκρασίας, επίσης δεν το επηρεάζουν. Σε αντίθεση με το χώμα δεν χρειάζεται συντήρηση (80-90% λιγότερα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης), παρά μόνο καλό στρώσιμο και κατά συνέπεια το γήπεδο μπορεί να χρησιμοποιείται συνεχώς.

Hard court

Τα γήπεδα με σκληρή επιφάνεια, είναι ίσως τα πιο διαδεδομένα αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελούν μια πολύ καλή λύση για τένις κλαμπ ενώ η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που τα κάνει πολύ φιλικά προς το σώμα (γόνατα/αρθρώσεις), λόγω των πολλών και μαλακών στρώσεων που χρησιμοποιούνται. Έχουν μεγάλη μεγάλη ελαστικότητα και απόσβεση κραδασμών.

Το χρώμα και η ανάμιξη με την άμμο στην κορυφή της επιφάνειας, δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε και την ταχύτητα του γηπέδου καθώς πολλά, πλέον, σκληρά γήπεδα πλησιάζουν σε συμπεριφορά την αργή επιφάνεια του χώματος, ακόμα και στα επαγγελματικά tour.

Tα hard courts έχουν τη μικρότερη δυνατή συντήρηση καθώς αυτή περιορίζεται σε ένα απλό σκούπισμα ή πλύσιμο εάν είναι πολύ βρώμικο. Οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν, επισκευάζονται εύκολα ενώ ακόμα και μετά από χρόνια χρήσης, με εφαρμογή δύο το πολύ στρώσεων και νέας γραμμογράφησης, ουσιαστικά έχουμε καινούργιο τάπητα με χαμηλό κόστος.

Ακρυλικά hard courts χρησιμοποιούνται στο US Open ενώ συνθετικά στο Australian Open. Ενώ τα ακρυλικά γήπεδα είναι πιο άκαμπτα και δημιουργούν ένα ταχύτερο παιχνίδι, είναι επίσης πιο δύσκολα για το ανθρώπινο σώμα. Για να καταπολεμηθεί αυτό, δημιουργήθηκαν τεχνητές επιφάνειες γήπεδου τένις για να επιτρέψουν παρόμοια χρηστικότητα και χαμηλή συντήρηση, αλλά επίσης να επιτρέψουν μεγαλύτερη απορρόφηση κραδασμών για τους παίκτες.

Τα hard courts ευνοούν τους all around παίκτες που ο μέσος όρος τους σε όλα τα επιμέρους στυλ παιχνιδιού, είναι υψηλότερος από των άλλων.

Διαστάσεις

Ως “καθαρός” αγωνιστικός χώρος, ορίζεται μία έκταση με μήκος 23,77μ. και πλάτος 10,97μ. Σύμφωνα με τη διεθνή ομοσπονδία αντισφαίρισης, για τους διεθνείς αγώνες οι ελάχιστες διαστάσεις ενός γηπέδου είναι 36,57μ. X 18,27μ. διαμορφώνοντας έτσι έναν ελεύθερο χώρο 6,40. στο μεγάλο άξονα του γηπέδου και 3,65m στα πλαϊνά. Για εθνικούς αγώνες αρκεί ένα γήπεδο διαστάσεων 36μ. Χ 18μ.

Το ύψος του φιλέ είναι 91 εκατοστά, στο κέντρο του γηπέδου. Στις άκρες των posts, το ύψος φτάνει το 1 μέτρο και 7 εκατοστά.

Η κατεύθυνση του γηπέδου, προτιμότερο να είναι από τον Βορρά προς το Νότο, αν χρησιμοποιείται το γήπεδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην ενοχλεί ο ήλιος τους αθλητές στην μεγαλύτερη διάρκεια των αγώνων.

The post Οδηγός για αρχάριους: Οι τύποι των επιφανειών στο τένις appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα