Παίζοντας με αυτισμό: Η απίστευτη ιστορία του Τζένσον Μπρούκσμπι

Ο Αμερικανός επιστρέφει στο Tour τη νέα σεζόν μετά από δύο δύσκολες επεμβάσεις σε ώμο και καρπό, αλλά και για μια τιμωρία για τη μη εμφάνισή του σε τρία τεστ για ντόπινγκ. Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά υπήρχε η αμφιβολία για το αν άξιζε να συνεχίσει την καριέρα του, αλλά και η απόφαση να αποκαλύψει κάτι που δεν ήξερε κανείς στο χώρο του τένις: ότι ο Τζένσον Μπρούκσμπι είχε διαγνωστεί, από μικρή ηλικία, με αυτισμό. 

Όταν ήταν αρκετά μικρός ο

Μπρούκσμπι διαγνώστηκε με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Μέχρι τα 4 χρόνια της ζωής του ο Αμερικανός είχε αυτισμού επιπέδου 3, δηλαδή μιλούσε ή αλληλεπιδρούσε με το περιβάλλον του ελάχιστα. 

Για το λόγο αυτό περνούσε περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα με παιδονευρολόγο απλά, όπως λέει και ο ίδιος “για να μπορώ να μιλάω και να βελτιώνομαι σε κοινωνικές και επικοινωνιακές καταστάσεις”. 

Το άτομο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη του Αμερικάνο, ήταν η Μισέλ Βάγκνερ, μια αναλύτρια συμπεριφοράς που ειδικεύεται στις διαταραχές φάσματος του αυτισμού, η οποία επέβλεψε την θεραπεία του Μπρούκσμπι, για πάνω από 3 χρόνια. 

“Ήταν ξεκάθαρο ότι χρειαζόταν εντατική παρέμβαση. Παρουσίαζε συμπεριφορές που τον έφερναν πιο πίσω από την ηλικιακή ομάδα του.”, τόνιση η Βάγκνερ. Ωστόσο, ο 24χρονος χάρη στο τένις κατάφερε να μετατρέψει μια “αρκετά σοβαρή υπόθεση” σε μια αρκετά “ήπια πλευρά του φάσματος.”

“Είναι κάτι που δεν θέλω πλέον να το κρατάω μέσα μου. Είναι ξεκάθαρα πολύ προσωπικό θέμα, κάτι που για πολύ καιρό δεν ένιωθα άνετα να το εξομολογηθώ σε συζητήσεις ακόμα και με ανθρώπους που αγαπούσα πολύ.”, είπε ο Μπρούκσμπι. 

“Αλλά πάντα σκεφτόμουν να το κάνω και όσο περνούσε ο καιρός ήθελα να το πω.”, με τον 24χρονο να επισημαίνει ότι ο αυτισμός γίνεται “μεγάλο πλεονέκτημα σε στιγμές πίεσης στο γήπεδο, αφού του επιτρέπει να εστιάζει σε δύο ή τρεις το πολύ, συγκεκριμένες λεπτομέρειες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.”

Φυσικά, από την άλλη όπως εξομολογείται, κάνει το τένις αρκετά δύσκολο αρκετές φορές, καθώς πρέπει να αποφεύγει κάποιες εκρήξεις θυμού, όταν τα πράγματα δεν του πάνε καλά. Οι προπονητές του από την άλλη κατάφεραν να εντοπίσουν διάφορα μοτίβα στη γλώσσα του σώματος που υποδεικνύουν τη δυσφορία του, όπως όταν αγγίζει επίμονα τα ρούχα του και τα μαλλιά του ή όταν γέρνει το σώμα του προς τα εμπρός με τα χέρια στα γόνατα. 

“Στόχος μου είναι να γίνω καλύτερος παίκτης. Θέλω απλά οι άνθρωποι να ξέρουν ποιος είμαι και ότι θέλω να δείξω ένα άλλο κομμάτι του εαυτού μου. Είχα πολύ χρόνο να σκεφτώ τι ήθελα να κάνω. Ήταν δύο πολύ δύσκολα χρόνια. Διανοητικά υπήρχαν πολλά πράγματα για επεξεργασία που με οδήγησαν στην κατάθλιψη”, συμπλήρωσε ο Αμερικανός. 

Αγωνιστικά ο Μπρούκσμπι ξέρει ότι ο δρόμος της επιστροφής θα είναι μακρύς. Δεν έχει κατάταξη αυτή τη στιγμή στην ATP (αν και μπορεί να χρησιμοποιήσει το protected ranking) και δεν έχει παίξει ανταγνωιστικά τα τελευταία 2 χρόνια. Το πώς θα ανταποκριθεί το σώμα του μετά από τις δύο επεμβάσεις σε ώμο και καρπό είναι αβέβαιο, αλλά όπως λέει και ο ίδιος “θα παίζω σε κάθε παιχνίδι γνωρίζοντας ότι το κοινό πλέον με καταλαβαίνει καλύτερα.”

The post Παίζοντας με αυτισμό: Η απίστευτη ιστορία του Τζένσον Μπρούκσμπι appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα