Icap: Πτώση των συνολικών πωλήσεων των σούπερ μάρκετ

22:24 3/5/2012 - Πηγή: 24wro
Αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής... (-1,4%) παρουσίασε η αξία της συνολικής αγοράς των σούπερ μάρκετ και cash & carry το 2010, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τάση που, όπως εκτιμάται, συνεχίστηκε και το 2011 με εντονότερο ρυθμό. Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από κλαδική μελέτη, που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Icap Group, στην οποία διερευνάται η εξέλιξη της αγοράς των σούπερ μάρκετ και cash & carry.
Ειδικότερα, σχετικά με την εξέλιξη της συγκεκριμένης αγοράς, στην έρευνα επισημαίνονται τα εξής:
«Η υφιστάμενη οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά και τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, ο οποίος αποτελεί ίσως έναν από τους πιο «ανθεκτικούς» κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Παράγοντες όπως η στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερα προϊόντα ακόμα και για τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, η ελαχιστοποίηση των «παρορμητικών» αγορών, η αναζήτηση του καλύτερου συνδυασμού μεταξύ κόστους και αξίας (value for money) κ.ά., οι οποίοι έχουν ως κοινό «παρονομαστή» τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους και την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της υπάρχουσας οικονομικής συγκυρίας, οδήγησαν σε μείωση της συνολικής αξίας των πωλήσεων των επιχειρήσεων του εξεταζόμενου κλάδου το 2010/09 (-1,4%), έπειτα από διαχρονική αύξηση επί σειρά ετών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αξία των συνολικών πωλήσεων του κλάδου των σούπερ μάρκετ και cash & carry παρουσίασε περαιτέρω μείωση (εκτιμώμενο ποσοστό 2%- 3%), το 2011.
Σχετικά με τον βαθμό συγκέντρωσης, 3 και 5 από τις μεγαλύτερες αλυσίδες του κλάδου συγκέντρωσαν αντίστοιχα το 36% και 51% της συνολικής αγοράς, το 2010.
Το καταναλωτικό κοινό ωθείται πλέον στην αγορά των «απαραίτητων» αγαθών και στον περιορισμό των δαπανών για τα λοιπά προϊόντα. Τα τρόφιμα και τα ποτά κατέλαβαν το 75% των συνολικών πωλήσεων, το 2010».
Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών εκτιμάται στα 334 ευρώ, το 2011, μειωμένη κατά 3,7%, σε σχέση με το 2010.
Στο πλαίσιο της μελέτης, πραγματοποιήθηκε και χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού, ο οποίος συντάχθηκε με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα 82 εταιριών, για τη διετία 2010- 2009, προέκυψαν τα εξής:
Το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασε αύξηση 6,6%, το 2010, σε σχέση με το 2009, η οποία προήλθε από την αύξηση της αξίας των καθαρών παγίων (κυρίως) και των απαιτήσεων. Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 4,7%. Οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 17,7%, οι δε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό κατά 8,6%, το 2010/09.
Οι συνολικές πωλήσεις των 82 επιχειρήσεων του δείγματος σημείωσαν μικρή αύξηση (1,1%), το 2010, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τα δε μικτά κέρδη παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα (-0,05%). Η σημαντική αύξηση των λοιπών λειτουργικών εξόδων (5,8%) οδήγησε στην επιδείνωση του συνολικού λειτουργικού αποτελέσματος κατά 75,3%, το 2010/09. Τελικά, τα
Keywords
Τυχαία Θέματα