H Γερμανία έδωσε το ΟΚ για το νέο δάνειο στην Ελλάδα

20:50 10/6/2011 - Πηγή: 24wro
Το κυβερνητικό ψήφισμα που ενέκρινε η γερμανική βουλή με την πλειοψηφία των βουλευτών της συμπολίτευσης για το νέο πακέτο στην Ελλάδα ...θα αποτελέσει και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στα συμβούλια κορυφής που θα ακολουθήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς όμως να δεσμεύουν την κυβέρνηση της.
Βασικά σημεία στους όρους του ψηφίσματος είναι η συμμετοχή
των ιδιωτών όχι μόνο σε νέο πακέτο στην Ελλάδα αλλά και στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης που θα ισχύσει από το 2013 και μετά σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους μιας χώρας - μέλους της Ευρωζώνης. Το ψήφισμα άλλωστε επικαλείται την πρόσφατη απόφαση που είχε ληφθεί στις 17 Μαρτίου 2011, αναφορικά με τον υπό σύσταση μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στους ιδιώτες για την κρίση στην Ελλάδα, καθώς «αγόραζαν ελληνικά ομόλογα χωρίς να συνυπολογίσουν επαρκώς τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας».
Ένα ακόμα βασικό σημείο του ψηφίσματος είναι οι «αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις» και οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα.
Με το ψήφισμα αυτό, η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας καλεί την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ κατά τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν:

- Να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ τις συνέπειες που προκύπτουν από την έκθεση της τρόικας.
- Να συμφωνήσει σε επόμενες δόσεις και νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, μόνο εάν είναι διασφαλισμένη η μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ στη βοήθεια.
- Να συμφωνήσει στη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μόνον αν τεθεί σε εφαρμογή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και να επιτευχθεί ένας δίκαιος επιμερισμός των βαρών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Να συμφωνήσει σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, μόνον εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συμβάλει με ένα φιλόδοξο και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στη βάση της έκθεσης της τρόικας, η υλοποίηση του οποίου θα έχει διασφαλιστεί, μέσω διεθνούς πραγματογνωμοσύνης.
- Στην επεξεργασία του προγράμματος προσαρμογής να δώσει ιδιαίτερο βάρος σε αναπτυξιακού χαρακτήρα δομικές αλλαγές, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και δανειστών.
- Να διασφαλίσει το συνεχή και ενδελεχή έλεγχο των μέτρων και της υλοποίησής τους από την τρόικα, προκειμένου να είναι μέσω προσαρμογών, ανά πάσα στιγμή, εξασφαλισμένη η επιτυχία του προγράμματος. Σ΄ αυτό εντάσσεται και η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί βοήθεια ξένων ειδικών.
- Να εξετάσει τρόπους βελτίωσης της εξασφάλισης των απαιτήσεων των μελών της Ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας.
Τέλος, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή επισημαίνει ότι "για όλες τις αποφάσεις και συμφωνίες που συνδέονται με χρηματοδοτήσεις, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Βουλής".
newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα