Το κρίσιμο σταυροδρόμι του Στέφανου Τσιτσιπά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς διαθέτει το ταλέντο και την ικανότητα να βρίσκεται στην ελίτ του παγκοσμίου τένις. Από νεαρή ηλικία έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για να πρωταγωνιστήσει σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό ατομικό άθλημα, με πολλές ιδιαιτερότητες και καθημερινές προκλήσεις.

Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο, έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Το tour εξελίσσεται συνεχώς και ο ίδιος φαίνεται να παραμένει στάσιμος σε πολλές πτυχές του παιχνιδιού του. Το προβλέψιμο παιχνίδι και οι χτυπητές του αδυναμίες, γίνονται εύκολος στόχος στους αντιπάλους

του και είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί να κάνει ριζικές αλλαγές για να επιβιώσει στο απάνθρωπο, ορισμένες φορές, περιβάλλον του επαγγελματικού τένις.

Οι αλλαγές δείχνουν διάθεση για εξέλιξη

Οι αλλαγές πάντα είναι καλές, ειδικά όταν δεν λειτουργούν καλά κάποια πράγματα.

Ο Φέντερερ έκανε αλλαγή στη ρακέτα σε ένα κρίσιμο σημείο της καριέρας του, βλέποντας ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους νεαρότερους και πιο δυνατούς αντιπάλους του, μετά από ένα μέτριο για τα δεδομένα του, 2013. Μέχρι το 2014 ο Ελβετός χρησιμοποιούσε ρακέτα με 90 τετραγωνικές ίντσες κεφάλι (full control frame) και πολύ βαριά (340γρ άπλεκτη) και έκανε ένα μεγάλο βήμα πηγαίνοντας σε 97 κεφάλι και πιο ελαφριά. Αυτό το έδωσε επιπλέον spin στη μπάλα, μεγαλύτερο sweet spot (ρακέτα που συγχωρεί περισσότερο τα off-balance χτυπήματα) και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν.

Πολλοί κορυφαίοι τενίστες έκαναν αλλαγές στο προπονητικό τους team, φέρνοντας νέες ιδέες και πρακτικές στους μηχανισμούς και στις ρουτίνες που χρησιμοποιούν.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό τον τομέα ο Τσιτσιπάς έκανε ένα μεγάλο βήμα το 2024 με την απόφασή του να λύσει τη συνεργασία με τον πατέρα του Απόστολο, ωστόσο η επιλογή του δεν φαίνεται λειτουργεί θετικά.

Ο Μάρει προσέλαβε τον σπουδαίο Ιβάν Λεντλ το 2012, φτάνοντας στην πολυπόθητη κατάκτηση Grand Slam τίτλων. O Φέντερερ το 2014 έφερε στην ομάδα του τον Στέφαν Έντμπεργκ και βελτίωσε ακόμα περισσότερο το επιθετικό του παιχνίδι. Ο Ναδάλ ενεργοποίησε τον Κάρλος Μόγια ενώ ο Τζόκοβιτς σάρωσε με τους Μπόρις Μπέκερ και Γκόραν Ιβανίσεβιτς στο πλευρό του.

Τα ονόματα των προαναφερθέντων προπονητών, προκαλούν ίλιγγο και η μεγάλη εμπειρία τους στο tour, βοήθησε τους ήδη καταξιωμένους αθλητές να πιάσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Άλλωστε η συμμετοχή του προπονητή δεν περιορίζεται μόνο στα τακτικά ή αγωνιστικά αλλά βοηθάει και στο ψυχολογικό κομμάτι, γνωρίζοντας πολύ καλά τι περνάει ο αθλητής. Φέρνουν εμπειρία, νοοτροπία νικητή και τεχνικές γνώσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ο Δημήτρης Χατζηνικολάου μπορεί να είναι ένας ικανός, δυναμικός και φιλόδοξος προπονητής, αλλά η έλλειψη εμπειρίας στο υψηλότερο επίπεδο, δεν προσφέρει το κάτι παραπάνω που χρειάζεται ο Στέφανος για να επιστρέψει στην κορυφή.

Αν ο Τσιτσιπάς θέλει πραγματικά να κάνει το βήμα παραπάνω, πρέπει να επενδύσει σε έναν προπονητή με εμπειρία Grand Slam και νοοτροπία νικητή. Το ερώτημα είναι αν θα τολμήσει να κάνει αυτή την αλλαγή ή αν θα παραμείνει σε πιο “ασφαλείς” επιλογές.

Tennis24

The post Το κρίσιμο σταυροδρόμι του Στέφανου Τσιτσιπά appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα