Θοδωρής Γκλαβάς: “Επί τέλους Αγωνιστικό Πρόγραμμα!”

Ο Θοδωρής Γκλαβάς, υποψήφιος πρόεδρος της ΕΦΟΑ στις προηγούμενες εκλογές και μέλος του τωρινού Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, τοποθετήθηκε μέσω επιστολής του για το αγωνιστικό πρόγραμμα που αναρτήθηκε, με αρκετή καθυστέρηση, από την ΕΦΟΑ την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Γκλαβά

Για άλλη μία χρονιά το αγωνιστικό πρόγραμμα,

απαραίτητο «εργαλείο» για αθλητές, γονείς, προπονητές, σωματεία και ενώσεις, με άλλα λόγια για ΟΛΟΥΣ, αναρτήθηκε καθυστερημένα στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας. 

Μετά από μεγάλη δηλαδή καθυστέρηση, η σημερινή διοίκηση της ομοσπονδίας έκρινε ότι τη Δευτέρα το βράδυ, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν χρειάζονταν παραπάνω από μισή ώρα, χωρίς δηλαδή ουσιαστική συζήτηση, για να εγκρίνει κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα και τον αγωνιστικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα πλήθος προτάσεων, σχολίων και ερωτημάτων να μείνουν αναπάντητα. Ούτε βέβαια πρόλαβε να γίνει καμία συζήτηση για βετεράνους ή τα προγράμματα των αθλημάτων squash, padel, beach tennis κλπ.

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, είναι το πρόγραμμα που δημοσιεύθηκε να παρουσιάζει την άποψη μόνο μίας μερίδας μελών του Δ.Σ. ενώ ο αγωνιστικός σχεδιασμός και η βαθμολογία των πρωταθλημάτων ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί παρόλο που οι αγώνες Ε3 έχουν ήδη προ εβδομάδων ξεκινήσει.

Ιδιαίτερα σημαντικό για το άθλημα και τους αθλητές είναι ότι καμία εξήγηση δεν δόθηκε για την κατάργηση των Ε2. Η κατάργηση αυτής της βαθμίδας αγώνων στερεί από τους αθλητές που βρίσκονται πιο πίσω στην κατάταξη τη δυνατότητα να πλησιάσουν τους πρώτους καθότι η βαθμολογία των Ε3, έστω και με την μικρή αύξηση βαθμών που θα δοθεί, δεν επαρκεί. 

Επίσης, με την κατάργηση των Ε2, οι περισσότεροι αθλητές δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αγώνες διπλών καθότι στην κατηγορία των πανελληνίων και των Ε1, τα ζευγάρια που συμμετέχουν είναι λίγα, δηλ. μόνο τα παιδιά που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης. Έτσι οι αθλητές με χαμηλότερη κατάταξη μειονεκτούν καθότι ναι μεν η βαθμολογία κάθε αθλητή καταρτίζεται από 5 αγώνες μονών και 3 αγώνες διπλών αλλά αυτοί δεν έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε αγώνες διπλών.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια διόρθωσης της κατάστασης, συμπεριλήφθηκαν «πιλοτικά» αγώνες Ε1 αποκλειστικά για διπλά, μην λαμβάνοντας υπόψη ότι προκειμένου να λάβουν μέρος τα παιδιά, θα πρέπει να ταξιδέψουν και να κάνουν έξοδα αποκλειστικά για αγώνες διπλών, ενώ στα Ε2 συμμετείχαν ταυτόχρονα σε αγώνες μονών και διπλών.

Αν δεν υπάρχει «χώρος στο πρόγραμμα» για Ε2, γιατί να μην προχωρήσουμε στην κατάργηση των Τριεθνών πρωταθλημάτων; Το πρόγραμμα, είναι πλούσιο σε διεθνείς αγώνες Tennis Europe και τα Τριεθνή που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι φτωχά σε συμμετοχές Ελλήνων και ειδικά ξένων αθλητών δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Ας επανα-προκηρύξουμε λοιπόν τα Ε2 στη θέση των Τριεθνών.

Και για τα τουρνουά Tennis Europe, που το πρόγραμμα είναι πλουσιότερο από ποτέ – γιατί άραγε δεν γίνονταν περισσότερα τέτοια τουρνουά άλλες μη εκλογικές χρονιές – υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή μεταξύ ηλικιακών κατηγοριών. Τα ΤΕ u14, δώδεκα τον αριθμό, είναι υπερδιπλάσια ή υπερτριπλάσια σε αριθμό από αυτά των υπόλοιπων ηλικιακών κατηγοριών. Με δεδομένο ότι οι αγώνες αυτοί ξεκινούν Δευτέρα, τα παιδιά της κατηγορίας u14 δεν θα μπορούν να συμμετέχον σε όλα αν θέλουν να συνεχίσουν να παρακολουθούν και τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση τα τουρνουά των υπολοίπων κατηγοριών είναι λιγότερα με αποτέλεσμα οι αθλητές να πρέπει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αν θέλουν να συμμετέχουν σε περισσότερους αγώνες Tennis Europe.

Ειδικά για την κατηγορία ITF u18, η σημερινή διοίκηση της ομοσπονδίας σθεναρά αρνείται εδώ και χρόνια να επιτρέψει την διεξαγωγή υψηλότερης κατηγορίας αγώνων ITF J100 στη χώρα μας παρότι υπάρχουν αιτήματα για την ανάληψη τέτοιων αγώνων και την παροχή φιλοξενίας των αθλητών σε αυτούς. Έτσι, στερείται η χώρα μας τους αγώνες αυτούς και αναγκάζονται πάλι οι αθλητές και οι οικογένειές τους να προβούν σε περιττά έξοδα για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Βέβαια, δεν μπορεί να μην σχολιαστεί και άλλη μία πρωτοτυπία του νέου αγωνιστικού προγράμματος. Κάποια Ε1 αντί να γίνονται σε μία έδρα, δηλαδή να συμμετέχουν οι αθλητές από όλη την Ελλάδα, θα γίνονται ταυτόχρονα ως δύο διοργανώσεις σε δύο διαφορετικές έδρες, «μοιράζοντας» δηλαδή του αθλητές. Η βαθμολογία τους όμως και στις δύο περιπτώσεις παραμένει η ίδια παρόλο που είναι προφανές ότι όταν τα τουρνουά γίνονται σε δύο αντί για μία έδρα δεν μπορεί να είναι ίδιας δυναμικότητας!

Επίσης, παρά τα πολλαπλά αιτήματα, το αγωνιστικό πρόγραμμα πάλι δεν προβλέπει την αποστολή αθλητών μας στα Winter Cups. Οι διοργανώσεις αυτές είναι πανευρωπαϊκού επιπέδου και βοηθούν τους αθλητές των εθνικών μας ομάδων να αποκτήσουν εμπειρίες και ευκαιρίες διάκρισης. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν συμμετέχει.

Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον αγωνιστικό σχεδιασμό και που ενώ συζητούνται εκτενώς από αθλητές, γονείς, προπονητές και παράγοντες, δυστυχώς όμως φαίνεται ότι δεν απασχολούν την ομοσπονδία μας με αποτέλεσμα να μην γίνεται και προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων. Αφορούν θέματα όπως η ανάγκη εξισορρόπησης βαθμολογίων αγώνων με μικρότερες ή μεγαλύτερες συμμετοχές, η διεξαγωγή πολλών αγώνων σε μίνι σετ των 4 γκέιμ, αγώνες σε διαφορετικές επιφάνειες στην ίδια διοργάνωση, διοργανώσεις σε λίγα γήπεδα, οι καθυστερήσεις στα προγράμματα, η κατάσταση γηπέδων και εγκαταστάσεων κ.α.

Τέλος, μια που σήμερα εδώ συζητούμε το πρόγραμμα και τον αγωνιστικό σχεδιασμό, αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον βελτίωσης, θα μπορούσε να γίνει χρήση του e-efoa, που αναμφισβήτητα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ώστε οι συμμετέχοντες στους αγώνες να μπορούν μετά από κάθε διοργάνωση να επικοινωνήσουν τη γνώμη τους για σημαντικές παραμέτρους της αγωνιστικής εμπειρίας όπως π.χ. η κατάσταση των γηπέδων, η επάρκειά τους, η ύπαρξη υποστηρικτικών υποδομών, η οργάνωση, η ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος, κ.α. 

Αφουγκραζόμενοι την γνώμη αθλητών και γονέων με ένα απλό χαρακτηρισμό στο e-efoa π.χ. των γηπέδων μιας έδρας ως «καλά», «μέτρια» ή «κακά», θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε ποιες επιλογές του αγωνιστικού σχεδιασμού λειτουργούν και ποιες χρήζουν διορθωτικών ενεργειών με στόχο την συνεχή βελτίωση των πρωταθλημάτων και της αγωνιστικής εμπειρίας που προσφέρουν, ενθαρρύνοντας έτσι και την αύξηση του αριθμού των αθλητών που συμμετέχουν. Αυτός θα πρέπει να είναι ο τελικός στόχος ΟΛΩΝ μας.

Καλή αγωνιστική χρονιά!

ΥΓ: Αλήθεια, τί έγινε με Χαλκίδα και Αριδαία, έδρες με πολλά και καλά γήπεδα που προσέφεραν τα τελευταία χρόνια και σήμερα εξαιρούνται αναίτια από το αγωνιστικό πρόγραμμα;

The post Θοδωρής Γκλαβάς: “Επί τέλους Αγωνιστικό Πρόγραμμα!” appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα