Eurogroup: Αγκάθια για την Ελλάδα η συμμετοχή ιδιωτών και οι εγγυήσεις

15:14 12/7/2011 - Πηγή: 24wro
υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ...
μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση οκτώ ωρών, κατέληξαν σε τρείς βασικές κατευθυντήριες γραμμές στόχος των οποίων είναι η υπέρβαση της κρίσης που ταλανίζει την ευρωζώνη. Ωστόσο, ανοικτά παραμένουν δύο σοβαρά ζητήματα για την Ελλάδα, αυτό της συμμετοχής ιδιωτών στο πακέτο στήριξης αλλά και οι εγγυήσεις που θα κληθεί να καταβάλλει η χώρα.


Συγκεκριμένα αποφάσισαν ότι θα
πρέπει «το ταχύτερο δυνατό», να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων που παρέχουν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, να επιμηκυνθούν τα χρονικά περιθώρια απόσβεσης αυτών των δανείων και - τέλος - να εξετάσουν με ποιο τρόπο θα μπορούσε ο υπάρχων μηχανισμός διευκόλυνσης της νομισματικής σταθερότητας να συμβάλει στις προσπάθειες για μείωση των κρατικών χρεών, ενδεχομένως μέσω της επαναγοράς των κρατικών ομολόγων στις τρέχουσες τιμές τους.


Ωστόσο, «αγκάθια» για την Ελλάδα παραμένουν το ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί κ.α) στο κόστος διάσωσης της Ελλάδας, καθώς και το ζήτημα των εγγυήσεων που θα πρέπει να δώσει η Ελλάδα. Για το μεν ζήτημα των ιδιωτών επέμειναν και χθες η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ για το ζήτημα των εγγυήσεων επέμεινε εκ νέου η Φινλανδία.


Όπως δήλωσαν λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, επί της ουσίας πρόκειται για μια «συστημική απάντηση» της ευρωζώνης στην κρίση που την ταλανίζει.


Τα προαναφερθέντα θα αποτελέσουν τις επόμενες μέρες αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών του ευρώ και τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία) ούτως ώστε να διασφαλισθεί, όπως ανέφεραν οι Γιούνκερ και Ρεν, ότι το ελληνικό κρατικό χρέος παραμένει «βιώσιμο».


Από ελληνικής πλευράς κύκλοι του υπουργείου οικονομίας χαρακτήρισαν θετικές τις κατευθύνσεις του Eurogroup, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αξιοπιστίας που έχει η Ελλάδα μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.


Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε επιστολή που απέστειλε το βράδυ της Δευτέρας στον Πρόεδρο του «Γιούρογκρουπ» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζει ότι ήρθε «η ώρα της κρίσεως» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και προσθέτει «σήμερα είναι μεγαλύτερη η ανάγκη αποφυγής των σφαλμάτων του παρελθόντος».


Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι Βρυξέλλες για τη στάση των επενδυτών απέναντι στην Ιταλία, καθώς παρατηρείται μαζική εγκατάλειψη των κρατικών ομολόγων της χώρας.


Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να στείλει το Eurogroup ένα «πολύ δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη και ακόμη παραπέρα».


Ο κ.Βενιζέλος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ολοκλήρωση όλων των τεχνικών ζητημάτων για το νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα